Zaručená konverzia vysvedčenia

Zdravím,

v prihláške na Bc. štúdium na nemenovanej právnickej fakulte som ako prílohu označil zaručenú konverziu vysvedčenia z pošty. Včera mi však prišiel mail, že chcú, aby som im to poslal ako osvedčenú fotokópiu v listinnej podobe (viď konverzáciu nižšie)

Ako ďalej postupovať. Napriek tomu, že je mi jasné, že osvedčenie fotokópe a zaslanie poštou by ma finančne nezrujnovalo, ide mi o princíp. Máme raz ukotvené v zákone, čo je zaručená konverzia a akú má právnu silu a na druhej strane máme univerzitu (podotýkam jej PRÁVNICKÚ fakultu), ktorá archaicky vyžaduje stredovekú fotokópiu.

Musí podľa Vás univerzita akceptovať aj zaručenú konverziu? Bezohľadu na to, či ju vedia zamestnankyne na študijnom oddelení spracovať?

EDIT: Údaje univerzity som kompletne zakryl ako ochranu pred prípadnými odvetnými opatreniami a z rovnakého dôvodu Vás prosím o zdržanie menovania spomínanej univerzity z Vašej strany. Ďakujem za pochopenie

1 Like

čo na to AI ?
Mne na to Gemini povedalo toto:

Nižšie uvádzam podrobný právny rozbor na základe vašich otázok, ktorý môže váš známy použiť
pri komunikácii so študijným oddelením alebo v prípadnom odvolacom konaní.

1. Právne účinky zaručenej konverzie (Zákon o e-Governmente)

Podľa § 35 ods. 1 zákona č. 305/2013 Z. z. o e-Governmente:

„Novovzniknutý dokument zo zaručenej konverzie má rovnaké právne účinky a je použiteľný na právne účely v rovnakej miere ako pôvodný dokument…“

Ak bol papierový originál vysvedčenia (či už maturitného alebo bakalárskeho) zaručene skonvertovaný (napr. na pošte, u notára alebo advokáta) do elektronického formátu ASICE (ktorý v sebe nesie samotný dokument, autorizačné doložky a KEP/KZE konvertujúceho orgánu), tento elektronický dokument je zo zákona právne totožný s originálom.

Ak fakulta tvrdí, že zaručene skonvertovaný elektronický dokument nie je originál, resp. nespĺňa podmienku „úradne overenej kópie“, porušuje zákon o e-Governmente. Zaručená konvencia totiž nahrádza klasické vidimovanie (úradné overovanie fotokópie) v digitálnom svete.

2. KEP a písomná forma podľa Občianskeho zákonníka

Vaša úvaha o písomnej forme je úplne presná. Podľa § 40 ods. 4 Občianskeho zákonníka:

„Písomná forma je zachovaná, ak je právny úkon urobený telegraficky, ďalekopisom alebo elektronickými prostriedkami, ktoré umožňujú zachytenie obsahu právneho úkonu a určenie osoby, ktorá právny úkon urobila. Na právne úkony uskutočnené elektronickými prostriedkami, podpísané kvalifikovaným elektronickým podpisom alebo kvalifikovaným elektronickým pečaťou alebo autorizované podľa osobitného predpisu o elektronickej podobe výkonu verejnej moci, sa vzťahuje osobitný predpis.“

Týmto osobitným predpisom je okrem zákona o e-Governmente aj nariadenie eIDAS (Nariadenie EP a Rady č. 910/2014) a zákon č. 272/2016 Z. z. o dôveryhodných službách. Podľa čl. 25 ods. 2 nariadenia eIDAS má kvalifikovaný elektronický podpis (KEP) právny účinok rovnocenný vlastnoručnému podpisu. Súbor ASICE, ktorý vznikol zaručenou konverziou, tieto atribúty stopercentne spĺňa.

3. Existuje osobitný predpis, ktorý by PriF UK oprávňoval odmietnuť ASICE?

Neexistuje.

Vysoké školy a ich fakulty často argumentujú svojou akademickou samosprávou a ustanovením § 56 zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách, podľa ktorého si vysoká škola alebo fakulta môže určiť ďalšie podmienky na prijatie na štúdium, vrátane formy podania prihlášky a jej príloh.

Vnútorné predpisy univerzity (Smernice rektora či Podmienky prijímacieho konania PriF UK) však nemôžu derogovať (poprieť) kogentné ustanovenia zákonov (zákon o e-Governmente a Občiansky zákonník).

Ak vysoká škola v podmienkach uvedie, že vyžaduje „úradne overenú kópiu“, občan má plné právo túto podmienku splniť buď:

1. v listinnom svete (notársky overená fotokópia),

2. v elektronickom svete (zaručene skonvertovaný súbor ASICE).

Fakulta je navyše podľa zákona o e-Governmente orgánom verejnej moci (alebo minimálne pri rozhodovaní o právach a povinnostiach študentov/uchádzačov vystupuje v pozícii, kedy prejednáva agendu verejnej moci) a má zákonnú povinnosť komunikovať a prijímať podania elektronicky, ak sú doručené do ich elektronickej schránky (ÚPVS) alebo cez určený portál e-prihlášok (pokiaľ ten podporuje prenos príloh s KEP-om).

Odporúčaný postup pre vášho známeho

Problém na študijných oddeleniach býva prozaický: referentky často nevedia, ako formát ASICE otvoriť, ako overiť platnosť doložky zaručenej konverzie, alebo systém e-prihlášok UK neumožňuje korektne validovať kontajnerové podpisy. To ich však neospravedlňuje z odmietnutia dokumentu.

Odporučte známemu poslať na študijné oddelenie (prípadne prodekanovi pre medzinárodné vzťahy a rozvoj / štúdium) formálne vyjadrenie:

1. Upozorniť na porušenie zákona: Uviesť, že predložený súbor ASICE je výsledkom zaručenej konverzie podľa § 35 zákona č. 305/2013 Z. z. o e-Governmente a disponuje identickými právnymi účinkami ako úradne overená listinná kópia.

2. Spôsob doručenia: Ak nahrával ASICE priamo do univerzitného systému (e-prihláška) a ten ho „skosil“, ideálne je zaslať tento ASICE súbor oficiálne do elektronickej schránky Univerzity Komenského v Bratislave (či priamo fakulty) cez portál Slovensko.sk ako všeobecné podanie k prihláške č. XY. Elektronickú schránku úrad nemôže ignorovať.

3. Návod pre referentov: Do textu mailu/podania môže preventívne hodiť vetu: „Platnosť doložky zaručenej konverzie a KEP-u v súbore ASICE je možné overiť prostredníctvom štátneho overovacieho modulu na portáli Slovensko.sk alebo cez akúkoľvek certifikovanú aplikáciu na validáciu KEP (napr. QES Signer, Disig Web Profiler).“

Ak by ho kvôli tomu neprijali (resp. zastavili konanie pre nesplnenie formálnych náležitostí), ide o jasný dôvod na podanie odvolania proti rozhodnutiu o neprijatí z dôvodu porušenia procesného prava a nesprávneho právneho posúdenia veci zo strany fakulty.

2 Likes

Vo výsledku súhlasím s odpoveďou, že PF UK je povinná prijať dokument vytvorený zaručenou konverziou (defacto overená kópia vysvedčenia).

PF UK je samosprávnou a zároveň verejnoprávnou inštitúciou a preto v určitých agendách úsekov verejnej správy vykonáva aj výkon verejnej moci. Ak zákon o vysokých školách výslovne nevylučuje použitie zákona o eGov, tak sa pri rozhodovaní podľa vysokoškolského zákona použije aj zákon eGov.

§ 17 Základné ustanovenia
(1) Orgán verejnej moci je povinný uplatňovať výkon verejnej moci elektronicky podľa tohto zákona, pričom túto povinnosť nemá, ak ide o úkony v konaní o právach, právom chránených záujmoch alebo povinnostiach osôb,
a) o ktorých osobitný predpis výslovne ustanovuje, že ich orgán verejnej moci vykonáva výlučne v listinnej podobe,13)
b) ktoré osobitný predpis ukladá alebo umožňuje vykonať ústne, konkludentným prejavom vôle alebo predložením veci, ktorá nemá listinnú podobu alebo elektronickú podobu, alebo
c) ktoré spočívajú vo výkone činnosti, akou je ústne pojednávanie, miestne zisťovanie, výkon kontroly alebo dohľadu priamo u kontrolovaného subjektu alebo dohliadaného subjektu, obhliadka, nazeranie do spisov, predvedenie a iné obdobné úkony, ktoré sa vykonávajú mimo úradnej budovy, v ktorej sídli orgán verejnej moci.

Ak akceptovali elektronickú prihlášku v zmysle zákona o eGov, tak im neostáva nič iné, len akceptovať aj prílohu v zmysle zákona o eGov.

Pozri § 25 a bližšie § 25 ods. 3 zákona eGov.

2 Likes

Dobrý deň,

prepáčte ale úprimne nerozumiem prečo by som Vám mal poštou zasielať overenú kópiu vysvedčenia, keď som Vám Vami žiadaným spôsobom zaslal jeho zaručenú konverziu.

Podľa § 17 ods. 1 zákona č. 305/2013 Z. z. o elektronickej podobe výkonu pôsobnosti orgánov verejnej moci a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o e-Governmente) ste povinný uplatňovať verejnú moc elektronicky podľa citovaného zákona.

Podľa § 39 ods. 1 zákona o e-Governmente má novovzniknutý dokument zo zaručenej konverzie, ktorý je neoddeliteľne spojený s osvedčovacou doložkou, rovnaké právne účinky a je použiteľný na právne účely v rovnakom rozsahu ako osvedčená kópia pôvodného dokumentu, ktorého transformáciou vznikol.

Podľa časti C. bod 3. ods. 1 písm. a) podmienok prijatia na štúdium na Univerzite Komenského v Bratislave, Právnickej fakulte som v prílohách povinný predložiť doklad preukazujúci absolvovanie strednej školy vo forme úradne overenej fotokópie maturitného vysvedčenia, alebo jeho zaručenej konverzie do elektronickej podoby.

Pri vypĺňaní prihlášky vo Vašom elektronickom informačnom systéme som preukázateľne nahral ako prílohu zaručenú konverziu vysvedčenia, pričom podotýkam, že samotný formulár mi umožnil zvoliť ako možnosť zaručenú konverziu. Zaslaný dokument vo formáte .asice obsahoval osvedčovaciu doložku a bol podpísaný oprávnenou osobou (Slovenskou poštou, a.s.), a teda bol platný, čo potvrdil aj informatívny overovač na Ústrednom portáli verejnej správy, ako i Centrálna evidencia záznamov o vykonanej zaručenej konverzii (č. záznamu: xxx).

Na základe vyššie uvedeného mám za to, že Vaša požiadavka na zaslanie listinnej formy vysvedčenia nie je dôvodná a nemá právny základ. Svoje povinnosti som si v zmysle zákona o vysokých školách a podmienok prijatia na štúdium riadne splnil.

Vopred Vám ďakujem za pochopenie a akceptovanie mnou zaslaných dokumentov!

S úctou

Horný

1 Like

ešte môžeš pohroziť pokutou (ktorú aj tak NBÚ ešte neudelilo, lebo by muselo udeľovať každý deň …)

3 Likes

Myslim, ze ked sa ti toto podari, tak tak by ti k tej prihlaske rovno mohli pribalit aj Bc. titul.

3 Likes

ahoj Adrian, chalani majú pravdu, PF UK dokument prijať má, ale ak s nimi komunikácia ostáva na mŕtvom bode, funguje toto:
MIRRI podľa par. 56b zákona o eGove 305/2013 poskytuje výkladové stanoviská, takže napíšte mail na adresu: egovernment@mirri.gov.sk a popýtajte výklad, či bol postup univerzity v tomto prípade v súlade so zákonom o eGovernmente .. pri popise formulácie doplňte aj tými printscreenami ..
stáva sa nám to bežne ..

1 Like

Pozor, AI odpoveď čo tu dal Robo je chybová, odkazuje sa na už roky neplatné/zmenené veci. @Adrian_Horny to napísal podstatne lepšie. Držím palce!

2 Likes

Asi je málo dôvodov, prečo ísť študovať radšej do zahraničia ako u nás, treba pridať…

Človek, aby sa tu učil zákony a oháňal sa hlava nehlava. Nemali by sme si takýchto ľudí skôr vážiť?

Ja posledné týždne robím niečo podobné, prepisujem energie a je to boj, všetko čisto elektronicky. Našťastie, zatiaľ mi všetko prešlo. Treba len vydržať, občas použiť aj nejaký paragraf a ide to.

Držím palce.

2 Likes

Trebalo síce napísať mail s paragrafmi ale za svoje práva sa oplatí bojovať.

Ďakujem za pomoc i podporu.

12 Likes

Si macher, drž sa

1 Like

Este je tu aj otázka ci nahodou vysvedcenie nespada do rozsahu dokumentov ktore sa zarucene konverziou nahradit nemozu (asi to ale neni tento pripad) ako sa uvadza v zakone:

dokument v listinnej podobe, ktorého jedinečnosť nie je možné konverziou nahradiť, najmä občiansky preukaz,15) cestovný doklad,22) doklad vydaný podľa osobitných predpisov a preukazujúci oprávnenie osoby na výkon činnosti podľa osobitných predpisov, peniaze, cenné papiere, žreb,

1 Like

Maturitné vysvedčenie (rovnako ako diplom, rodný list či sobášny list) je doklad o právnej skutočnosti (o dosiahnutí vzdelania).

Jeho podstata nespočíva v tom konkrétnom kuse papiera, ale v informácii, ktorú potvrdzuje (z katalógového listu žiaka resp. protokolu o MS).

Podstata peňazí či cenného papiera je priamo uložená v danom papieri. Bola by hlúposť platiť zaručenou konverziou 20 € bankovky. Rovnako ako aj OP, ktorý obsahuje čip a holografické prvky.

keď sa môže kopírovať, môže sa aj konvertovať :slight_smile:

Ja som za to, aby sa mohla zaručená konverzia používať aj na bankovky. Túto arkánnu zručnosť by aj tak zvládlo použiť iba zopár vyvolených (my).

…bolo by trošku nepraktické ku každej konvertovanej bankovke nosiť v peňaženke A4 autorizačnú doložku a odovzdávať ju pri platení, to ešte treba doriešiť.

1 Like

A teraz mi, prosím, vysvetlite, prečo som sa ja vlastne obťažoval s aktiváciou e-schránky. Jáaaj, aby som nemusel chodiť na poštu po úradne veci a čakať tam polhodinu.

1 Like

Co tam po povinnostiach podla zakona a ich dodrziavani uradnikmi :wink: Sup radsej postou a zlty listok.

Sprav mu AI agenta, ktorý integruje ich školskú agendu s eID identiou a schránkou … :slight_smile:

Nápad dobrý. Pridám malé vylepšenie:

Necháš 100x zaručene skonvertovať jednu 200E bankovku, a všade odovzdáš iba ten A4 doklad. Keď dôjdu doklady necháš si tu bankovku zaručene skonvertovať znova.

… s 500E bankovkou by to bolo ešte výhodnejšie, ale tie už veľmi nevidieť.

No toto môže mať aj logické vysvetlenie. Ja nie som právnik ani extra odborník na verejnú správu, ale problematický je už aj pojem “Orgán verejnej moci“ a kto to vlastne je.

OVM mali možnosť a možno aj povinnosť pre doručovanie použiť tzv. modul pre centrálne úradné doručovanie, ktoré v zásade robí to, že sa snaží doručiť podanie do elektronickej schránky občana a v prípade, že ju občan nemá aktivovanú na doručovanie, skončí to na linke v slovenskej pošte, ktorá to vytlačí, zabalíčkuje a odošle na adresu. Ale Vysoká škola, alebo univerzita nemusí byť orgánom verejnej moci, alebo ním môže byť len v obmedzenej miere a na konkrétne úkony. Pokiaľ viem, tak žiaden zákon jednoznačne nedefinuje, kto je orgánom verejnej moci (opravte ma ak sa mýlim), ale viem, že aj niektoré organizácie kde 100 percentným vlastníkom a zriaďovateľom bol štát, automaticky neboli OVM a teda sa napr. na modul pre centrálne úradné doručovanie nemali možnosť pripojiť. Podľa toho, čo som našiel tu, tak po dohode s NASESom sa na tom mohli dohodnúť: Centrálne úradné doručovanie
Pokiaľ by sa jednalo o súkromnú školu, tak to môže byť ešte komplikovanejšie. Čiže podľa mňa najlogickejšie vysvetlenie je, že jednoducho škola nie je pripojená na modul CUD a teda nie je v stave doručovať do elektronickej schránky.

Možno ešte doplním, aby to bolo jasnejšie: Ono sa aj tu na platforme aj inde často šermuje s pojmom OVM a jeho povinnosťami, ale treba si uvedomiť, že nie všetko, čo je zriaďované alebo financované štátom, má automaticky štatút OVM a aj keď ho má, môže ho mať len na konkrétne úkony. V tomto prípade príjímacie konanie zrejme je výkonom verejnej moci, pokiaľ sa jedná o verejnú vysokú školu, ale jej povinnosť umožniť elektronické konanie sa viaže len na ten úkon, nie na celú prevádzku školy. To znamená, že to, čo nesúvisí priamo s preneseným výkonom moci, na to sa zákon 305/2013 nevzťahuje. Čiže ak sa to netýkalo napr. príjímacieho konania, vylúčenia študenta a pod., tak tam škole ani žiadna povinnosť podľa 305/2013 nevzniká.