Ahojte,
v tomto vlákne by sme Vás chceli informovať o priebehu Národného projektu Otvorené údaje 2.0, radi by sme zbierali spätnú väzbu, aby projekt dopadol tak len dobre ako sa len dá. Včera som všetko odprezentoval na pracovnej skupine Otvorené dáta, a tam som slúbil že urobím o OD2.0 vlákno, ktoré bude pravidelne aktualizované s informáciami o jeho aktuálnom stave.
Musím sa priznať, že za tento projekt cítim najväčšiu zodpovednosť zo všetkých projektov, ktoré som kedy robil, čiže chcem spraviť všetko možné aj nemožné, aby dobre dopadol. Jeho najväčšiu zložitosť vidím v jeho byrokratickom okolí, nie v samotnom merite veci. Postupy, procesy, metodiky, smernice, vhľášky, toto všetko naplniť je ťažšie než realizovať projekt, obzvlášt keď sa aj predpisy vyvíjajú, a nie vždy zohľadňujú konkrétnu situáciu. Navyše, nikdy som sa nezúčastnil, resp. nepodielal na tvorbe žiadnych verejné obstarávaní, a nerád by som niečo zbytočne pokazil. Radšej by som chcel riešiť vecniarstvo, tj. hlbšie byť v technológii.
Budem sa snaťiž uvádzať aj čísla, reprezentujúce sumy, odhady, aj v skorších fázach, aby sa s nimi dalo ešte niečo urobiť, čiže sa bude stávať, že sa môžu ešte zmeniť. Verím že vždy k lepšiemu. To je cieľ.
Projekt je tesne pred začiatkom, dá sa stihnúť veci upraviť, a aj počas projektu zlepšiť. V posledných mesiacoch navonok o projekte možno nebolo moc počuť, ale o to viac sa diskutovalo vo vnútri. My, opendata vecniari, sme sa snažili po tých rokoch jemne korigovať pôvodné zámery a využiť dnešnú ponuku existujúcich portálov otvorených dát so zverejnenými zdrojovými kódmi. Projekt OD2.0 nie je len o centrálnom portáli, ale o zlepšovaní dát na celom opendatovom fronte. Napr. v Indexe dospelosti otvorených údajov sme poklesli a chceme sa venovať aj tejto problematike, pretože index nám ukazuje aké štandardné predpisy a procesy v štáte nerobíme. Takisto, hoc EÚ už správne tlačí na princípy že otvorené dáta by default (neosobné, neutajované), ktoré už boli zhromaždené OVM v ISVS, zaplatené daňovníkmi, dostať sa k nim je často obtiažne, alebo jednoducho takéto dáta nie sú sprístupnené vôbec. Takže počíta sa aj s rôznymi rozvojovými aktivitami, či podporou komunity, podpora tvorby OpenDataAPI, pár PoC(KEP, BlockChain, CMÚ). Celkovo v NFP bolo schválených 3.5MEuro. Ale poďme postupne.
Toto je krátka história:
Strategická priorita Otvorené údaje (2017)
Štúdia uskutočniteľnosti (2018)
Zmluva o NFP (2019)
Pôvodné VO:
Čiže ako môžete vidieť, na portál sa rátolo s 2.2MB, čo sú aj tisícky MD.
Situácia Október 2021
Riadiaci výbor projektu nám po diskusiách a prípravách podkladov vyšiel v ústreti (September2021), a dostali sme možnosť rozpracovať variantu počítajúcu s otvoreným zdrojovým kódom portálu. Kedže už nejakú dobu spolupracujeme z ČR v širšom kontexte, a ich portál nám vyhovuje, je to predbežne nás etalón.
Toto je náš okamžitý pohľad na projekt, resp. stav prípravy, kde sa nachádzame.
V jednoduchosti povedané, z pohľadu realizácie, projekt môžeme rozdeliť na novú množinu VO, ktorého výsledkom bude nejaká dodávka,
kde môžete vidieť že jedna vec je nasadiť aj opensource (tam počítame s 70000, pretože máme odhady že český portál sa dá za to nasadiť)
avšak stále je potrebné dorobiť autentifikáciu, zosúladiť grafický design SK-ID , a posledná vec je úložisko dát, ktoré Český NKOD zámerne nepodporuje. Okolo tejto veci chceme ešte viesť široku diskusiu. Aj pre nás by to bolo ideálnejšia decentralizovaná architektúra, keď dáta ostávajú na OVMKu, či už na ich webových sídlach, alebo sú poskytované cez OpenDataAPI ISVS OVMka, alebo sú harvestované z lokálneho katalógu (lokálneho opendatového portálu) OVMka. Toto súvisí aj s dôverihodnosťou a využítím opendát (keďže sú na zdroji) a aj s novým konceptom povinného používania otvorených údajov vo vnútri goproste všetko čo má zmysel zverejniť čo najskôr ako to pôjde. V tam prosím pochopte že tieto veci vernmentu (Verejný datový fond), ku ktorému chceme konvergovať.
Ďaľšia vec sú aktivity našich interných ľudí, kde hľadáme viac posíl (znalosti sa musia držať aj v štáte), ktorí budú spolupracovať na tvorbe produktov VO, napr. pre portál rátame s rolami:
ako aj na množine nadprojektových aktivít:
PS: Toto nie sú ešte všetky interné aktivity, len ktoré vidno na daných screenshotoch. Ešte to celé zosumarizujem a vyzdieľam.
Ja momentálne dokončujem OPZtko (zverejním) na prvé predpokladané VO, čo je nasadenie a konfigurácia NKOD. Toto sú hlavné ciele, ktoré čakáme od portálu:
Toto riešenie nám splňuje nami definované hlavné ciele portálu:
S OD2.0 súvisí aj legislatíva, tj. zákony a vyhlášky, atď. Tie predstavím čoskoro. Definíciou otvorených údajov meniť neplánujeme, skôr chceme jasne zakotviť povinnosť katalogizácie metadát otvorených údajov v NKODe, presne tak ako to majú česi.
Najbližšií RV je 2.11. 2021. Držte palce, a prípadne nám pomožte komentármi tu, prípadne sa prihláste pracovať k nám, napr. na tie modré úlohy.