Je to na dlhsiu debatu. Problem vidim v tom, ze ide o podania a rozhodnutia - teda nie o nejaku okamzitu transakciu dvoch vyrobnych systemov. Podanie ako aj rozhodnutie je v prvom rade dokument urceny pre cloveka. To ze data.xml mozno prezentovat roznym sposobom je ohromna vyhoda najma pre strojove spracovanie, ale pre tych dvoch co komunikuju teda obcan - vybavujuci uradnik je potrebna forma ktora zodpoveda ich zmyslom najma zraku. To ze to je rozhodnutie a podanie ma vplyv aj na to ze sa nejedna o dokumenty, ktore zariadia nejaku transakciu a stavaju sa nepotrebnymi. Take rozhodnutie ma urcitu lehotu ulozenia v registraturnom systeme. Ale treba ratat aj s tym ze nez zacne bezat lehota ulozenia dokument moze v stave “tzv. zivy dokument” stravit aj niekolko desiatok rokov a potom az zacne bezat lehota ulozenia napr. 5-10 ci viac rokov. My generujeme dokumenty este len chvilu a uz robime taketo zmeny. Lenze aj vyvojari co pridu po nas budu chciet nieco “vylepsovat” a to ked si zvykneme robit iba preto ze sa niekomu nieco lepsie urobi tak za 50 rokov budeme sa na to divat tak ze pozor toto je formular ktory sa robil od roku do roku, tento zase musis spracovavat inak ten sa zase robil v rokoch xy, a tento co ma taketo odlisnosti zase vtedy. Cize tieto veci sa mali zohladnit uz na samom zaciatku a pouzit format taky ktory je urceny resp. prisposobitelny dlhodobym podmienkam.
Mozno vycitis co ma trapi ak pospisem sucasny stav asi ako je (ospravdlnujem sa za dlhsi prispevok)
Cloviecik v Ciernej nad Tisou ide podat podanie. Vyplni formular a stlaci tlacidlo skontrolovat. System mu oznami ze ho ma v poriadku. Tak je spokojny a stlaci tlacidlo Podpisat. Teraz sa vykona skript, ktory nim vyplnene udaje zoberie a prepise ich do XML suboru - on o tom nevie ze bezi skript, kde vinou napr. chyby kodu ci zlym umyslom data mozu byt zmenene, on si stale mysli ze podpisuje to co vidi. No ale teraz perlicka - XML subor sa posiela cez celu republiku do Bratislavy aby ho tam prebalili do ineho xml suboru, ktory je vhodny pre podpisovanie. Cize cesta tam, cesta spat a procedura na serveri, su tri miesta, kde mohli byt ci chybou alebo zlym umyslom data zmenene. Cloviecik si stale mysli ze podpisuje to co vidi.
Az teraz su data poskytnute certifikovanemu softveru, kde ale prebehne transformacia do prosteho textu a data su uzivatelovi zobrazene v D.Signeri ale formou, ktora je jeho zmyslom, najma zraku uz nie taka privetiva ako ked formular vypisoval. Tam boli udaje aspon v urcitych logickych celkoch, mali celkom dobru citatelnost a vnimatelnost teda aj skontrolovat sa dali lepsie. V tejto stromovej strukture ide skor o to aby to nezabilo systemove prostriedky, nez o to ze prave toto je to dolezite miesto, kde ma vyskocit velky cerveny vykricnik, ze teraz si poriadne skontroluj udaje lebo toto podpisujes-nie to co si vyplnil.
Na podpisovanie sa sice pouziva certifikovany podpisovaci softver, ale sposob jeho pouzitia v tejto aplikacii je minimalne diskutabilny. Ked uz to musi zasielat pred podpisom moje udaje cez kozmicku stanicu, tak by aspon bolo dobre uzivatela na tuto skutocnost upozornit, ze v d.signeri by mal poriadne skontrolovat ci to co mu system podstrcil na podpis je to iste co zadaval do formulara.
Podobne podpisovy softver je sice certifikovany ale sposob jeho aplikacie nezohladnuje rizika a uskalia, na ktore upozornuju medzinarodne technicke normy tykajuce sa vyhotovovania elektronickeho podpisu.
Medzi takte problemy patri o.i. najma skutocnost,ze vzhlad dokumentu nema byt zavisly na externom zdroji, teda na niecom co sa nachadza mimo dokumentu a nie je to nijak podpisom zaistene. No a nam sa tu stalo to ze nase podanie a rozhodnutie je vylozene zavisle na tom aka transformacne data pouzijem. Zopakujem ze toze si ho mozem pozriet roznymi sposobmi je vyborna moznost, ale v prvom rade musim zaistit to aby vzhlad dokumentu nebol zavisly na externom - nekontrolovanom obsahu, ktory neni podpisany.Samozrejme mozem miesto casti podpisovaneho dokumentu - napr. transforamcneho suboru pouzit jeho tzv. reprezentaciu, ale tou sa mysli napr. Hash, alebo skomprimovany transformacny subor a nie iba akysi logicky odkaz, ktory mi sluzi iba na to aby som urcil spravnu triedu, posp a verziu na ostatne xslt. Aj jked su transformacne udaje v centralnej kniznici formularov, neni nikde zaruka ze ich niekto zly niekedy nezmeni aby urobil inemu skodu. Registraturne systemy musia tiez aj po desiatkach rokov podpisane formulare spravne prezentovat, a tieto si budu zrejme transformacne udaje ukladat vo svojich databazach, a kedze nikde neexistuje zabezpecenie tychto transformacnych dat. A tu vidim problem lebo transformacne udaje sa daju lahucko zmenit. Ak mas cas skus si urobit transformaciu lubovolneho rozhodnutia napr. s xsl urcenym pre R/O prezreranie a do tohoto suboru do casti body si napis text napr. “Toto rozhodnutie nadbudne platnost až po zaplateni poplatku na ucet xy” a vykonaj transformaciu. Cize staci sa len zaysliet kam nas setrenie pameti pri podpisovani moze zaviet. A stacilo by jedno nedivat sa na podania a rozhodnutia ocami momentalnej potreby komunikacie dvoch systemov, ale zohladnit ze podanie aj rozhodnutie je vprvom rade pre cloveka.
No a preto som reagoval na dalsiu zmenu, kde sa zrejme chysta ze nebudu transformacne udaje k dispozicii tak ako som reagoval. takze pre Lubor- pan neni diplomat pan iba vidi ze s podpisom, pecatou a formularmi je akosi vela malickosti, ktore nam v buducnosti mozno vytvoria velky problem.
Dnes neni mozne dokument transformovat tak ako ho videl clovek co ho podpisoval- minimalne farebna schema je ina. Ak sa zavedie system ktroy neposkytne prezentacne data nebude to len dalsi problem v tomto smere? Najma ak sme nedostatky doteraz produkovanych rozhodnuti neodstranili?