V deň tvojho vymenovania som poslal pani ministerke správu, kde jej moje obavy opätovne pripomínam. (je to moja správa, takže si dovoľujem ju takto zverejniť)
Áno, to kde sa SKIT ocitlo je smutné a je to premárnená príležitosť. Mnoho ľudí má na tom diel viny, ale len vy to máte v rukách, aby ste odvrátili katastrofu. Napríklad, prečo trvala príprava kontraktu na rozvoj a na podporu aplikácie Slovensko v mobile 3 mesiace? Aplikácia je v prevádzke od 13.6.2022. Veď je to kritická aplikácia a ľudia na tom pracujú a SKIT má náklady. A k tomu cashflow problém. To že má podpísané kontrakty na budúcu prácu a budúce míľniky nerieši najbližšie výplatné termíny.
Vítame aj ex štátneho, kiež by sa takéto dialo aj za jeho pôsobenia na mirri, mohli sme sa vyhnúť zbytočným konfliktom. Hint: transparentnosť a participácia.
Ad Hiring - povzdych nad 30% podstaffom je uplne opravneny. Miesta na IT sekcie som na MF vybavil este niekedy v lete 2020. Kedze hiring škrípal, chcel som ti pomoct prekopanim procesov a kampane na ich naplnenie - to sa udialo na prelome rokov. Ale zrejme si cakal ze tie sekcie este aj osobne nastaffujem Priznam sa ze toto mi pride velmi zvláštne od niekoho, kto mal exekutivnu pravomoc riadit 3 sekcie a prijimat na ne ludi.
Ad Zadávanie zákaziek - Peto Kulich kratko po nasom decembrovom stretnuti opustil Mirri, takze ano, temu zadavania zakaziek bolo treba podchytit. A bolo by fajn priznat si, ze moje odporucania na to “ako ju podchytit” (detailne “krokovniky” zadavania zakaziek) si proste nepocuvol a vypomstilo sa to. Nechce sa mi mrhat casom na dohladavanie mailov. Na požiadanie rad prepošlem, ak je to nevyhnutné.
A pokial ide o “ostre ihly”, tak prave tie veci, ktore sa pocas auditu projektov odignorovali (a preco som tak tlacil na zmeny v projektoch) nas teraz v realizacii pichaju do prsta. Napriklad poddimenzovany team na KAV a chybajuci klient (analyticke jednotky). A pichli nas do prsta aj pri SvM inkremente 1 a aj to bol jeden z dovodov, preco zazmluvnenie pokracovania trvalo 3 mesiace, kym sa ujasnil realistický scope s pridanou hodnotou a rozdelenim prace medzi mirri a skit.
Zdravim,
v prvom rade uprimne ocenujem otvorenu komunikaciu byvaleho aj sucasneho ST. Transparentna a otvorena komunikacia je z mojho pohladu zakladom pre zmenu po ktorej tu vsetci dlhodobo volame. Firemna kultura SKITu bola od zaciatku takto stavana a verim, ze sa na tom nic nezmeni ani po vymene vedenia.
Ked sa nam uz konecne podarilo vtiahnut vas do tejto diskusie, navrhujem obratit list a zacat sa konecne spolocne, transparentne a hlavne konstruktivne bavit o buducnosti Slovensko IT. Budem rad ked nam na zaciatok @janhargas povie svoj pohlad na otazky:
Preco stat potrebuje softwarovu firmu? (aj nepotrebuje je odpoved)
Co je dlhodobym cielom Slovensko IT? Aku ulohu v statanom IT ma SKIT zohravat? Ako to vidis ty?
Ako budeme vyhodnocovat uspech/neuspech tohoto “projektu”?
Tu sme na pode SD tak verim, ze politicka “tvar” zostane na MIRRI a odpovede budu maximalne otvorene.
Dalej prikladam par konstruktivnych navrhov, ktore ja povazujem za spravne:
Navrhujem transparentne zverejnit vystup z planovania jednotlivych timov na aktualny program inkrement (PI - aktualne oktober, november, december) - tak aby kazdy videl na com v SKITe pracujeme a k comu sa timy zaviazali, ze dodaju. (ak ste s tym ok, vystup pripravim na blogu slovensko IT a zverejnime ho ako tu, tak na nasich socialnych sietach)
Navrhujem na konci kazdeho PI = raz za 3 mesiace zorganizovat verejne system demo na ktorom sa odprezentuje co bolo dodane, co je v akom stave, co nebolo dodane a preco. Zaroven na tomto stretnuti navrhujem odprezentovat plan na dalsie PI, tak aby kazdy videl s cim pocitame na dalsie 3 mesiace. (ak ste s tym ok, zariadim to, dohodnem sa s produkt ownermi, vytvorim event a postaram sa o jeho zverejnenie)
Navrhujem sa zacat spolocne seriozne a transparentne venovat portfolio managmentu = konsolidacia aktivit a dodavatelov. Zacali sme gov.uk, pokracujme s gov.uk - Developing a roadmap - Service Manual - GOV.UK
(ak ste s tym ok, oprasime navrhy, ktore sme v minulosti vytvarali, zaktualizujeme ich a navrh zverejnime k diskusii. Pripadne to moze urobit aj MIRRI)
Navrhujem vytvorit jasnu, verejnu roadmapu pre aplikaciu SVM, tak aby kazdy videl na com pracujeme, kam sa chceme dostat a hlavne co to prinesie. V roadmape navrhujem sa nesustredit na projektove podchytenie ale na pozadovanu funkcionalitu a prinos pre obcanov (TO-BE stav). (ak ste s tym ok, dohodnem sa s nasim produktovym managementom, mapu pripravime a potom ju zverejnime aby sme mohli o nej spolocne diskutovat)
Navrhujem si realne, transparentne povedat co je SKIT skutocne schopny dodat (suvisi s bodmi 1-5 a vyssie polozenymi otazkami) a nasledne podme hladat riesenie. Predpokladam, ze nikto nechce aby sa zo SKITu stal “prietokovy ohrievac” na miliony EUR (zakazky, ktore sa podarilo do SKITu dostat). Peniaze, ktore cez SKIT “len pretecu” s cash-flow nepomozu. (S tymto nedokazem realne pomoct - urcite vsak viem zapojit nasich projektovych managerov)
Este raz chcem vsetkych vyzvat ku transparentnej a hlavne konstruktivnej diskusii. Verim, ze len tak moze byt projekt “Slovensko IT” uspesny.
Mne stále nejde do hlavy ako môže eurofondove it projekty dostávať štátna firma priamym zadaním, keď Brusel toľko trvá na voľnom trhu a hospodárskej sutazi. Celkom by ma zaujímalo ako sa to obhajilo.
Inak toto vám niekto bráni robiť? Ja si pamätám, že sľuby o takejto transparentnosti boli niekedy na začiatok roka 2021. Máme tu tuším z toho ak videozáznam.
Ďakujem za privítanie. Konfliktom sme sa vyhnúť nemohli, pre vašu zaujatosť.
Transparentnosť? Ja si nepamätám že by som niekomu odmietol dať nejakú informáciu. Nepamätám sa, že by som niekomu zakázal komunikovať, alebo pod výhovorkou obchodného tajomstva odmietol poskytnúť odpoveď podľa Zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Hint: Skúste si od MIRRI vyžiadať tie listy medzi SKIT a MIRRI, alebo zápisy z DR. Určite vás zaujíma správa verejného majetku.
Dúfam, že sa prebijete. Máš to v rukách a bol si pri všetkom. Na tom sme sa zhodli. Moje riešenie bolo niekým odignorované, ale ty si napol svaly, že to vyriešiš. Veď krátko po tvojom vymenovaní si v nejakom článku konštatoval, že všetko je v SKIT v poriadku a nie je dôvod na paniku. Teraz sa môžeme predbiehať, kto viac na čo upozorňoval. Ale predsa odvtedy ubehlo 16 mesiacov. Prečo ten problém nie je vyriešený? Nehanbíš sa mňa do tohto zaťahovať?
Ak si dobre pamatam diskusiu, tak peniaze ako prietokovy ohrievac dostava MIRRI, ktore zada zakazku svojej 100% firme SKIT (cize ako keby ju robil samo). Z tohto dovodu nemoze SKIT pracovat pre ine ministerstva, pretoze nie su akcionarmi.
Pamätám si veľmi dobre tú transparentnosť a participáciu. Myslím, že to po tých rokoch čo sa tomu venujem viem celkom objektívne zhodnotiť. Nijako ste nevyčnievali z radu, skôr naopak. Je mi to ľúto, bola to obrovská príležitosť, našu súčinnosť ste mali ako nikdy predtým. Spýtajte sa hocikoho na mirri alebo skit, kto sa so mnou aj rozprával.
Mne ako radovemu obcanovi to stale vychadza podla zasady, ze stat je najhorsi vlastnik, a teda chyba je na strane MIRRI:
ak nebolo spokojne s vedenim SKIT, preco ho nevymenilo uz davno?
ak spokojne bolo, preco teraz uz nie je? (nejako mi unika dovod zmeny vedenia)
Vychadza mi z toho, ze MIRRI nevie, co SKIT vlastne robi, alebo nevie co chce aby robilo. Niekto si na MIRRI nerobi dobre svoju pracu? Alebo bol cely projekt statnej firmy len politicke zelanie, ktore zase raz nema pana, a tym padom nikto nechce riesit problemy?
Veď celú chronológiu napísal hore @janhargas. Ak štátny tajomník, čo toto vymyslel ako svoje dieťa držal pri živote až do jeho odvolania a potom druhý tomu dával šancu až kým sa (podľa neho) nedalo ďalej, tak to presne je ten moment kedy to prekročilo nejakú hranicu. Môžeme sa baviť o tom, či si ty myslíš, že to malo byť skôr alebo neskôr, ale to je asi taký všetko. Bude to asi subjektívne.
Neviem teda, ale zadávanie zakazok napriamo mi príde teda dosť silná indícia, že čo by asi tak od skit chceli.
Sú tam úplne kľúčové centrálne projekty, čiže nemám pocit, že by ich niekto dával na vedľajšiu koľaj. Skôr naopak, stále majú viac a viac roboty. Mne príde, že by mali skákať od radosti, lebo už konečne nebudú len písať papiere.
Netuším akú má mirri víziu so skit, vlastne som ju nikdy nepočul ani od ex štátneho ani od nikoho. Možno sa len rozchadzame v tom, čo kto za víziu považuje.
Vizia mala byt predtym nez to vzniklo, bez nej nikto to nemal schvalit ani dat na bubaky. Navyse mala byt komunikovana v sirokom politickom spektre, pretoze po volbach bude vladnut niekto iny. Teraz sa bavit o vizii je davno po funuse
Text je text a da sa vykladat a pochopit rozne. Ak by ludia rozumeli a vedeli pouzuvat napr. Togaf ci Archimate, tak tam sa to da jednoznacne namodelovat a popisat (to len na margo inej diskusie) a da sa jednoznacne popisat vizia, strategia, ciele, cesta k naplneniu ciela (napr. aj zodpovednosti manazmentu, vlastnika ci sposob
finacovania atd.). Ak je to len kreslenie obrazkov a nezmyselne ciatanie a nepochopenie a neznalost nuz tak je to nanic. Archimate je jazyk na popis a Togaf metodologia ako na to a ma svoj zmysel, dalo sa v tom pekne urobit aj skit a bolo by vsetko jasne (ak by tomu sa porozumelo), ano da sa to popisat aj textovo, ale tam jednoznacnost chyba a navyse sa text tazko udrziava, kdezto model ma svoje verzie a da sa udrziavat (pretoze realita sa meni a je dobre mat zaznamenane ako). Problem nie v metodike (samozrejme je vhodny tailoring pre dane pouzitie) ani v jazyku (nic lepsie doteraz nevymyeli. To mate takisto, ze proces nejaky poliseye textom alebo bpmn alebo bpel. Chyba je v ludoch, ich neznalosti a neochote, nie v jazykoch a metodike, ak bude pitrebna n9va metodika ci jazyk, tak zivot to prinesie
“The strategy was to be disarmingly simple: to deliver. Often, iteratively and repetitively.” ← Totok tu! Ooo ano. Tlieskam
Inac celkovo - Digital Transformation at Scale: Why the strategy is the delivery je vyborna kina ktoru odporucam precitat aj nie-eGov ludom. Vela sa z nej da doniest aj do komercie.
Bohuzial je rozdiel medzi vladnou strategiou a biznis strategiou akciovej spolocnosti
Vcera som pocul ze EK suhlasila ze sa 1,5 miliardy EUR presunie z EUfondov na riesenie energetickej krizy. Takze teraz nezacate projekty SKIT budu co? pokracovat, zrusia sa a SKIT skonci? Alebo bude MIRRI umelo drzat projekty pre SKIT (pretoze inak by skrachovalo) a ostatnym instituciam zrusi?