Pridam z mojej oblasti : preukaz zdravotneho poistenia
Co mas na mysli “akceptovane kontrolnymi organmi” ? Policajt/kontrolny organ nemoze z principu verit zobrazenemu obrazku v aplikacii na cudzom zariadeni ( lebo mu zobrazim pekne naformatovany obrazok cohokolvek ).
Ma to zmysel, ak kontrolny organ bude mat moznost rychlo overit platnost toho dokladu na vlastnom zariadeni. Bud online alebo cez elektronicky podpis.
Musi to byt rychlejsie ako vytiahnutie plastovej karticky a preukazanie sa touto kartickou.
Teraz spat ku tomu preukazu zdravotneho poistenia. NCZI pripravuje povinnost pouzivat obciansky preukaz na preukazovanie pritomnosti pacienta u lekara. U lekara budeme zadavat BOK, v lekarni by to malo ist bez pouzitia BOK. Zatial som u ziadneho lekara tieto zariadenia nevidel Stránka neexistuje - ezdravie
Tento sposob si jednak vynuti vydanie obcianskych preukazov pre deti, prevydanie pre dochodcov, preukazy pre cudzincov …
Navyse to vydanie receptov v lekarni iba pomocou obcianskeho skomplikuje dnesny stav, ked mi staci dat niekomu karticku poistenca a on mi donesie lieky. Realny priklad su rodicia, jeden je s dietatom u lekara a druhy cestou domov z prace vyberie pre dieta lieky.
Bolo by idealne, keby bolo mozne pouzit mobil na tieto ucely mobil
- rodic by mal vo svojom mobile preukazy svojich deti
- syn svojej babky ( pre ucely vyberu liekov )
- pacient by tym mobilom preukazoval svoju pritomnost u lekara
Stale vsak plati : Musi to byt rychlejsie/jednoduchsie ako pouzitie karticky
- t.j. hovorim NIE pre push-notifikacie a preukazovanie sa pritomnostou odklikavanim v aplikacii na vlastnom mobile
- t.j. hovorim ano pre NFC, pripadne nejaku formu ciaroveho kodu
V pripade pouzita NFC pre tieto ucely by bolo mozne nalepit NFC-chipy na existujuce preukazy poistencov, pre tych co nechcu/nemozu pouzivat inteligentny mobil.
Ak to ma mat zmysel, tak by bolo velmi vhodne predbehnut/stopnut aktivity NCZI v distribucii tych citaciek obcianskych. Inak to zbytocne predrazi implementaciu na strane poskytovatelov zdravotnej starostlivosti ( teraz citacky preukazov, potom citacky mobilov ).
Okrem priamych uspor na za preukazy pre deti a prevydanie pre dochodcov, by taketo pouzivanie mobilu vyrazne zvysilo pouzivanie aplikacie “Slovensko v mobile”. napr. 3 miliony receptov mesacne / 1% pouzivatelov => 30tisic pouziti mesacne.