Toto považujem za totálny nezmysel. Ale že úplne kompletne mimo.
To nemyslite vazne! Ked pozametam ulicu tak je to korupcia? Dobrovolnictvo napr. ucast v pracovnych skupinach? Ved niekto tam mohol vysutazit zametaciu/konzultacnu zmluvu. To tak… Tento thred zacina vyplavovovat rozne nanosy. Ale dakujem za nazor je to vskutku poucne.
Ja robim dobrovolnicky uz roky a venujem tymto aktivitam vela casu aj zdrojov. Este som sa nestretol s odporom. Je zaujimave, ze prave teraz je to tema.
Nie je podstané čo považujete za nemysel. Skuste v skandinavkych krajinach (vzor boja proti korupcii a krajiny s takmer nulovou korupciou) dat zadarmo - auto, 10 iphonov, budu vo Vasej budove a nebudu platit najom, dat mu SW riesenie, urobit mu material, pozvat ho na obed kt. si nebude platit - a este o tom pisat na WEBe a uvidel by ste, ze o chvilku uz by boli u Vas policajti … Ano Slovenkso tam nie je a ako vidim ani nechce byt ani nikdy nebude …chce sa skor podobat na stredomorske krajiny (urobi sa len to co sa dohodne za “plentou” a miekdy v tichosti! … Vivat Slovakia
No a sme doma. Toto prirovnanie je uplne mimo, lebo toto by ste nedali statu (kde existuje zmluva), ale obohatil by sa tym nejaky uradnik ako osoba, ze? A to mu nedavate len tak pre modre oci, ale asi od neho nieco chcete.
Aby bolo jasno. Urcite si nemyslim, ze je to dlhodobo udrzatelne, ale povedat, ze zadarmo = korupcia je velmi velke zjednodusenie. Vzdy som bol v tom, ze korupcia vyzera tak, ze ma uradnik niekde zaparkovane ferari, ale dozvedam, ze som korupcnik lebo robim po nociach bez naroku na odmenu a vyhody. Tak dakujem za objasnenie. (Samozrejme toto je ad absurdum, nemyslim si to)
Ale ano, uznavam, ze keby tu bola otvorena sutaz o toto riesenie, mozno by sa ukazalo, ze tu bol niekto kto bol mozno dokonca ochotny statu aj zaplatit, aby to mohol robit. Ved preco by to malo byt za 0 ked sme na tom mohli aj zarobit (ako stat).
K tomu co sa deje v tomto vlakne. Asi to vyznieva ako obhajoba postupu v krizovom momente a to to aj je. Za SD prehlasujeme, ze by sa malo postupovat inak. Nie je v poriadku ak sa preskakuju ale vynechavaju kroky ktore su povinne. Cize suhlas s kritikou. Jedina obhajoba ktora tu bola bol pokus naznacit, ze v dnoch ked rozhodnutia padli cela aktivita bola dobrovolnicka a ciel bol skutocne zabranit sireniu pandemie. Opakujem pre istotu este raz. Malo sa to spravit lepsie len nebol (subjektivny pohlad) na to cas.
Podme teda skusit postupovat podla tejto logiky (zadarmo = korupcia):
Tiez jasna korupcia?
Jasna korupcia?
Podme to rozsirit aj mimo statu, ved ak tato formulka plati, tak to musi platit aj inde.
https://www.google.com/nonprofits/offerings/apps-for-nonprofits/
Zadarmo pre NGO! Korupcia?
Ak dam vsetkym rovnako, vsetci ziaci to dostanu, vsetky skoly to dostanu, za rovnakych podmienok a verejne znamych. A tnajprv su zname pdomienky az tak to dostanu Nie, ze dostane 1 za nedfinovanych podmienok, ked tak za rovnakych podmienok a vsetci ktori splnia podmienky. A nehovorte, ze dostane uradnik (nevymyslajte si), ja som hovoril , ze dostane auto urad, napr. ministerstvo, nespominal som a nemysle som ziadneho uradnika. Nechajte si vysvetli pojem korupcia pravnikmi (Korupcia zmamena prijimanie prospechu alebo neopravnenej vyhody, peniaze je len 1 druh korupcie). Dodat nieco zadarmo je navyse nepenazny prospech, ktory podlieha danovym a uctovnym zakonom (rad by som videl ako si napr. sluzobne cestu a ktivity uctuju firmy, kt. to púoskytuju zadarmo, ako su uctovane vcydavky a platene dane).
za mna to plne chapem, ale otazka ako lepsie ostava. Ako by mal vyzerat idealny scenar v tomto pripade ? Pretoze teraz je stav ked idealny scenar trva 5 rokov a to podla mna uz davno presiahlo pouzitelnost. A kazdy kto potrebuje nieco naozaj spravit hlada cestu ako to obist. A nejde vzdy len o pandemiu, ale su beznejsie problemy.
A pre skutocne krizove situacie sa podla mna ani neda postupovat lepsie, spravit rozhodnutie v uzkej skupine a realizovat ho, cokolvek ine znamena spomalenie o mesiace az roky. Ale skus subjektivne povedat co je teda lesson learnt , co by sa dalo spravit lepsie ?
Tak napriklad tu spomienkovu mapu vyzera, ze dostali CZ a SK zadarmo. Cize nie jeden urad. A tie podmienky su snad aspon v tej zmluve, ktora je zverejnena. Nieco mi hovori, ze mozno aj ine staty by to dostali zadarmo. Stale korupcia? Pride mi, ze si tu definiciu korupcie nejako na kolene vymyslate. Pri korupcii nie je dolezite ci to je zadarmo (v klude to moze byt aj milion ked to malo stat milionov 100), dolezite je kto a co za to dostane mimo toho dealu. Ja tu vidim, ze si na tom spravila Keboola/BootiQ trochu reklamy (v podobe par clankov), mozno ziskali nejake kontakty.
To som zase ja nikde nenapisal, ze korupciu vnimam len ako peniaze (vid vyssie).
Takze ked sa na to pozrieme zovseobecnene, tak kazda dobrovolnicka aktivita pre verejnu spravu je vlastne korupcia A ked sa napr. dohodnu ludia s obecnym uradom ze upracu svoju obec dobrovolne v sobotu doobeda, tak je to korupcia. Pretoze komunikovali so zastupcom obce bez verejneho obstaravania
a zaroven deformuju trh, pretoze obec si mohla tuto sluzbu objednat od upratovacej firmy za peniaze
a jej vlastni obcania tej firme vlastne pokazili biznis
Uplne zvratene - tato diskusia by nemala dalej pokracovat.
Taká zelená hliadka po tomto už tŕpne kedy tam zaklope NAKA.
Jedne stat, preco nedostalo madarsko? rakusko?
Idealny scenar, ked to niekto cchel dat “zadarmo” uz som pisla, tak zopakujem:
- Mohol urobit Open source a dat naznamost, ze je tu tak aplikacia a lubolny stat ked chce tak to moze pouzit a sppravovat vo vlastnej rezii.
- Alebo predat to do 30.000, take obsatrko sa da urobit za 2-3 tyzdne, urobit riadnu zmluv a zverejnit ju v registri zmluv
- Alebo chcel z toho urbit aplikaciu na pomoc pri pandemii v buducnosti (aj tak tato APP v sucasnej pandemmi bude mat minimalny prinos), urboit normlanu biznis studi a mat ju do buducnosti riadne urboenu a obstaranu (a S.D: mohlo pomoct s obstaravanim, ved roky tu hovoria, ako obstaravat)
Mozte si vybrat lubovolny varinat a doknca to mohla byt mozno ja kombinacia. Este nieco?
Je to sice interna info ale aj Rakusko dostalo tuto ponuku, dokonca ak sa situacia zhorsi asi ju prijme. Dalsie krajiny sa o riesenie zaujimali napr. Ukrajina po zverejneni. Zalezi od okolnosti. Teraz je viera, ze pandemia ustupuje.
Beriem.vyjadrenie (v rychlosti a snahe sa robia chyby, neberiem vsak slepe obhajovanie kolegov, ze to bolo OK). Len nie uplne suhlasim, ze tato APP ma potencial zabranit sireniu virusu (troska ulahci zivot), a keby sa urobila seriozna biznis analyza, mozno benefity mohli byt vyssie pre roznych stakeholderov (OK nebol cas, ale skor by mal byt zaujem mat inteligentne riesenie pre 2.vlknu a buducnost, seriozne riesenie 1.vlny nebolo realne). Tolko moj nazor (uz do tohto vlakna nebudem davat ziaden prispevk a nedal by som ani, keby tiu niekto rozumne ako VY napsial veci jasne)
Zdá sa mi, že v rámci vášne sa to tu trochu “vyhajpovalo”. Chytať sa (expresívneho) slova korupcia nie je dobré. Samozrejme, že to nie je možné len zužovať na peniaze.
Ak by som napríklad poskytol (daroval) auto niektorému okresnému súdu (nie konrétnemu úradníkovi ale inštitúcii, tak by sme asi boli trochu podozrievaví. A v celku oprávnene, pretože existuje aj samocenzúra a tá je len v hlave toho, kto má nejakú výhodu. btw. ak potom to auto musí chodiť na servis ku mne tak už to trochu obmedzuje a zaväazuje.
Možno sa teraz vytiahol tŕň z päty NCZI alebo vláde ale je jasné, že tým aj druhá strana niečo získa.
Dobre žiadne peniaze to neboli (aj keď nejaký potenciál tam vidím), ale už len tá možnosť, zoznámiť sa s kompetentnými úradníkmi, možno mať na nich mobil, vedieť, že ma príjme keď budem sa chcieť stretnúť. To všetko má svoju cenu.
Ďalšou výhodou môžu byť informácie, ktoré iný nemá. Napríklad, aké je na NCZI call centrum, aké má kapacity, možnosti upgradu, aké možnosti integrácie. Možno sa to niekedy zíde pri možnom, tendri a ja budem vedieť o štipku viac ako iní.
No a v neposlednej rade, môžem využiť takúto možnosť pri iných obchodoch. Je bežné, že firmy investujú do referenčného projektu a následne ho predávajú. Možno v Rakúsku už zaplatia za tieto technológie, neviem.
No a problém je, že okrem tých, ktorí boli nejak vyvolaní (alebo známi) tak nikto nedostal šancu pomôcť, zúčastniť sa.
Boli sme tu roky zvyknutí na transparentnosť a teraz proste chýbala a chýba. A myslím, že práve toto vadí niektorým (mne určite). Možno v rámci podpory S.D strávili pripomienkovaním nejakých dokumentov, projektov, x hodín. V dobrej viere, že transparentnosť zlapší aj rovnosť šancí v štátnom IT (a nielen to samozrejme - kvalita, open source, vendorlock atď.)
Preto je tu podľa mňa toľko emócií.
Rišo, takto by teda naozaj nemala pokračovať diskusia. … podobenstvo ad absurdum.
NAKA neklope ani nezvoni.
Ona rovno zasahuje.
k scenaru : Otazka smerovala k statu, nie k moznostiam dodavatela.
Ale
- Open Source, ak davas zadarmo svoj doterajsi vyvoj, tak nemas zaujem ho dat ako open source. Zijes z neho a nemas zaujem ulahcovat konkurencii zivot.
- Mozes to predat lacno, to je pravda ale tu je problem opat, trochu subtilnejsi. Ano je “cistejsie” oslovit nejake firmy, dat poziadavku na web a spravit prieskum trhu. Ale pravda je taka ze chces rychlo nasadit nieco co uz funguje a nechces skusat ci to niekto vyvinie. Ale z pohladu VO, toto bola podla mna jedina spravna moznost, priame uzavretie zmluvy s vopred vybranym dodavatelom je chyba. Problem je dalej to ze ked vies co presne chces (pretoze komunikujes s tym co to ma) tak uz aj tak je dodavatel zvyhodneny. A este mas hrozbu ze sa to pokusi dodat niekto kto si veri ze to doda ale nezvladne to. Napriklad pre to ze ten co to uz to ma hotove ziskal know how a stat ho nema.
Este sa da skusit vynimocnost dodavatela a priame rokovacie konanie ale aj to sa nepaci UVO.
Toto je podla priklad kde stat nedokaze efektivne vyriesit svoje potreby, a ja ho beriem ako ukazku kam az vedu dobre napady na transparetnost.
Hm ja by som sa vratil v case do situacie ktora bola v dobe kedy sa potreba tohoto softveru javila ako to najlepsie co mohlo byt a hlavne by som zobral do uvahy co nam v tej dobe hrozilo (zahltenie nemocnic a personalu). Cize v tej dobe bolo rychle ziskanie akejkolvek aplikacie ktora by dokazala pomoct rozhodujuce. A to ako bola ziskana by som dal az na druhu alebo tretiu kolaj. Tak isto sa mohlo stat ze situacia sa vymkne z pod kontroly a aplikacia by nesplnila ocakavania ale objavila by sa dalsia ktora by nam dala nadej ze pomoze. Mali by sme cakat a obstaravat? Bolo by to prinosom v danej situtuacii?
Z dnesneho pohladu uz sa mozeme takto bavit co bolo spravne a co nie, ale v danom case nikto nebol na takuto situaciu pripraveny takze kritika podla mna by mala smerovat skorej k tomu, ze neni rieseny proces ziskania takychto aplikacii v krizovej situacii. Takze teraz je cas vymysliet taky system a uzakonit ho. Lebo ako vidno bezne procesy obstaravania v case krizy a casovej nudze nepostacuju.