Zelený certifikát (Digital Green Certificate)

To je super.

A vieme aj to na isto, že verifier appka neposiela tieto dodatočné info? Lokáciu, čas atď. Myslím verifier appka ktorá koľvek. Slovenská nie je public asi ešte. Tí ktorú majú českú si všimli žeby od nich device pýtal povolenia ?
Kto vlastne môže vydávať verifier aplikácie? Kto si môže offline tieto dáta stiahnuť?

Ako pise @jsuchal tak overenie prebieha offline, t.j. verifikator iba skontroluje spravnost elektronickeho podpisu voci verejnemu klucu prislusneho vydavatela.

Druha strana mince je : Ak niekomu umoznis skenovat ten QR-kod, tak si dokaze precitat vsetky tam ulozene udaje a nemas nijaku moznost zablokovat zalogovanie akychkovel dodatocnych informacii Nikde totiz nie je povedane, ze mozu existovat iba “oficialne” verifier aplikacie, ktore nic neloguju.

Ak niekomu ukážeš QR kód a vie kde si tak si to môže zapísať aj do knižky na stole alebo zapamätať do hlavy a neskôr večer to zápíše do veľkého excelu s názvom 1984. O čo ti ide?

No pokiaľ to nie je centralizované API… tak dávať osobné údaje v QR kóde prevádzkovateľovi kúpaliska (po prečítaní SK QR kódu napríklad) mi nepripadá úplne vhodné aj tak.
No ale keby to bolo centralizované API tak represívne zložky majú prehľad o komplet návykoch svojich občanov bez súdneho príkazu.
A najviac to dá popularitu práve takým utláčaným chudáčikom kričiacich na totalitu ktorí keď dostanú do rúk moc nebudú ani na okamih váhať ju nastoliť.
But maybe it just me. Neviem. Povedz mi že to tak nie je a nebude a budem spokojnejšie spať.

Teraz je uz neskoro plakat, toto je vymysel z EU.

ako inak sa da zistit ze je clovek zaockovany ? Mame prakticky problem a neviem ako inak to spravit. Ale uprimne, tak to nepovazujem za velke riziko, ano prevadzka ziska mena svojich klientov ( cim samozrejme prorusi GDPR a ak ich pouzije tak riskuje znacnu pokutu). Ale ide o stovky ludi, jeden unik z NCZI to spravi pre miliony. to je riziko o 4 rady vacsie.

1 Like

Tento postoj sa mi nepozdáva :slight_smile: Ležiaci “kolega” ITčkar Marián ležiaci na zámkovej dlažbe pod hrubou podrážkou policajta na toto má recept vo volebnom programe inak… mnohým z nás by sa nepáčil

Výmysel EU je že toto budú kontrolovať autority a nie náhodné prevádzky.

a je možná alebo uz zrealizovaná “nadpráca” na národnej úrovni niekde ?

v akom zmysle ?

no že niektoré “NZCI” si povie že potrebuje vedieť aj lokáciu, čas a podobne kde bol QR kód skenovaný. A že ktorí ľudia práve boli na tom mieste napríklad. A tak…

Ak si to povie, tak to bude na území tej krajiny podľa ich zákonov a máš smolu. Jedine že by to bolo proti nejakým eú reguláciám.

technicky to nevedia povedat, kedze aplikacie mozu byt z roznych krajin. Existuje ale moznost overit kod aj on line a v takom pripade mas cas aj ip adresu. Ale zase, tieto data ma kazdy mobilny operator. Tazko v tejto dobe vies uplne zabranit aby data o tebe niekde boli, GDPR ale cast rizik aspon pokutuje.

ako viac ako uniku osobnych udajov ktore o mne aj tak vsetci vedia je bezprecedentne real time sledovanie aj keby som sa rozhodol nenosit mobilny telefon a pobehoval s vytlacenym QR kodom :slight_smile: Nehovorim ze vsade chodim bez mobilu ale aspon som doteraz mal taku moznost :wink:
No a ešte sa mi môže stať to čo teraz cez český verifier že niekoľko týždňov starý QR kód o druhej vakcíne mi označí ako neplatný a nedostanem sa na také to bežné komunitné pivkovanie na meetupe kde zrazu budem persona non grata aj keď som poslušný občan s dostatočným sociálnym kreditom. :man_shrugging:

mozes sa stale tvarit ze je lockdown a kupit si pivo v obchode. QR je ulava, nie nova poziadavka. A je casovo obmedzena, nie navzdy.

To nie je postoj. To je konštatovanie, že nadávať na MIRRI, SKIT, vládu je v tomto prípade zbytočné. Jediné čo sa stým dá v tomto momente robiť je šíriť osvetu ako to je v realite

Výmysel z EU je, že QR kód bude obsahovať osobné údaje. Výmysel z EU je elaborát o tom ako “bezpečne” doručiť ten QR kód občanovi. Pričom každý ho môže prečítať pomocou aplikácie…

A teraz to (nielen) naša vláda zaklincuje tým že sa budeme tým QR kódom preukazovať kade-tade.

V princípe ukázanie QR na kúpalisku je ekvivalentné preukázaním sa občianskym preukazom na vrátnici vstupu budovy. Jediný rozdiel je, že tomu vrátnikovi trvá dlhšie kým si tie údaje odpíše.

Nemusí to byť “NCZI”. Aplikáciu na prečítanie údajov z QR si podľa špecifikácie nakoduje hocikto. Vytvorená aplikácia môže byť korektná a overí iba podpis, alebo nekorektná, ktorá to zaloguje na server Kimovi do Kórei.

V nejakej diskusii niekto z SKIT tvrdil, že chceli logovat ID-cka DGC kvôli neskoršiemu dohladavaniu kontaktov, ale zatrhli im to. Takže možno nejaká regulácia v tomto smere existuje.

Nie je. OP ma fotku. QR kod nemas ako overit ci je toho cloveka, pokial ho nepoznas alebo ti nieco ine neukaze.

Mal som na myslí iba v zmysle zachytenia osobných údajov.

Vôbec som neuvazoval o preukazovaní, že ten QR patrí príslušnej osobe.

V podstate mi nejde o exponovanie osobných dať. Toto je len mala časť celého problému o ktorom hovorím. Resp problému pre tých ktorým vadí že veľký brat oficiálne bude slúžiť aj represívnym zložkám bez výnimky pre všetkých či sú z niečoho podozrivý alebo nie.
Ako jeden známy psychológ povedal (nepamätám ktorý, asi žigo) ľudia sú ochotní konať okamžite a vzdať sa veľa veci ktoré by si inak chránili ako oko v hlave ak cítia bezprostredne ohrozenie.

Meanwhile in Italy