Zdravím,
rád by som oživil tento trochu prachom zapadnutý thread.
Dlhodobo mi prekáža, že Bratislava nemá vyhľadávanie spojenia verejnou dopravou z adresy na adresu s použiteľným UI. Rozhodol som sa preto asi pred rokom a pol, že pre to skúsim niečo urobiť, ale predstavoval som si to trochu ako Hurvínek válku. Obrátil som sa na Dopravný podnik, a snažil som sa ich presvedčiť o (z môjho pohľadu) najjednoduchšom možnom riešení: sprístupnení dát pre Google Transit.
Po niekoľkých iteráciach výmeny emailov som sa tiež prepracoval k p. Áčovi, riaditeľovi úseku GR, s ktorým som mal asi 3 stretnutia na centrále DPB. Vysvitlo, že DPB sa touto možnosťou zaoberal už pred niekoľkými rokmi, ale pre nedostatok motivácie projekt opustili, a už sa k nemu nikdy nevrátili. Počas stretnutí sme zistili, že by to nemal byť až taký problém: ako @Lubor písal vyššie, pán Áč verbálne podporoval sprístupnenie dát, a po technickej stránke by to (aspoň pre statické dáta) nemalo byť komplikované: Google potrebuje len GTFS, a tie DPB má, a má tiež kontraktora, ktorý tieto dáta spravuje a mohol by ich na pokyn DPB Googlu sprístupniť.
Keďže to ale doteraz nefunguje (moja komunikácia s DPB trvá už asi 15 mesiacov) predpokladám, že stále bude problém v tom, že to nie je priorita. Preto by som sa tu chcel opýtať:
- Je cieľ “sprístupniť dáta Google Transitu” niečo, čo sa prekrýva so zámermi S.D? Ja som pragmatický Bratislavčan, ktorý chce fungujúce vyhľadávanie, a nebude mi vadiť, ak bude od Googlu, keď ten už zjavne vie ako na to. Kompletné zverejnenie dát by bolo samozrejme vítané, ale preferujem klásť si pre začiatok dosiahnuteľnejšie ciele.
- Ak je odpoveď na prvú otázku kladná, bolo by S.D ochotné sa v tomto začať viac angažovať, a využiť svoju značku na zefektívnenie diskusie s DPB? Zdá sa, že teraz to je viac manažérsko-diplomatický než technický problém.
-
@alpe, zjavne máš s týmto procesom bohaté skúsenosti z iných miest, bol by si ochotný podeliť sa o skúsenosti ako sa Ti podarilo to isté dosiahnuť v Žiline a Nitre?
-
@Lubor, mohol by si dať krátky update, či ste sa s p. Áčom medzitým niekam posunuli?
Vďaka!