Ahojte.
Aktuálne neexistuje jedno miesto, kde sa dajú vyhľadať dopravné spojenia v rámci Bratislavského kraja (BK) hoci doprava v kraji už je ako tak integrovaná (www.idsbk.sk). imhd.sk ponúka len hľadanie v rámci MHD (čiže len vozidlá DPB), cp.atlas.sk síce umožňuje vyhľadávať aj MHD, aj vlaky a regionálne autobusy, dokonca aj v rámci jedného hľadania, ale je to nepoužiteľné. Príkladom je prestupný uzol Bratislava-Vinohrady s (1) jednou z najvyťaženejších železničných staníc na Slovensku (žel. stanica Bratislava-Vinohrady), s (2) regionánou autobusovou zastávkou (s názvom Bratislava-ŽST Vinohrady) a (3) zastávkou MHD pre elektičky a autobusy (s názvom ŽST Vinohrady)). Navyše v pešej dosupnosti je (4) žel. stanica Bratislava-Predmestie, kde ale stoja len asi 4 vlakové linky smerom do Nového Mesta. Aby som sa dostal k pointe, nedá sa jednoducho vyhľadať spojenie z tohto uzla (Račianska 90) napr. na Patrónku, lebo tie zastávky to berie ako samostatné body, t.j. je nutné ako začiatok cesty zadať rôzne stanice/zastávky Bratislava-Vinohrady (vlak), ŽST Vinohrady (MHD), Bratislava-ŽST Vinohrady (bus). Potom vám výjde napr. takáto blbosť:
OK, dostávam sa k pointe… pýtal som sa zastrešovateľa integrovaného dopravného systému (spoločnosť BID - bratislavská integrovaná doprava www.bid.sk), či plánujú niečo v tomto smere.
Odpoveď bola že áno:
Vieme, že táto služba je pre cestujúcich významná a aj z tohto dôvodu naša spoločnosť plánuje ešte v priebehu tohto roku obstarať informačný systém - vyhľadávač dopravných spojení, ktorý bude kombinovať cestovné poriadky všetkých dopravcov zapojených do IDS BK. Pôjde o vyhľadávač, ktorý bude spĺňať všetky funkčné požiadavky, ktoré v súčasnosti predstavujú štandard. Vyhľadávač sa pripravuje jednak vo webovej verzii, ale takisto ako samostatná mobilná aplikácia.
V doplňujúcom emaily som sa spýtal, či je možné zasiahnúť nejako do zadania, napr. ho pripomienkovať,
Odpoveď z BIDky:
Po doriešení potrebných náležitosti máme v pláne spustiť proces verejného obstarávania ešte v priebehu tohto roka. VO bude zverejnené vo Vestníku verejného obstarávania. V prípade Vášho záujmu nám môžete zaslať vaše postrehy (podnety), ktoré v prípade opodstatnenosti môžu byť zapracované do súťažných podkladov. Tvorba súťažných podkladov je interná záležitosť a preto nie je možné Vám ich zaslať na pripomienkovanie.
Chcel by som, aby sa rovno spístupnili dáta ako otvorené cez API (a dalo sa to integrovať do iných aplikácii typu iTransit BA, CP, CP.skratka, imhd.sk, MHD Tabuľe, emhade, a pod. V ČR napr. funguje aplikácia NaVlak - Nádražní tabule, ktorá zobrazuje aktuálne odchody vlaku zo stanice.
Ak by sa prepojili všetky informácie do jedného API, bolo by možné zvoliť si napr. viac zastávok naraz (napr. Bratislava-Vinohrady, ŽST Vinohrady, Bratislava-ŽST Vinohrady a Bratislava-Predmestie) ako začiatočnú zastávku, resp. by to aplikácia vedela, že má počítať aj s tými ostatnými, na pešo dosupnými, zastávkami/stanicami pri výpočte optimálneho spojenia napr. na tú Patrónku (napr. vlakom na hl. stanicu a potom busom alebo vlakom na Žel. Studienku a potom trolejbusom alebo električkou na Račko a potom busom a pod.) a taktiež by ľudia mohli mať appku/widget na mobile alebo tablete kde by videli na jednom mieste aktuálne časy odchodov vozidiel verejnej dopravy (s informáciou o meškaní vlaku, podľa polohy električky ako sa vypočítava na tie elektronické tabuľe DPB a pod.) a podľa toho by sa vybrali na jednu zo zastávok/staníc v okolí svojho bydliska. Lebo v rámci BA je mnoho miest kde sú na peši dosupné 2-3 rôzne zastávky s rôznymi názvami.
Ak by ste sa chceli zapojiť do pripomienkovania podkladov pre verejné obstarávanie prosím pošlite na sekretariat@bid.sk alebo sem a ja by som to potom zosumarizoval a poslal.