MPSR spolu s UGKK obstarali za rok 2017 ortofoto snímkovanie západného Slovenska. Údaje sú voľne k dispozícií vo forme ortofotomozaiky a to aj na komerčné využitie.
Treba im odoslať objednávku, čo som vykonal. Prišiel mi od nich mail, že mám prísť s 120 GB USBečkom k nim aby mi to nahrali. Predpokladám, že nemajú priestor aby mi to niekde zavesili na web. Nemá niekto k dispozície takéto FTPečko, kde by to nahrali a bol k tomu jednoduchý prístup? Osobne tam za nimi nepôjdem.
a tie papiere okolo ? A dokladovanie suladu s koncpeciou, mesiace dokazovania ze to neslo dat do vladneho cloudu ? Ved tu je rychly win - win, urobte to.
Inak nezoberie toto niekto z freemap.sk a nespravi z toho normalne dlazdicovy server? To by sa mozno aj uzivilo. @MichalP ? Ci mame to zaradit do ekosystemovych sluzieb?
Len by som podotkol, že to stále nie sú OpenData:
“Odberateľ berie na vedomie a zároveň vyjadruje súhlas s tým, že: …
3. Nesmie zdrojové údaje v originálnej /dodanej/ podobe ďalej rozmnožovať a distribuovať
prostredníctvom akéhokoľvek média.
4. Nesmie zdrojové údaje upravovať alebo pozmeňovať za akýmkoľvek účelom /komerčným,
alebo nekomerčným/.”
Teda nie že by som bol detailista a hlavne neviem ako vyzerajú zdrojové dáta.
Len ten bod 4 sa dá chápať dosť zoširoka.
“Nesmie zdrojové údaje upravovať alebo pozmeňovať za akýmkoľvek účelom /komerčným, alebo nekomerčným/.””
Hlavne to čo zahŕňa slovíčko “pozmeňovať”. Prikresliť stromčeky, alebo zmazať dom to ešte rozumiem. Ale je zmena projekcie “pozmenenie” podľa tohto bodu?
zrejme, ak vytvoris nieco nove, odkazes na povodny zdroj tak si v ramci licencie. A stromceky aj domceky su tvoja vrstva nad orto, kludne ich mozes mat. len musi byt jasne ze to nie su povodne zrdojove data.
ÚSV ROS s cieľom spoločného postupu a koordinácie všeobecne k problematike otvorených dát
ÚGKK je pripravené zorganizovať ďalšie stretnutie a súčasne navrhuje vypracovať spoločnú analýzu
týkajúcu sa problematiky otvorených dát v kontexte ÚGKK, ktorá bude obsahovať minimálne tieto
body:
Filozofiu zverejňovania otvorených údajov a prínos pre transparentnosť a antikorupčné snahy
Výhody/ nevýhody zverejňovania OD (riziká a príležitosti)
Prekážky, resp. nejasnosti zverejňovania (technologické, legislatívne, ekonomické)
Toto som osobne pocul zo strany UGKK uz tolko krat (niekolko rokov dozadu), ze tieto sluby z ich strany povazujem za totalne parkovanie.
s CC licenciami je problém pri tom, ak človek chce urobiť z CC licencovaných vecí databázu. vlastne to ani nejde. problémom je že CC zakazuje DRM (teda vlastne akékoľvek použitie napr v apple store je problém), že treba dosť prominentne uvádzať zdroj (čo ak je takýchto zdrojov milión je dosť technický problém), o zmenách licencií do budúcnosti ani nehovorím (v osm sme si tým prešli a bolo to peklo)
celkovo CC zdroje sú nepoužiteľné pre openstreetmap.
z pohľadu OSM je pre mňa dôležité, aby tieto fotky boli licenčne použiteľné pre obkreslovanie do OSM (ideálne explicitne uvedené)
Seva Michal.
Zaujala ma informacia, ze udaje pod CC licenciou nie su pouzitelne pre tvorbu databazy. Tyka sa to aj licencii CC-0 a CC-BY? Lebo ak ano, aku licenciu ma teda organizacia verejneho sektora pouzit pre udaje, ktore chce spristupnit v rezime open data tak aby mohli byt pouzitelne aj pre komercne ucely, ak nie tieto dve uvedene? Vdaka, m.