Online diskusia: Prečo potrebujeme štátnu softvérovú firmu?

Snad sa dozvieme, ked sa vrati z dovolenky :wink:
Tolko ku krizovemu manazmentu…

1 Like

Ja sa priznam, ze pozeram na toto a nie uplne rozumiem ako mozu byt problemy s tym, ze nie je robota alebo peniaze. Centrálny register zmlúv | Centrálny register zmlúv

1 Like

Je plan noveho CEO podstatny? Ja ocakavam, ze bude vyhlasene riadne transparentne vyberove konanie (no offense na noveho CEO, este som ho nevidel takze tazko hodnotit). A vzhladom k aktualnej politickej situacii aku “zivotnost” akehokolvek noveho CEO ocakavame? A teda, co nam zaruci, ze coskoro nestrati doveru?

Mna osobne zaujima plan MIRRI - ministerky a statneho. Zvysok je nepodstatny.

Este reakcie na predchadzajuce prispevky:

Za SKIT ti viem povedat konkretneho Biznis analytika alebo Product ownera. SKIT zo svojej dodavatelskej podstaty nie je Biznis vlastnikom nicoho. Tych musis hladat v NASESe a v produktovom MIRRI. Toto sa uz pomaly utriasa.

Su to takmer vsetky. Externe je dodavane minimum - ved preto sa riesi uz pol roka DNSko. Kazdemu je jasne, ze SKIT nema sancu tento scope vlastnymi kapacitami stihnut. Zbytocne si budeme pred problemom zakryvat oci. Bez penazi na konkurencne mzdy, hiring, marketing, firemne benefity, … tazko to riesit.

Ad delivery) Pokial by sa v SKITe vyskytli vaznejsie problemy (sposobene napriklad odvolanim vedenia a odlivom klucovych zamestnancov) na delivery by som rovno zabudol.

Tu je nejaky popis: https://www.nases.gov.sk/projekty/ksdr/index.html

1 Like

Asi na to musime ist inak lebo uprimne, ja sa priznam, ze nerozumiem co je na tom nepochopitelne.

• Stavias dom, vezmes partiu robotnikov a povies im v januari budu tehly, budte pripraveni
  • Partia je v januari pripravena na stavbe
  • 9 mesiacov tehly nie su, partia “sa sprta v nose” - samozrejme nedostane ani korunu
  • Po 9 mesiacoch nabehnes s obrovskou hromadou tehal - tu mate tehly na dom, aj garaz, aj domcek pre hosti
  • Prvu vyplatu dostane partia az po troch mesiacoch ked postavi prve poschodie domu = rok potom co boli pripraveni na stavbe

Teraz otazka:

1. Z coho robotnici zili 12 mesiacov kym dostali prvu vyplatu?
  2. Co ma partia robit prvych 12 mesiacov, okrem toho, ze bude kricat, ze nema tehly?
  3. Urobi partia dom, garaz aj domcek pre hosti rychlejsie ked dostane vsetky tehly naraz?
  4. Co ma partia robit dalej ked teraz okolo nej chodi investor a pyta sa, preco ste este nezacali robit garaz? A co ten domcek pre hosti, kedy bude?

Vysledok => stavby veduci je neschopny, treba ho vymenit

Uprimne, toto cele mi pride presne ako diskusia s MIRRI. Namiesto konstruktivneho pristupu a spolocnej snahy robit nieco dobre pre obcanov sa tu budeme natahovat a riesit ci mame alebo nemame robotu a ci mame alebo nemame peniaze.

Z pohladu SKITu je situacia pomerne jednoducha - presne ako z pribehu stavbarov:

• 12 mesiacov sme zili zo zasob (zakladne imanie)
  • potom sa “zrazu” nasypalo do SKITu kopu projektov, samozrejme vsetko naraz
  • a teraz sa cudujeme jak to, ze sa nestiha vsetko dodavat a menime stavby veduceho

My v SKITe si budeme dalej robit svoju robotu najlepsie ako vieme. Postavime kvalitny dom aby sme mali kde byvat. Potom sa pustime do garaze aby sme mali kde parkovat a nakoniec ked bude cas postavime aj domcek pre hosti.

Zvysok sa moze pridat a pomoct nam, alebo moze kludne nadalej hadzat polena pod nohy.

4 Likes

No z toho čo som si prečítal vidím, že síce sa vám nepáči nový štátny, ale akosi 12 mesiacov bez veľkého projektu je skôr práca toho predchádzajúceho. Čítam, že je problém cashflow, ale projekty a zmluvy sú podpísané už rok.

Tak ja už neviem, ale možno treba trochu aj do zrkadla pozrieť.

Jano, ty si genius. Ty si to v jedinom prispevku vsetko vyriesil.

Nemám pocit, že by som čokoľvek vyriešil, ale niečo mi hovorí, že situácia bude podstatne komplikovanejšia ako to čo som si prečítal v rozhovore.

Ale nerobilo ti problem to zjednodusit a pingnut na nasu stranu.

Prepáčte, ale nedá sa prehliadnuť vaše opovrhovanie súčasným štátnym a adorovanie toho predchádzajúceho. Nedá sa prehliadnuť to, že si chcete svoju robotu (technickú) robiť, ale niekto vám stále bráni. No práve toto (aby ste si ju mohli robiť) snáď bola úloha vedenia, ktorá celé skit spiskala. Čo teda tí, čo to spiskali robili 12 mesiacov, že to nedokázali?

Ja nemám potrebu sa nikoho veľmi zastávať, ale zažil som teda vedenie projektu SVM za antala a zažil som to za Jana. Rozdiel sto a jedna. Jasné že problém je aj na mirri, kde neboli kvalitní ľudia. No a kto ich tam a kedy doniesol? Prečo ste nemali projekty? Prečo máte podpísanú zmluvu rok a stále problém s cash flow?

preco, preco … lebo to nie je oddelenie na MIRRI (ktoré by bolo kryté rozpočtovými prostridkami), ale obchodná firma (ktorá musí na trhu prežiť vlastnou činnosťou) a na to niekto na ministarestvách stále zabúda … Mozno nemá generovat zisk, ale musí aspo negenerovať stratu (byť na povestnej NULE, rsp. z miernym ziskom, aby bolo mozne zabezpecit skolenia, výymeny techniuky a potrebne licencie). Tu jasne vidieť aj prečo si obchodné spoločnosti rátajú také vysoké rizikové príplatky. keďže prieťahy na strane zadávateľa sú úplne bežné…

1 Like

S troskou ironie tomu dajme tak 2-3 roky a snad sa nieco zasadne ozaj zmeni. (a mozno ani za 10 nie…)
Vobec sa nejdem vyjadrovat k tomu, aky stav tam tesne po volbach bol a kolko uradnikom trvalo, kym sa nejaka (mala) cast z nich ako tak zacala prebudzat.
Toto tu, co robis je zase len zjednodusenie bez hlbsieho videnia do veci.
Podla tvojich argumentov by sme mali vlastne pochvalit Fica, ked nastupil po Dzurindovi, lebo ved vsetko fungovalo a za Dzurindu nie.
Mas velmi zjednodusene videnie sveta.
A tak trosku zase ja citim tvoje opovrhovanie predoslym statnym.
Ved sa pozrime, co tam sucasny statny cely cas robil, kym sa predosly statny snazil robit nejake zmeny.
Ale dobre, nech ma kazdy cas a priestor ukazat, co vie.
Mne vadi nieco ine: Sposob jednania terajsieho statneho. Ak nieco nie je z jeho hlavy, alebo podla jeho predstav, absolutne nepocuva. Mikromanazuje podla mna este aj upratovacky. Okolo takehoto cloveka dlhodobo nezostane nikto normalny. Len pritakavaci a karieristi.
Vies Jano, my sme nieco skusili.
Ale asi je cas na dalsich. Nech aj oni skusia.
Ako dlho sa vy o nieco snazite?
A co sa vam vlastne okrem pindania podarilo?
(takto zjednodusene to zase vidim z mojej strany ja)

1 Like

Jano, mne je uplne fuk ci tam je Antal alebo Hargas. Hlavne nech tam je niekto kto povie co ideme robit a ako to budeme robit. Nech nerobi politiku, ale buduje kvalitne statne IT a kvalitne sluzby pre ludi. Nech nerozdeluje ale spaja.

A teraz:

• poznas nejaky jasny plan ako ideme rozvijat statne IT? Roadmapu co a kedy bude? Nebavim sa o vzletnych dokumentoch typu NKIVS
  • ako bude stat vyvijat? agile, ci waterfall? V SKITe zavadzame SAFe ale suska sa, ze prejdeme spat na klasicke projektove riadenia
  • preco su vztahy medzi MIRRI, NASES a SKIT na bode mrazu? Alebo pod nim? Preco nerobime ako partneri ale sme superi?
  • vies povedat aka je uloha SKITu v tom celom? Sme garaz, software house, banda pisalkov projektovych zamerov? architektov alebo co sa vlastne od SKITu ocakava?
  • ako chceme dalej rozvijat aplikaciu SVM, pripadne cely ecosystem? Naco sa mame ako SKIT pripravit? Kedy budeme potrebovat akych ludi?
  • ako chceme riesit aktualnu situaciu v SKITe? Zmluvy su super! Ale niekoho musis aj vykazovat - zaujima toto niekoho? Dnesny clanok si cital. Btw. podpisana zmluva neznamena, ze mas realne cash. A nie je toto vysledok prave byvaleho vedenia?
  • preco je problem komunikovat transparentne? Zverejnovat zapisy z valnych hromad a dozornych rad? Co potrebujeme skryvat? Co sa stalo s transparentnostou, ktoru Jano Hargas tak vehementne presadzoval?
  • preco musime pocuvat od ST, ze ma obmedzeny cas a na koncepcne zmeny nie je priestor. Ze teraz sa s tym uz neda nic robit. Klesli sme tak hlboko, ze potrebujeme uz len “zbierat” politicke body pred volbami a vsetko tomu podriadime?
  • preco nebolo jasne a zrozumitelne odkomunikovane, preco bolo byvale vedenie odvolane? strata dovery moze znamenat cokolvek. Hlavne ked ako zamestnanci nevidime dovod. Vytvara to mnozstvo priestoru na spekulacie.

Rok sme drzali hubu a robili podrztasky MIRRI. Rok sme verili, ze sa nieco zmeni. A zmenilo sa(mimo vedenia)? Daj mi vediet pokial mas odpovede na vyssie polozene otazky.

1 Like

Vidím že horúca hlava, nechám tomu mesiac potom sa možno budeme vedieť rozprávať racionálne.

Zatiaľ len tak, že za posledných 10 rokov boli podmienky na zmenu najlepšie s touto partičkou vo vláde.

Neverím, naozaj neverím, že Jano mikromanazuje a dáva hodinové výpovede bez vážneho dôvodu. Robil som s ním denne dlhšie ako ktokoľvek z vás. A nemám žiadnu indíciu, že by ho vstup do politiku zmenil.

Indicia c.1 - kedy naposledy napísal niečo sem, na niečo zareagoval alebo doplnil nejaké info?

1 Like

Je naivne si predstavit, ze MIRRI, sa bud einak spravat ako ina organizacia statnej spravy, SKIT sa musi spravat ako obchodna spolocnost /jedn,hze ju vlatni MIRRI, tam schopnost bude stale druhorada a prvorada bude politika, aj minister a ja statny su len politici) a budu si SKIT vybuduje svoje postavenie na trhu a bude lider v stratnom IT alebo skrachuje a urcite nemoze cakat, ze MIRRI mu to zabezepci (inak ani nevieme ci MIRRI nie je minsiterstvo len na 1 volebne obdobie). Statny vlastnik je najhorsi aky moze byt a tento moj nazor je paltny desatrocia, aj by som statu nechal akurat vojsko, policiu, prokuraturiu, statnu spravu a v ziadnom pripade zaidne podnikanie, stat je najhorsi vlastnik, vzdy bol a vzdy bude, to som hovoril uz ked SKIT vznikal a je to len x-ty kamiienok do mozaiky. Politc nemaju pchat nos do odbornych ani podnikatelsykch veci, maju vytvarat serozne a nekorupcne prostredie ppre sukromny pdoniikatelsky sektor, len vtedy to moze fungovat

1 Like

Asi ho fakt nepoznáš, ale ani toto správanie pre mňa žiadne prekvapenie ani zmena nie je.

Nepoznám. Ale je fakt ze tu s nami normálne komunikoval na platforme a odkedy je poradca a ST, je tu ticho. Keďže tuto bolo 99% mojej interakcie s Janom, vnimam to ako zasadnu zmenu.

Po vasej diskusii som si precital rozhovor s byvalym CEO. Idem si prihriat polievocku 11.12.2020 som sa opytal toto a zostalo to nezodpovedane

Mozno keby sa neslo hura systemom dnes mohol byt SKIT inde. Tak do buducnosti pri podobnych napadoch odporucam vypracovat biznis plan a ist s tym do banky ze chcete min. 4 mil. EUR uver.

A na zaver ten rozhovor je tak zavazny ze ak to nebolo inak tak je zjavny absolutny mismanagement zo strany MIRRI. Ak na toto nebude ziadne vyjadrenie tak je to na odstupenie ludi z vedenia. Pripadne moze pani ministerka zavolat tu 4pismenkovu organizaciu (nie NASA) to robi rada.

2 Likes

Tak to trochu skúsim vysvetliť za seba. SKIT vznikol na jeseň 2020. Už vtedy som upozorňoval bývalého ŠT, že očakávať, že prvé zákazky budú zadané do konca roka 2020 je nereálne a že ak všetko dobre pôjde, prvé zákazky očakávam niekedy na konci Q1 2021. Ešte niekedy v januári/februári 2021 som upozorňoval bývalého ŠT, že ak sa majú projekty naozaj zazmluvniť, je potrebné ujasniť si presné kroky, ktoré sa musia stať. Spraviť si detailný plán, ako to chceme dosiahnuť. Nič také sa nestalo. Nakoniec bol prvým projektom KAV, zmluva podpísaná v máji 2021. Nasledoval pokus o zazmluvnenie Slovensko v mobile aj s “neslávnym” riadiacim výborom RV PO7 v júni 2021, na ktorom bolo jasné, že projekt si nezískal potrebnú podporu (mal som na to svoj názor a viaceré z tých bodov sa následne materializovali).

Do funkcie ŠT som nastúpil 14.7.2021. Zdedil som sekciu ITVS (sekcia eGovernmentu) s 30% neobsadenými miestami, t.j. chýbala nám tretina ľudí a SKIT v ťažkej finančnej kondícii. V tom momente som mal na výber 2 možnosti - znižovať náklady v SKIT (t.j. masívne prepúšťanie) alebo urýchlené zadanie zákaziek, aby SKIT začal generovať výnosy, aj keď tím na MIRRI nebol na všetky projekty pripravený, lebo chýbali ľudia. Zvolil som si druhú možnosť a behom 2-3 týždňov vznikli detailné plány zazmluvnenia projektov. Zaviedol som týždňovú poradu na dohľad nad postupom zazmluvňovania, aby som sa uisťoval, že sa nikde nezasekneme. Výsledkom bolo podpísanie zmlúv na:

• SvM v septembri 2021 (aj keď bolo jasné, že projekt nie je optimálne napísaný a budeme ho musieť fixovať “počas jazdy”)
  • Modernizácia ÚPVS - september 2021
  • Štúdia k projektu ITMS - október 2021
  • KSDR - november 2021

Spolu to znamenalo ku koncu roka 2021 zákazky v hodnote cca. 8 mil. EUR. Následne v Q1 2022 sme zazmluvnili projekt eForms pre ÚVO a v Q2 2022 projekt CAMP. Medzitým viaceré menšie objednávky a SLA zmluvy. All-in-all mal SKIT na konci Q2 2022 zazmluvnené projekty v hodnote viac ako 12 miliónov EUR. Všetko sú to verejne dohľadateľné informácie na crz.gov.sk.

Napriek tomu sa firmu nedarilo dostať z cash flow tlaku. Úprimne si myslím, že ak predstavenstvo napriek všetkej tejto snahe nedokáže na 12m projektoch začať generovať pozitívne ekonomické výsledky, chyba nebude u akcionára. Preto prišlo rozhodnutie doplniť predstavenstvo o nového finančného manažéra (august 2022) a následne odvolanie 2 členov predstavenstva, keďže akcionár stratil dôveru v ich schopnosť adekvátne viesť softvérovú firmu.

Dá sa ísť aj do hlbšieho detailu, ale to teraz považujem za kontraproduktívne.

6 Likes

Kolega,

Toto je naozaj kontraproduktívne. Kde je energia, ktorú by si mal ty a aj komunita investovať do lepších služieb štátu pre občana a digitalizáciu spoločnosti?

Za ŠT si bol vymenovaný 14.7.2021, ale bol si pri všetkých veciach od úplného začiatku a bez tvojho podpisu nepodpísala a nerozhodla ministerka nič. Vstupoval si do všetkého. Toto nie je kritika. Neber to tak.
Napríklad ty si inicioval na 8.12.2020 „stretnutie po práci pri vínku“ spolu s tvojim tímom poradcov. Vínka sme si dali málo, ale pritom na tabuľu napísali zoznam priorít, ako ich vidíme. To je na obrázku vľavo. Písmo poznáš, je tvoje. Sú tam zaujímavé veci. (napríklad aj Projekty MS. Je to zvýraznené aj v Programovom vyhlásení vlády)

Vpravo je fotka z mojich poznámok v zošite. Dohodli sme sa, že

• hiring si berieš na seba. To si aj urobil a natrápil sa s ním. Napriek tomu tvoj povzdych o poddimenzovaných sekciách :blush:
  • Robo Lenčeš mal nadraftovať roadmapu. Niečo aj urobil.
  • Peťo Kulich mal urobiť to čo píšeš. Proces zadávania zákaziek a financovania pre SKIT. Nedlho potom sa stal šéfom SD a teda, úlohu musel splniť niekto iný.

Čiže je jasné, že si pri tom bol a niečo sa dialo. A tiež je jasné, že ak nefunguje zadávanie zákaziek a najímanie ľudí, tak to nemá byť job pre ŠT, alebo poradcu. MIRRI má do 1000 ľudí, o 200 viac ako keď vzniklo. Ale diali sa aj iné veci, kde interné schvaľovanie projektov bolo ako hľadanie najostrejšej ihly v kope sena. Toto bol významný faktor. Tvoj.
V deň, kedy si bol menovaný za ŠT existovalo SKIT 9 mesiacov. Ja som na potenciálne riziká upozorňoval dávno predtým a navrhoval aj riešenie. Vieš o tom, spoločne sme na ňom pracovali. Už cca v máji poslalo vedenie SKIT ministerke aj list so svojimi obavami. Ja som im to navrhol, lebo môj hlas vypočutý nebol (zúrila vládna a potom vnútrostranícka kríza). Niekto iný vedel lepšie ako na to. Vieš dobre, ako mi na SKIT záležalo a koľko energie som tomu dával. Pri odovzdávaní funkcie som ti to pripomínal. Taktiež som pripomínal prioritu digitalizácie ekonomiky, nie iba štátnej správy, pamätáš? Toto je síce iná téma, ale odpoveď je dôležitá.

… pokračovanie v ďalšom príspevku…

3 Likes