No tak som to otvoril. Zacal som KPI a som dost zdeseny. Lebo ak nas nieco naucil OPIS, tak je to to, ze KPI su extremne dolezite a ked sa daju ohnut, tak sa ohnu.
Z rychlika:
Vopred vyplnené formuláre
Viem, ze to ide z DESI, ale povazujem to za uplne zly ciel. Take udaje sa do formularov nemaju co davat pokial nie je predpoklad, ze ich bude user menit.
Poskytnutie služby online
Nemala by byt pointa, ze online budu sluzby, ktore online byt maju? Ci ideme opat elektronizovat kazdu hovadinu a potom sa budeme divit, ze to nikto nepouziva? Zmurk el. sluzby miest a obci.
Služby hodnotené v rámci eGovernment Benchmark budú digitalizované a optimalizované s využitím prvkov automatizácie a orchestrácie údajov a procesov
To je co za ukazovatel? budu/nebudu?
Používatelia elektronickej verejnej správy - EUROSTAT - Ľudia, ktorí zaslali vyplnené formuláre orgánom verejnej správy cez internet v predchádzajúcich 12 mesiacoch.
Cize napriklad vsetkych donutime poslat online nejaky formular a budeme na tom super?
Počet elektronických podaní voči celkovému počtu podaní všetkými dostupnými kanálmi
Ano - ale tu nema zmysel smerovat k 100% toto treba riesit per case a niekde tento kanal zmysel nema
Počet koncových služieb ISVS dostupných prostredníctvom mobilnej aplikácie (prezentačná, typu podanie) Počet prevádzkovaných koncových služieb prístupných cez kanál mobilná aplikácia.na báze natívnych aplikácii budovaných na mobilných platformách. Prioritná implementácia mobilnej aplikácie pre zabezpečenie autentifikácie použitím mobilného zariadenia a umožnenie multikanálového prístupu použitím smartfónov a tabletov cez webové prehliadače.
Dufam, naozaj dufam, ze toto nikto nemysli tak, ze bude tych aplikacii viac kusov. To by sme sa vratili 5 rokov dozadu. Taktiez nevidim zatial najmensi dovod preco by to vlastne nativna aplikacia byt mala. No a taktiez, ked toto je plan do roku 2030, tak by som rad upozornil, ze 13 rokov dozadu iphone este neexistoval. Co ak budeme v 2030 ovladat vsetko hlasom? Netlacme tam nasilu technologie, povedzme, ze to maju byt zariadenia, ktore pouziva cielova skupina (to je teraz mobil, o 10 rokov to bude ktovie co).
Počet prevádzkovaných agendových IS poskytujúcich otvorené API
Cize “evidencia sadov jablk a hrusiek” ako sme mali pri open data, ale tento krat pre API. Co takto prioritne datasety podla https://index.okfn.org/ alebo podla prieskumu u nas?
Podiel ÚOŠS, ktoré stotožňujú a referencujú údaje
Cize podiel ovm ktore plnia zakon? wow.
Hviezdicky / datasety
Uz som aj zabudol na co je ta dereferenciacia ale centralny model na referencne udaje ma nevyrusuje.
Počet evidovaných služieb IaaS, SaaS a PaaS v katalógu vládnych cloudových služieb
Vanity metrika, nepodstatne. Co je cielom tejto metriky? Konkurencia? Znizenie cien?
Elektronické rozhodnutia vs. rozhodnutia v papierovej forme - Počet zásielok odoslaných elektronicky voči počtu zásielok odoslaných v papierovej forme cez modul Centrálne úradné doručovanie. Zásielky pripravené na odoslanie CUD odošle adresátovi elektronicky do elektronickej schránky, ak je aktivovaná, alebo listinne službami Slovenskej pošty.
Co je cielom? Vyuzivanie CUD alebo aktivacia schranok na dorucovanie?
Inak do PS lepsie sluzby ani do PS strategicka architektura toto zatial oficialne vobec nepristalo, cize ten termin na pripomienkovanie vidim absolutne nerealne.
Taktiez v dokumente vidim, ze sa zacinaju pouzivat nove buzzwordy na to iste premalovane dokola (ahoj, digitalna transformacia).
Toto bude este fakt na dlho. A teda zaujimalo by ma aky je plan s existujucimi strategickymi prioritami. Budu sa tiez robit nanovo? Ved do toho sa uz snad vrazili clovekoroky tvorby, hadania, pripomienkovania, preklapania do zakonov a vyhlasok a studovania.