A niekto to môže vidieť aj takto:
To, prečo ísť robiť na úrad a tlačiť kanceláriu správnym smerom, toto je podľa mňa je jasné že treba. Napr. otvorených dat je málo, ich kvalita/interoperabilita je viac nez tragická Čiže toto je podľa mňa OOK. Navyše si myslím, že sa nájdu aj takí, ktorí sa neboja, aby na nich niekto ukazoval prstom, a vedia obhájiť svoje rozhodnutia v danej profesionálnej oblasti, atď. Lenže, ako ale napr. len vedieť splácať hypotéku za nehnuteľnosť v BA za ponúkaný plat v štátnej správe? Teraz nehovorím o byte v rezidencii Bonaparte na najvyššom poschodí, ale o slušnom 3izbovom byte?
Pre niekoho, kto už nie je študent a takpovediac má svoje záväzky to bohužiaľ možné nie je.
A to je podľa mňa ten problém. Sen o normálnom “zabezpečení” rodiny je podľa mňa legitímny, podobne ako aj sen o efektívnej štátnej správe. Lenže tieto sny dnes podľa mňa nie je možné zladiť, a tak jediným riešením ich napĺňania je pracovať v komerčnej firme, kde sa človek môže technologicky realizovať, môže zabezpečiť rodinu a keď mu ostane čas, tak sa aj aktivisticky angažovať v informatizácii SK.
Aby som ešte upresnil, hoc som členom ITASu v PS1 a K9.4 ako zástupca, tak či onak toto nie je celkom asi o mne, pretože neviem či naša frakcia ITAS-LinkedData napr. vyslovene potešila pripomienkovaním napr. projekt Dátovej integrácie
To podľa mňa dobrá otázka Lubor. Nechcem teraz prudiť, ale toto je problém širší, nielen ITASu, ale aj Slovenska.DIgital, a o tom som skalopevne presvedčený. Je dosť možné, že ITAS sa snaží nájsť nejaké riešenie, ako pohnúť s uvedenými problémami. Lenže samozrejme, že oni si sledujú svoje ciele, tak ak aj Slovensko.Digital sleduje zas ciele svoje. A Slovensko.Digital nie je taký ako napr. Alianca fair Play, ktorá nepodniká. Slovensko.Digital podniká, je členom pracovných skupín (s mnohými ich názormi sa stotožňujem úplne, ale sú aj také s ktorými sa nestotožňujem), čiže ja tu istý konflikt vidím. Už len napr. si si istý, že by medzi členmi Slovenska.Digital neexistoval konflikt záujmov pri niektorých konkrétnych veciach? Ja to neviem. Podľa mňa to nie je len tak, že “my SD” sme dobrí, a komerčné subjekty sú zlé, aj keď je pravda že projekt ako Slovensko.Digital sme na Slovensku potrebovali ako soľ, a bodaj by aj ostatné sektory išli týmto smerom.
Ja osobne som spoznal mnoho ľudí z komerčného IT sektoru, ktorých si vážim a som rád, že som sa mal možnosť od nich niečo naučiť. Lenže v minulosti: celková spolupráca medzi štátnymi projektami, resp. samozrejme aj obmedzenia interného typu (od obchodníka) - môžeš minúť len 10čl/hodín na túto úpravu, viac nemôžeme, …, toto všetko má obrovský vplyv, že nie vždy (málokedy) sa dalo vyniknúť talentom z komercie. Ale potenciál je tam obrovský, a vlastne najväčší.
Chcem len povedať, že o riešenie tohto problému sa treba nejako pokúsiť. Myslím že sa situácia dosť zmenila a za mňa hovorím, že máme skvelé strategické ciele čo sa týka kvality údajov, a tie už nemôžu dovoliť nejakému projektu, v tom lepšom prípade blúdiť.