s množstvom pekných rozvíjajúcich prívlastkov, multiplatformový, bezpečný, virtualizovaný,
riadenie celého životného cyklu prevádzky workdesku pracovníka VS
zavedenie workdesku pracovníka VS v prostredí okresných úradov,
pracoviskách polície a hasičského a záchranného zboru
Vytvorenie „Intranet“ pracovného prostredia ako SaaS služby
workdesk pracovníka VS bude umožňovať zbierať transakčnú, spätnú väzbu od občana alebo podnikateľa a bude napojené na vyvolávací systém
ako SaaS služby
procesy a nástroje pre konfiguráciu a správu periférnych zariadení. Súčasťou tejto aktivity bude vybudovanie
centrálneho modulu pre riadenie lokálnych tlačiarní a ich výstupov ako SaaS služby.
Nie je jasný scope, v názve sa hovorí o “prostredí zamestnanca klientského centra”, v nadpise “prostredie zamestnanca MV SR” a v dokumente o “workdesk úradníka verejnej správy”. Má MV zámer najprv si to nasadiť u seba a potom tlačiť na ďalšie úrady?
Ciele
Naplnenie cieľov OP EVS: žiadne
Naplnenie cieľov OP II:
Hoci štandardizované prostredie pre úradníka potrebujeme, toto vyzerá byť z plánovacieho hľadiska veľká bieda. Cieľ “1 prihlasovacie meno/heslo” v 2020?
Tento reformny zamer pekne ukazuje ako je reformny zamer vlastne zbytocny. Naco je reformny zamer ked idu kupovat “periferne zariadenia” a intranet? Uz nevedeli ake KPI zvolit tak zvolili ten kreativny pocet hesiel.
Aku srandu? Jasne si dokazal ze refomny zamer pre workdesk uradnika bol urobeny uz v roku 1984. To je velmi vazna vec, trochu dlhsie sice trvalo kym sa realne zacal aplikovat na Slovensku, ale ako sa hovori lepsie neskoro ako nikdy.
Ahoj posielam pripomienku za mna,za tu sumu 80 milionov dokopy by som cakal viac ako riesenie backoffice procesov MV SR. Z technickeho hladiska je to asi SaaS, z biznisoveho pohladu neriesia SaaS ale svoje vlastne backoffice pre MVSR a podriadene institucie. Ja si SaaS predstavujem ze sa napr. spravne konanie vyriesi cross statnu spravu, pokuty to iste, podatelna tiez. Na tychto RZ a RZ CES je krasne vidiet skatulkovanie, MV SR a zvysok vesmiru.
Niektore konkretne otazky:
k RZ 26. - MV SR v nom uvadza novy MUK (asi MUK MV SR), kolko MUKOV bude mat SR? To naozaj tu budu minimalne 2 moduly uradnej komunikacie? Je to potrebne?
Niektore sluzby z mojho laickeho pohladu vyzeraju zvlastne napr. take call centrum ako SaaS?
k RZ 27. - podatelna, sice pisu v RZ ze ide o celkovu optimalizaciu procesov fyzickej podatelne ale ja som niekde zachytil, ze elektronicka podatelna bude centralna a zatial si mozu urady robit kopie (asi na diskety ), nemala by sa teda aj optimalizacia procesov fyzickej podatelne robit centralne?
Tie obrazky to takto vyzera centralna architektura?
K RZ 28. - ked uz to stoji tu 20cku chyba mi tam jednoznacne Emersonov-Votockov tyzdenny vykonnostny rozvrhovy grafikon.
Workdesk uradnika
IS CEP bude poskytovať, v rámci Portálu, ktorý zobrazuje pracovný priestor používateľa IS CEP (prostredníctvom modulu WorkDesk) s vlastným úložiskom pre používateľov v roli „občan resp. podnikateľ“.
Účastník autentifikovaný v roli „občan resp. podnikateľ“ má vo WorkDesku prístupný stav práve pripravovaného podania, históriu podaní a ďalšie údaje potrebné na pohodlnú prácu s podaniami. WorkDesk z pohľadu občana resp. podnikateľa bude mať nasledovnú štruktúru:
• Čo som robil (podania ktoré som vytvoril/spracoval)
• Čo mám robiť (zoznam podaní ktoré mam spracovať)
• Čo mám k dispozícii (licencie, prílohy a iné dokumenty ktoré som prevzal skôr)
• Zoznam oprávnení
• Hierarchia prístupových práv pre pracovníkov organizácie konajúcich v jej mene
Účastník autentifikovaný v roli „úradník“ má možnosť vytvoriť podanie z papierového podania, prehľad podaní určených na vybavenie v kompetencii prihláseného účastníka a ďalšie údaje potrebné na pohodlnú prácu s podaniami. Jeho WorkDesk má nasledovnú štruktúru:
• Za čo som zodpovedný
• Hierarchia prístupových práv pre správne orgány a poradné orgány.
• Zoznam oprávnení
6.1.6. Modul Správa procesov
Základnou úlohou modulu Správa procesov je riadenie toku medzi jednotlivými súvisiacimi systémami od vytvorenia podania v Portáli až po spracovanie v systéme vrátane zasielania relevantných správ používateľovi na portál respektíve medzi inými pripojenými modulmi navzájom.
Základné funkcie modulu:
• Platforma pre beh a riadenie jednotlivých procesov.
• Implementácia procesov na úrovni komunikácie medzi jednotlivými pripojenými modulmi, transformácie správ, smerovania dokumentov do jednotlivých systémov a pod.
• Monitoring aktivity a okamžitého stavu procesov
• Manažment zmien business procesov (pridávanie nových verzií procesov, dobeh starých procesov)
• Definíciu spúšťacích udalostí pre notifikácie
6.1.7. Integrácia na správny orgán
IS CEP umožní prístup správnemu orgánu k svojim funkciám nasledovnými spôsobmi:
• Prostredníctvom používateľského rozhrania (WorkDesk), ktoré umožní manuálny prístup k podaniam, vkladanie dokumentov (rozhodnutia, licencie, …).
• Prostredníctvom rozhrania system-to-system, ktoré umožní automatizáciu výmeny dokumentov medzi IS CEP a informačným systémom správneho orgánu.
• Prostredníctvom integrácie časti používateľského rozhrania IS CEP do IS/portálu správneho orgánu.
Hm, tak má to síce podobný názov, ale podľa popisu CEP pre “účastníka autentifikovaného v roli „úradník“” vyzerá iba ako štandardný agendový softvér (s trocha košatejším procesným stromom).
Ano, je to rovnaka myslienka, ale aplikovana IBA PRE COLNIKOV !.
Btw. uz dnes ta schyzofrenia a rezortizmus sa prejavuje aj tym, ze smotne IS CEP mame (dokonca hradene z Eurofondov) hned dva. Ani len rozny nazov sa nedokazal udrzat.
Mam sice kadejake skusenosti a skolenia … ale nedokazem povedat ktory pristup je spravnejsi. Ci kazdemu rezortu (subdomene) urobit jeho Dashboard (rozumej obrazovky k agendovej casti riesenia), alebo sa snazit urobit centralne, ktore vie “vsetko”. Okrem toho este je dalsi takyto system a to DCOM. Cize agendova cast (kompetencie ktore patria obci) je vytiahnuta pre vsetky obce … z toho pohladu mi asi fakt pripada systemovejsi pristup vydefinovat domeny a subdomeny, ktpre znesu (alebo dokonca potrebuju) jednotny dashboard. A majme b nom kludne menej specializovanejsich komponentov, nez zjednostenie vsetkych (aj vdanej subdomene nepotrebnych) komponentov.
Cela ta myslienka vznikla z predpokladu ze bude centralny dokumentovy system, centralna podatelna (elektronicka aj registratura) …
Ale ja nie som presvedceny, ze prave toto je spravne riesenie. Jednak je to SPOF, a druhak, tam moze prist k takej premavke, ze to nebude stihat, a tretiak … .co s uz stravenymi investiciami ? Polovica OVM uz podatelne aj DMS ka ma … Co zahodime ? premigrujeme ? Data ? appky vramci ECM/DMS ? Kto “spravne” vyberie jedinu pouiztu technologiu ?
“existujúce aplikácie vykazujú veľkú rôznorodosť platforiem, GUI na konci životného cyklu, extrémne rýchly vývoj v oblasti IT a agresívna politika korporácií spočívajúca vo vypovedaní podpory starších verzií platforiem nás nepriamo núti k prevádzkovaniu nepodporovaných platforiem” - tento text je tam uvedený asi 4 krát
“Ďalším ponaučením je zároveň v projekte definovať, nastaviť a nasadiť jasné pravidlá aj pre plánovanie investičných a prevádzkových nákladov pre transparentné plánovanie finančných rozpočtov do budúcnosti.”
“multiplatformový klient” nie je presne jasné čo znamená, ale vyzerá to že taký čo beží nielen v MSIE