A co ine by mal ted ten manazment robit ak nie to? Este pozhanat kvalitnych ludi (aj to vacsinou zdedil zo sukromnej firmy, dat vzdelavanie spravnym smerom. Ak tieto veci nerobi, tak je tam predsa zbytocny a platit ho je luxus (aby reprezentovat firmu?) co vlastne robil manazment, co mal v naplni prace? a za co bol honorovany?)
Na jednej strane hovorite, ze ludia stoja a nemaju co robit a na druhej ste chceli nakupvat externe kapacity, Neprotirecite si? Alebo nepsravne rozlozena odbornost?
No keď vedia za dva týždne urobiť toto z non it ľudí tak rekvalifikácia v rámci it by snad zafungovat mohla tiež ?
Co podla vas robi vykonny a prevadzkovy riaditel NASESu alebo NCZI? Lebo podla vasej teorie mi pride, ze to su zbytocni ludia (no offense).
SKIT ma problem s kapacitami backendistov
SKIT ma volne kapacity mobilnych vyvojarov
Co je na tom nepochopitelne?
Teraz si nie som isty ci to bolo myslene ako vtip alebo vazne Dovolim si len malu korekturu:
Vali IT! is an intensive 14-week programme designed to retrain non-tech professionals and equip them with the basic skills of a software developer
= 14 tyzdnov, basic skills. Asi nechceme aby Annike vyvijala core system eGovernmentu.
Co ma vsak v clanku zaujalo viac je:
Estonia’s CEO, revealed that what is seen now is the product of implementing strategic goals and agendas.
= niekto stanovil ciel a vsetky aktivity k tomuto cielu smerovali. Jednou z nich je aj viac kvalifikovanych IT profesionalov vdaka Vali IT
Porovnavate hrusky s jablkami. NASES a NCZI su prevadzkove instuticie, SKIT nie je ani prevadzkova ani nevyraba tovary, ale ste vyvojarska a k tomu musite mat zakazky formou zmluv. Ak si manazment mysli, ze zmluvy na tacke je povinny doniest akcionar a firma bude zabezpecovat len realizaciu (este nahodou aj jedno ci vytvori zisk alebo stratu), tak potom spolocnost urcite neprezije dlho. Zodpovednost manazmentu musi byt definovana v stanovach spolocnosti, zmluvach a odmenovacom poriadku manazmentu, tam to musi byt jasne napisane. Ak si to nahodou akcionar zobral ako svoju zodpovednost, takj to musi byt v tych dokumentoch napisane (ste akciova spolocnost, akcie cele alebo ich cast je stale mozne predat, ak budu 2-3 akcionari, tak ktori z nich je povinny to zabezpecovat?).
Sedi. Ale potom cely tento nešťastný mackopes SKIT od začiatku bola chyba. Štát nebol pripravený používať skit, manažment skit nepoznal štátne procesy, personal skit nepoznal vyhlášky, nemal skúsenosti s prácou na štátnych zákazkách, stat nemal zadefinované fungujúce procesy využívania skit atd. Myšlienka bola dobra, ale podmienky pre úspešnú realizáciu takmer žiadne.
Predsa hovorim, zla skladba odbornosti v SKIT. Nie zakazky sa prisposobuju znalosti spolocnosti, ale spolocnost sa prisposobuje potrebam. Ako si pamatam SKIT bol zakladany na riesenie problemov slovenskeho eGovu, a tie urcite nemaju hlavny problem v mobilnych rieseniach, je uplne okrajove aby to fungovalo aj na mobile, musi to fungovat dobre bez mobilu a mobilny pristup (ma byt multikanalovy) je len ceresnicka na torte.
Takze co? Vyvinieme aplikaciu ako jeden z pilierov digitalneho ecosystemu obcana(identita v mobile) a potom tych ludi vyhodime? A potom ked si dakto zmysli, ze chce appku rozsirovat zase budeme ludi hirovat, ci obstaravat alebo ako?
V SKITe robime produkty, nie projekty - a na rozvoj produktov potrebuje kvalifikovane timy.
Teda … mozno je uz vsetko inak Snad nam akcionar povie co od nas vlastne chce. A verim, ze aj novemu GR to jasne povie, aby nahodou potom nestratil rychlo doveru.
Mno, konecne sa dostavame na koren problemu.
Ked som do SKITu pred necelymi dvoma rokmi nastupoval zadanie od akcionara, aj manazmentu bolo jasne:
- ideme urobit disrubciu v statnom IT
- ideme ukazat, ze stat dokaze efektivne vyvijat produkty orientovane na obcana
- ideme ukazat, ze stat dokaze vyvijat agilne
- budeme vzorom (centre of excellence) pre ine firmy
- budeme vyvijat a rozvijat klucove piliere eGovermentu - UPVS, SVM, …
Plan bol jasny:
- Januar 2021 - Spustenie projektu SVM (cca 5M Eur)
- September 2021 - Spustenie projektu mUPVS (cca 5M Eur)
- 2,5 roka do augusta 2023 10M EUR (pri mesacnych nakladoch 350k to vychadza na 28 mesiacov)
Z mojho pohladu, vizia bola jasna, plan bol jasny, strategia bola jasna - zavedieme SAFe, projekty pouzijeme len ako zdroj financovanie pre produktovy vyvoj, vybudujeme silne tymy (UX/UI, Mobile, Web, DevOps, …).
Potom sa vsak zacali hadzat polena pod nohy, zacalo sa mavat cervenymi vlajkami(nic v zlom) a kompetentni namiesto toho aby buchli po stole a isli si za svojim cielom, stiahli chvost. Vysledok:
- vymena ST (aj ked tam boli urcite dalsie dovody)
- brutalna strata SKITu (projekt SVM sa podpisal az v septembri 2021 t.z. 9 mesiacov x 350k = 3,1 M)
- absolutne zdecimovane timy - ked s vami niekto 9 mesiacov “cvici” viete si predstavit tu pracovnu moralku
- odchod kvalitnych ludi do firiem kde sa dokazu uplatnit
- likvidacia reputacie Slovensko IT na trhu so zamestnancami
- dalsi rok krizoveho managementu (peniaze na nic - ziadne benefity pre zamestnancov, ziaden marketing, minimalna podpora HR, …)
To co sa aktualne deje, nie je dosledok, toho ze manazment SKITu bol neschopni. Neschopny tu je niekto uplne iny. A pritom by mozno uplne stacilo, prestat hladat obetneho baranka a zacat problemy skutocne spolocne riesit.
Za mna vizia, plan aj strategia bola dobra. Po vymene ST vsak dlhodobo citime, ze akcionar to tak nevnima - len akosi nam posledny rok nevie povedat co teda so Slovensko IT zamysla. Mozno sa to coskoro dozvieme od docasne povereneho GR - alebo az od toho riadne vybraneho, alebo az od toho co tychto po volbach vymeni.
Koniec koncov, ked si to tak spatne citam, vsetci co ste pisali, ze stat softwarovu firmu nepotrebuje lebo ju nevie riadit ste mali pravdu!
Väčšina procesov v štáte nemá pána. Aj z dobrej vizie sa potom časom stane trhací kalendár.
Kazda IT firma riesi taketo problemy a musi vediet ich riesit (ano suhlasim statna firma ma tej schopnosti menej), predstava, ze zamestnanec dlhodobo pracuje len na 1 projekte je mylna, to v ziadnej firme nie je, zamestnanec okrem realnych predanych projektov sa musi podielat aj na rieseni internych rozvojovych projektov a aj na svojom osobnom a odbornom raste. Utilizacia zamestnanca v IT na predanych projektoch ak je 75% tak je vyborna (100% je vadna a vedie k upadku)
Nie je pravda, ze robite produkty (produkt je auto, horalka, krabicovy SW, atd.), Vy robite projekty a nie produkty.
Na toto nie je asi uplne jednoznacna odpoved. Napriklad pracovne skupiny sa za minulej vlady vyuzivali castejsie, avsak aj tak si to “spravili po svojom”. Do riadiacich vyborov nikdy nikoho nepustili, teraz relativne v pohode (ja som v SVM a CAMP “api gateway”). Avsak stale su tam dost zmatene rozhodnutia, ktore sa stale menia (vid autorizacia klikom).
Cize ja by som to povedal tak, ze uz nemusime kricat, ze sa robia uplne hovadiny a zlodejiny zaroven, ale od idealu sme este stale dost daleko.
Ale samozrejme. Stare vedenie by rado zohnalo pracu ludom, ale dostali prikazom drzat kapacity pre MIRRI. Nuz porad babo… Navyse dostali prikazom podpisat dalsie projekty, ktore sa realne nedaju stihnut. Teraz sa mame spoliehat na zazracne DNS, ktore nam UVO (paradoxne jeden z projektov je ich) stoplo.
Ja som naozaj uprimne zvedavy, ako toto vyriesi nove vedenie. Nuz ved pockajme si najblizsie tyzdne, hadam sa este kadeco dozvieme.
Mozno zatrasieme par stromov a nejake kapacity nam popadaju… Zazracne sa zmeni atmosfera a seniori sa nam pohrnu z celeho sveta.
Uprimne, toto presne ma desi a predchadzajuci statny to presne takto chcel urobit a som velmi rad, ze sa taketo moresy podarilo zabit v zarodku. Nakoniec, takto presne to fungovalo za minulych vlad.
Neviem kde sa stala chyba, ale ak tie vynikajuce projekty/produkty neviete obhajit pred UHP a v CBA su totalne haluze (netusim ci to pisalo MIRRI alebo SKIT), tak mne to smrdi. Chapem, ze programatori chcu programovat, dizajneri chcu dizajnovat, ale kazdy, kto niekedy skusil spravit svoj vlastny produkt/sluzbu, ktory mal aj na seba zarobit vie co to je CBA a ako by to malo vyzerat. Pritom uprimne nerozumiem ako sa toto nepodarilo, lebo viem, ze vsetko toto spravit viete aj na to mate data. Dokonca ani nemate umysel to cele vytunelovat, cize si nemusite vlastne nic vymyslat.
A za terajsieho sa uz bucha po stole a ide sa za cielom? Alebo som to nepochopil, a prave sa buchat nema a zacielom sa nema ist? Lebo po novom pocuvame uz iba o zeleznych kosielkach, do ktorych sme navleceni a o tom, ze nic sa neda robit, nic sa neda zmenit.
Tak sa sprava digitalny lider? Ozaj?
Za cielom sa ma ist v ramci rozumnych pravidiel. CBA povazujem za rozumnu brzdu.
Konkretny priklad co tu mam prave otvoreny: Kalendar v SVM bude stat niekolko stotistic eur. Kde su prinosy? Odpoved: “niekde v buducnosti tam dorobime este nieco a tam uz to bude rentabilne”. Sorry, ale za mna tu mava cervena vlajka. Takto presne to nema byt.