Ahojte kolegovia.
Skúsim odpovedať, bol som pri tom. Skúsim aj nikoho neuraziť a nenapadnúť.
V prvom rade jedno všeobecné konštatovanie: všetci IT-čkari čo robia na tých veľkých projektoch by radi robili veci efektívne a častokrát aj inak ako dostanú nadiktované zmluvou. A je to veľká frustrácia pracovať na projekte, o ktorom sa roky škaredo píše.
Teraz k otázkam:
ITMS je už v poradí niekoľký projekt k jednej problematike, Čo sa týka dodávateľov, je tam stabilný tým, ovládajúci všetky predpisy k čerpaniu fondov na vysokej úrovni.
Rozdiel napríklad oproti ITMS (I) súťaženom v roku 2003 je príprava. Kým vtedy bolo treba prakticky za 3,5 mesiaca dodať dielo, ktoré fungovalo (aspoň na poli nahrávania ŽoNFP, ich vyhodnocovania, a vytvárania projektov … finančné riadenie prišlo potom o polroka neskôr), tak teraz sa projekt nielen ideovo ale aj technologicky pripravovala 1,5 roka pred samotnou realizáciou. Skúsenosť s prevádzkou mali už aj na UV (CKO) aj dodávatelia, aj Datacentrum MiFi.
Vtedy bolo treba dávať každý deň technické rozhodnutia (vrámci ale nanútených podmienok z Datacentra MiFi, ktoré už malo kúpený HW a Oracle EE RAC 11g RDBMS), na úrovni dizajnových komponentov, ktoré museli naprvýkrát fungovať, inak by sa nestíhlai termíny. Preto ITMS (I aj II) Core funguje pre úradnikov iba na MSIE, preto je grafika skor ucelna a spartanska … ale fungujuca)
Následne sa dlho vyberali (a boli to ťažké dsikusie) jednotlivé komponenty.
Podľa vážnu úlohu zohral skúsený projekt manažér a hlavný architekt projektu.
Ale absolútne najzásadnejsiu úlohu má zadávateľ, Centálny Koordinačný Orgán na Úrade Vlady.
K jeho hiostórii. V roku 2003 to boli 2-ja ľudia, ktorí boli schopní akurát zorganizovať stretnutie. Nesor sme si vynutili dosadenie aspon jedneho odbornika, ktory tam vydrzal do roku 2009, kedy sa uplne vyhoreny z projektu porucal. Len si to predstavte. Projektovy tim od dodavatela o velkosti 20, niekedy aj 30 ludi, Pisuci Katalogy poziadaviek, zavezne zadania, a detailne specifikacie, to vsetko pre uradny Core systema a pre verejny Portal, ale aj pre biznis Intelligence, zaroven riadenie Change requestov a riesenie defectov. Z jeho strany uplne nadludske … medzitym sa ale vymenil sef CKO, ktory toto pochopil, a ktory uz prezil aj striedania vlad (co byva skor vynimkou). On si zalozil skupinu Statnych radcov na CKO, mladych ludi, ktory vec vzali zodpovedne do vlastnych ruk. Rozdeleili si pole zodpovednosti a tak BI-ckari diskutuju s dodavatelom o BI, portalisti o portali, atd … Zaroven nik neodmietol agilne riadenie a tak sa pravidelne zucastnuju scrum mitingov…
Trochu tk tecnologiam. Pouzitie OpenSourceSoftware je myslienka sice pekna, ALE. Je treba mat pre nu podmienky. nie je vobec lahke adaptovat OSS. Je to uplne iny styl prace, ked nemate oficialneho dodavatela… Obycajne sa bez zapojenia do komunity neda fungovat. To znamena ze OSS sa neda iba vyuzivat, ale po case ste nuteni don aj prispievat.
A osobitneproblemy su pri prevadzke … to su tie dodatky k PostgreeSQL. Bolo jasne ze Oracle EE RAC bez dalsich options, je zbytocne vyhodeny peniaz. Zaroven ale ja som vedel ze DC MiFi chce podporu od vyrobcu. Preto som navrhoval pouzitie MySQL od Oracle, kde je oficialna podpora Oracle a pre 2 nodovy cluster to robi 20 000 USD/ Rocne. Co je asi 1% z ceny Oracle EE RAC. Nakoniec si architekt presadil Postgree, co je samozrejme dobra volba, ale musi sa vyresit problem Podpory v pripade potreby. Kedze Potgree nema oficialnu podporu na Slovensku, musel sa dodavatel zaviazat ze v pripade pot4eby patchovania, alebo havarie Postgree ju bude zabezpecovat on. Co BTW. je podla mna najslabsim miestom celeho projektu ]ak sa nieco za posledny rok nezmenilo). Inac podporu na Postgree pre nas region oficialne zabezpecuje firma EnterpriseDB, ale je to este radovo drahsie nez MySQL od Oracle.
Uz nejaky ten cas s tym kolektivom nepracujem, ale drzim im palce. Rozhodne je toto RADOVO najlepsi projekt.
Tam sa skutocne testuje a to modernymi technologiami …
Dufam ze som nikoho neurazil