celkom som nepochopil kde tam je napísané, že neprijímajú iné podpisy …
Lebo KEP je podľa OZ považovaný za “písomnú formu” dokumentu.
a zase sa zakazuje neprijať niečo čo je eIDAS kompatibilne:
Teraz hromadne pripomienky funguju tak, ze ziadne elektronicke podpisy netreba, cize nevravim o tom ale o zruseni doterajsej zvyklosti, ked stacilo dodat zoznam 500 ludi (bezne vnimanych ako “500 podpisov” != “500 elektronicky podpisanych dokumentov”).
Toto vyzerá ako riadna haluz. Celé to ešte môže byť myslené ináč: podčiarknutá veta nehovorí presne o zbieraní podpory, ale iba o zaslaní zoznamu osôb, ktoré hromadnú pripomienku podoprili.
T.j. nevylúčil by som zatiaľ túto možnosť: zbieram podporu napr. na mojapeticia.sk a následne zoznam ľudí čo podporili pošlem cez Slovlex.
Dal som vedieť do Via Iuris (tiež o tejto zmene nevedeli), dohodli sme sa, že keď si vyhodnotia dopady, dajú vedieť.
Z Via Iuris mi potvrdili, že tieto zmeny znemožňujú zbierať podporu pre hromadné pripomienky na iných portáloch ako Slovlex. Plánujú k tomu kampaň za zmenu k pôvodnému stavu.
Hovoril som o tomto aj s F.Vagačom - splnomocnecom vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti. Odpoveď bola, že o probléme vie, z jeho pohľadu v týchto zmenách leg. pravidiel vlády je kopa ďalších čudných vecí. Dával k tomu zásadnú pripipomienku, nebola akceptovaná. Ale má vôľu s riešeím pomôcť.
No a teraz pointa: za touto absurdnou zmenou, zo stavu ktorý normálne fungoval a neviem o žiadnom vážnom probléme, do situácie ktorá mimoriadne skomplikuje organizovanie hromadných pripomienok, je kto? Kto túto zmenu zariadil v mimoriadnej tichosti, v podstate administratívne “len tak”?
Ale áno, všeobecne obľúbený vicepremiér “hranica bolesti” Hollý.
Aby to bolo ešte o riadny kus absurdnejšie, celý tento materiál oficiálne vznikol ako plnenie nasledovnej úlohy pri schvaľovaní “Akčného plánu iniciatívy otvoreného vládnutia”:
Dufam, ze slov-lex ma open api, tak ako vsakovake vyhlasky kazu, MIRRI im tam prevetra kvalitu UX az z toho budu zeleni. No nic. Gratulacie vlade, ktora chcela podporovat demokraciu zapajanim ludi co najviac do rozhodovacich procesov a v skutocnosti robi presny opak.
Ďalšia fantastická vec. Po prihlásení to stratí kontext (redirect na homepage) a pripomienku, ktorú chcete podporiť môžete hľadať znova. Keďže drvivá väčšina ľudí nebude prihlásená ani registrovaná, ďalšie polienko pod nohy.
No a tá vec, ze treba klikať každú pripomienku zvlášť, tak to fakt neviem ako uniklo biznis analýze, že takto sa to nerobí snáď pri žiadnej skutočnej hromadnej pripomienke.
Toto bude chcieť ešte veľa ladenia.
Pre porovnanie štátny petičný webik z UK. Je inak myslím open-source keby sme potrebovali.
Ako človek, čo nie je programátor a nie som ani zbehlý v IT, mám na vás programátorov otázku:
V prípade, že vláda toto skomplikovanie hromadného pripomienkovania nestiahne (dúfajme, že stiahne), je možné vyvinúť aplikáciu, ktorá by nahrádzala ten komplikovaný postup registrácie na Slovlex? Teda ako podporovateľ pripomienky nepôjdem na Slov-lex, ale do apky, v ktorej zadám všetky potrebné dáta a ona ma zaregistruje na Slovlexe a vloží môj podpis…
Buď by to bolo ako vyslovene samostatná aplikácia alebo trebárs rozšírenie funkcionality na dedikovanej stránke Via Iuris https://www.mojapeticia.sk/ (a jej podobných ) …?
Jedine že by si vyrábal automatom fejkove účty na slov lexe, čo by bolo dosť podozrivé.
Inak pri tejto príležitosti ešte jedna cez. Via iuris píše
Podporu môže vyjadriť akákoľvek osoba, pričom musí uviesť také osobné údaje, ktoré umožňujú jej identifikáciu a to meno, priezvisko a adresu trvalého pobytu; v prípade, ak ide o právnickú osobu, musí byť uvedený názov, sídlo, IČO a identifikačné údaje fyzickej osoby, oprávnená konať v mene právnickej osoby.
Je to bežné takto aj na iných portáloch.
Slov lex však pri registrácii vyžaduje len meno priezvisko a email. Bude takáto podpora vôbec platná? Ak nie, tak ďalšie polienko v registrácii kde to používateľa nijako nenúti vyplniť.