V doménovom svete nie som veľký profesionál, ale párkrát sa mi podarilo zaregistrovať a predať nejaké pekné domény. Niekedy to bola náhoda, inokedy zámer. Vždy ale platilo pravidlo - až do zaplatenia za doménu som nikdy nepoužil na vyhľadanie a predregistráciu verejne dostupnú službu. Mal som totiž skúsenosť, že “vyhľadávače” voľných domén mi vyhľadávané meno jednoducho ukradli.
Som aktívny používateľ štátneho “Ebayu” s názvnom EKS. Dnes som si prechádzal databázu dopytov a zachytil som jeden neobvyklý s názvom :
“registrácia web domény parageo.cc na obdobie 1 roka”
Pozrel som sa teda na detail obstarávania. Údaj o maximálnom cenovom strope chýbal. Bežne sa CC doména registruje za cca 30EUR. Bolo mi to divné, a preto som si šiel preveriť či je takáto doména vôbec voľná. A zistil som, že nie je. Doména bola registrovaná 27.11.2015, tj. v deň keď bol zverejnený dopyt na registráciu domény.
“Zaujímavé”
Som teda zvedavý, ako bude prebiehať táto “súťaž” keďže doménové meno je už zaregistrované. V tomto prípade súťažiť nik nemôže, pretože je na majiteľovi domény, či takúto doménu predá.
Aký ma teda zmysel takáto súťaž? Resp. Ciu Bono ?
Napadajú ma iba 2 scenáre:
1. Súťaž zadal absolútny amatér, ktorý oznámil svetu že ide registrovať konkrétnu doménu a “nejaký” chytrák to subjektu vyfúkol...alebo
2. Obstarávateľ a dodávateľ sa dopredu dohodli a týmto spôsobom si zaručili, že nik iný doménu nemôže dodať. V tomto prípade môže byť cena 30 EURovej domény aj 3000 EUR.
Ak by som ja obstarával registráciu doménového mena a súťažil, určite by som ako predmet obstarávania nedal konkrétny názov, ale tvar “nejakýnázov.cc”. Mne to znie logicky, tebe nie?
obr.1 : súťažíme dodávateľa doménového mena