Online diskusia: Prečo potrebujeme štátnu softvérovú firmu?

Kalendar nie je feature SVM! Kalendar je buduci centralny komponent UPVS(produkt UPVS), ktoreho MVP je financovane v ramci projektu SVM. Jeho klucovym cielom je pomoct pri orchestracii zivotnych situacii a tvorba proaktivnych sluzieb co je plne v sulade s NKIVS. Je to enabler, ktory sam o sebe velky prinos nema. Znamena to, ze ho netreba robit?

Snímka obrazovky 2022-10-03 o 11.17.25

1 - hotovo
2 - notifikacie hotovo, schranka in progress
3 - riesi sa
4 - riesi sa
5,6 - este sme sa tam nedostali

To teraz tie CBAcky zazracne vychadzaju?

Milan, ty si videl nejakú CBA čo k tomu projektu dávate? Napríklad inkrement dva, ktorý sa ide schvalovat vo štvrtok?

1 Like

MVP… Čo takto najprv responsive web, potom api, potom native app. Či na toto sa už zabudlo? Obaja vieme, že kalendár sa dal do release tesne, aby tam bolo ešte aspoň niečo okrem autentifikácie. Obišlo sa všetko.

K 1-hotovo, mi ešte chýba mobilná autentifikácia v rámci mobilných aplikácií. Tzn. ak mám inú mobilnú aplikáciu, ktorá by chcela využiť autentifikáciu.

Co to este otocit:

1. Najprv API - ved mame API first princip - DONE
  2. Potom responzivny web (ak to dava zmysel) - DONE, bohuzial nie public :frowning:

calenrdar

1. Potom app (ak to dava zmysel) - DONE

calendarmob

Mrzi ma, ze sa stale nechapeme - ked hovoirme o nejakej feature alebo module, vzdy o nej hovorime v kontexte ecosystemu. Asi sa nebudeme tvarit, ze zobrazit jednoduchy zoznam eventov, ktore mi vrati API, ci v appke alebo na webe, je nejaky rocket science. Hodnotu to vsak zacne prinasat az v momente ked ziskame personalizovane data a ked tieto data posluzia ako triger k zaciatku nejakej ZS, proaktivnej sluzby alebo na marketing sluzieb a aktivit. A je fakt jedno ci v Appke alebo v na Webe v osobnej zone.

Pokial dobre viem Web2App a App2App integracia je prichystana na dalsi release.

Vyborne, kde sa mozem na to API pripojit? Nikde? Tak to nie je to o com hovorim. API-first nie je open api.

Cize nesplnena prva poziadavka.

No a dava to zmysel? Vycislili ste niekto prinos native kalendara vs. hybridnej app? Mozem to niekde vidiet vypocitane? Lebo zatial nevidim nikde vypocitane ani prinosy kalendara ako takeho, aby to bolo rentabilne. Presne to “v buducnosti” je malo.

A teraz mozeme tuto malu odbocku o uplne nepodstatnom module opustit a vratit sa ovela podstatnejsim veciam. Kedy budem vediet nieco cez mobil aj vybavit?

3 Likes

Jano, vyssie pises, ze si clenom riadiaceho vyboru SVM. Ja nim nie som, preco sa to pytas ty mna?

Pýtam sa to odkedy v tom RV som.

CBA v stave, v akom sa aktuálne tvorí, je nonsense.
je to nezmyselný XLS, ktorý sa konštruuje len preto, lebo je to povinné a robí sa to tak “aby to vyšlo”.
preto sa tam počítajú s nezmyselnými číslami ako náklady na úradníkov, tlač, zisk z úspory času verejnosti či úspora pohonných hmôt, atď. a navyše to nevie zohľadniť vyššie uvedené špecifiká napr. core komponentov, ktoré reálne vyčísliteľný prínos nemajú.

ale debatu sme skrútili absolútne nesprávnym smerom:
pointa oživenia tohto vlákna bola otázka, či jedno normálne vedené ministerstvo “reformnej protikorupčnej vlády” so štátnym tajomníkom za IT z renomovanej aktivistickej IT organizácie naozaj musí odvolávať šéfov svojej podriadenej organizácie, ktorá mala byť vlajkovou loďou nového prístupu k štátnemu IT, tak, ako to robili svojho času smeráci - zo dňa na deň, bez akéhokoľvek vysvetlenia, skrátka na hulváta.

apropo, ak by problém bola CBA, verím tomu, že v zmysle vyššie uvedeného do SKIT mohlo MIRRI poslať nejakého svojho metodika a ten by im s CBA pomohol.

2 Likes

Všetci si pamätáme časy CBA predtym ako to bolo takto a ak sa do tohto stavu chceš vrátiť, tak ideálne niekde v komercii a za svoje prachy, lebo ja si to pamätám a rozhodne sa tam vrátiť nechcem. Core komponent považujem za eufemizmus pre “nevieme na čo nám to bude”. Príkladov “core komponentov”, ktoré navyše aj veci komplikujú máme v štáte toľko, že snáď netreba vysvetľovať prečo CBA je dobrý nápad.

Odvolanie šéfa skit s CBA asi najskôr nesúvisi.

nacrtnem tu iny pohlad…SKIT sa ocividne otriasa v nestabilite, nejakych problemoch…dovnutra nevidim, ze co su to za problemy, cize neviem posudit

robia na tychto projektoch, co viem:

• Slovensko v mobile
  • CAMP/API GW
  • Modernizacia UPVS 2.0
  • Konsolidovana analyticka vrstva

da sa ocakavat, ze:

• nejaky ludia odidu spolu s odvolanym vedenim
  • nove vedenie bude potrebovat cas na ziskanie si dovery

otazne je teda delivery a dopad na rozbehnute projekty, lebo toto vysutazit nanovo sa uz nestiha, keby SKIT skoncil, alebo isiel do nejakeho zuzeneho krizoveho riadenia

1 Like

Este tam chyba eFORMS a KSDR.

1 Like

Ja by som to napisal inak. V SKITe robia na tychto produktoch:

• Modul mID - ktoreho cielom je zjednodusenie autentifikacie osob pomocou mobilu
  • Modul Notifikacii - ktoreho cielom je skonsolidovat moduly eNotify a ePush a umoznit zasielanie notifikacii obcanovi na zaklade jeho preferencii (Push, SMS, e-mail)
  • Modul eDesk - ktoreho cielom je pripravit novy front-end pre eDeskove funkcionality (do moje.slovensko.sk a SVM)
  • Modul Kalendar - ktoreho cielom je skonsolidovat personalizovane udalosti FO/PO tak aby mohli sluzit ako trigger pre zacatie proaktivneho riesenia ZS a sluzieb
  • Modul Portfolio a profil - ktoreho cielom je na jedno miesto skonsolidovat vsetky nastavenia FO/PO
  • Modul CMS - ktoreho cielom je vytvorit riesenie na spravu obsahu jak webu slovensko.sk, tak pripadne dalsich obsahovych webov
  • Modul Vyhladavanie a navigacia - ktoreho cielom je spristupnit “inteligentne”,“personalizovane” vyhladavanie nad definovanym obsahom (sluzby, organizacie, spravy, clanky, …)
  • Modul Valibuk (Opravnenia tretich stran) - ktoreho cielom je manazovat opravnenia na pristup k roznym entitam
  • Modul Rozpracovanych podani a priloh (RPP) - ktoreho cielom je vytvorenie noveho konstruktora sprav/podani a manazment rozpracovanych podani
  • Modul Statny messenger - ktoreho cielom je vytvorenie “inteligentneho” messengeru
  • Modul Spatnej vazby - ktoreho cielom je vytvorit centralne riesenie na zber spatnej vazby … ci z webu slovensko.sk, moje.slovensko.sk, aplikacie SVM, …
  • Modul KSDR (Komponent spristupnovania dorucenych rozhodnuti) - ktoreho cielom je vytvorit permanentny register rozhodnuti a umoznit jeho spristupnovanie (zdielanie)

plus zopar dalsich technologickych a designovych komponentov:

• CAMP - centralna API manazment platforma
  • KAV - konsolidovana analyticka vrstva
  • ID-SK - prevadzka a rozvoj ID-SK

plus front-endy pre vyssie spomenute moduly:

• slovensko.sk - informacny web
  • moje.slovensko.sk - osobna zona obcana
  • SVM - aplikacia Slovensko v mobile
  • rozhodnutia.slovensko.sk - pre spristupnenie zdielanych rozhodnuti
  • admin.slovensko.sk - administracny portal nad jednotlivymi modulmi

plus riesime:

• Navrh ZS - cielom je navrhnut koncept pre zivotne situacie kupa/predaj auta a zacatie podnikania
  • Validacia ZS - validacia navrhu ZS predaj nehnutelnosti a strata zamestnania
  • Konsolidacia designu pre aplikaciu MOU - zjednotenie rozhrani MOU s ID-SK
    atd.

plus nam do vienka spadol “taky mensi” projekt:

• UVO eForms - ktoreho cielom je vytvorit centralny system na zber udajov o verejnom obstaravani a interny system UVO na spracovanie oznameni a dalsich podani ohladne VO.

Vyssie spomenute “produkty” su financovane z projektov mUPVS, SVM, KSDR, CAMP, KAV, UVO eForms + zopar mensich objednavok.

Takto sme to v SKITe vnimali doteraz. Robime produkty, ktore su financovane projektami. Vzhladom k tomu, ze byvale vedenie stratilo doveru, mozno to je vsak uplne inak :smiley: Verim, ze nam to povie novy CEO, potom co sa vrati z dovolenky (ano, citate spravne :smiley: )

3 Likes

Ja to tiez takto vnimam, avsak vies ku kazdemu modulu povedat, kto je biznis vlastnik za MIRRI / SKIT?

dik za info

zoznam to je dlhy a zaujimavy

pre mna osobne su dolezite produkty, ktore sa motaju okolo

• SvM
  • UPVS dobuducna
  • centralne technologicke komponenty ako CAMP, Valibuk, Register rozhodnuti

toto vnimam ako klucove veci, ktore sa rozrobili a nevie sa na kolko % a akymi kapacitami (interne SKIT vs. externe) su realizovane a keby sa nahodou vyskytli problemy v SKIT, tak delivery tychto veci moze byt dost problematicke, kedze rizika:

• vysutazit nieco nanovo
  • prebrat nieco rozrobene po niekom inom a faza nabehu
  • atd.

kde by sa dalo niečo o tomto dočítať ?

1 Like

Viacero pasáži je tam celkom zaujímavých. Tak snáď už príde aj reakcia z druhej strany.

1 Like

Ved aj hlava v piesku je reakcia :smiley:

ja by som hlavny focus ale smeroval k planu noveho CEO, kedze vnimam, ze SKIT je v krizovom manazmente

k historii sa da vratit popritom