MIRRI Pracovná skupina K9.5 Lepšie služby - Dizajn manuál

a to kedy bude?

Nedavno som robil taku grafiku:

To je z mojho pohladu presne to o com pisete. Vo vyhlaske 85 o projektovom riadeni v ITVS je definovany postup ako pri navrhu postupovat. Je tam popisana potreba zapojit pouzivatelov, robit testovania atd. To, ze to zadavatelia/dodavatelia nerobia, pripadne robia len preto aby bolo, to je uz ina vec.

Cielom ID-SK je aby tu hornu cast dizajneri a biznis vlastnici nemuseli vobec riesit. Nech radsej venuju energiu tomu spodku. Len potrebujeme mat take ID-SK s ktorym budu vsetci ok.

S tým súhlasím. Len škoda ze rovnaká energia ako špičke ľadovca sa nevenovala / nevenuje aj zvyšku.

1 Like

Ta povinnost pouzivat IDSK je tu fakt kratko, vyzera to tak, ze len teraz sa prvy krat spusta mnoho sluzieb v IDSK. Takychto prilezitosti je zrejme teraz malo.

Ale je bezne, ze v ramci prevadzky sa aktualizuje nejaky framework, pripadne prichadzaju nove biznis poziadavky v ramci ktorych taketo nieco moze nastat.

Napr. v govuk maju uz nejaky ten cas tagy, ale do nasho IDSK stale nie su syncnute. Kazdy si ich potom musi kopirovat osve, alebo kto vie kolko novych tagov vznikne. Podla IDSK je to ok, lebo tam nie su definovane, ale naco.

Posledne roky sa stretavam s projektami kde sa používa na verejný portál technológia Liferay (lepšie povedaná enterprise portal, nie technologia). Aj ten jeden špecializovaný portál, čo bol v roku 23 vypustený von efromulare.socpoist.sk je liferay. A projekty sa odovzdávajú so zdrojákmi dnes už… Takže prečo nevziať už raz vyvinuté themes, či kontentové komponenty, ktoré implementujú ID-SK v týchto technológiách a neposkytnúť ich aj do ostatných projektov ? Ináč hrozí to, a určite sa to už aj deje, že to statické ID-SK si do svojich portálových technológií budú dodávatelia integrovať každý po svojom (podľa stupňa vedomostí a skúseností) … čo mi príde ako veľká škoda.
Detto platí pre Drupal, Wordpress, Sharepoint … atď — Toto je pre dodávateľov podľa mňa oveľa dôležitejšie (a pre štát asi aj lacnejšie) ak si viem nájsť na použitú technológiu niekde polotovary.
Inak mi je celá statická ID-SK knižnica naprd, keď najprv musím investovať effort do toho ako ju dostať do príslušného frameworku a potom ten framework implementovať v portáli. Čiže okrem akademických obrázkov, prezentácií, figiem a dlhých diskusií by skutočne pomohli pravidlá a repository pod gesciou MIRRI, ktoré toto zabezpečia. Mirri má svoje DNS (obstarko, nie server), a dáta o používaných technológiaách. Môže si rýchlo odborníkov aspoň na 5 najpoužívanejších technológií zakontrahovať a taký repo s pravidlami vybudovať do 2 mesiacov. Neriešime totiž len vzdialenú budúcnosť, ale aj aktuálnu prítomnosť…

4 Likes

Trochu mimo tému, ale to na eformulare.socpoist.sk zabudli prepísať gov.uk cookie lištu?