Ale no zase. Vieme o jedinom jednom dodávateľovi takom, čo sa neobstaraval?
Postaci sa napriklad pozriet za kolko sa nakupuju sluzby a kolko z toho bolo vytendrovane a oznamene vo vestniku
DNS je normálne verejné obstaranie, rovnako musíš preukázať CV, certifikácie atď. Takže ak sa od nich očakávalo viac, než na čo majú kapacitu, tak si išli pomôcť. Nehľadajme hneď za všetkým konšpirácie.
nuž, čo sa dá čakať od Hargaša?
Ty si také zlatíčko. Veď sa nehanbi a napíš, keď o tom niečo vieš.
Ono zacina to vŕtať v hlave aj mne. Do skit sa liali € o 106, dostávali pri projektoch nemalé zalohove platby a aj tak stále mali suchoty. A zrazu sa zo dňa na deň odvolá vedenie. Je to take … čudné.
Dam len taku kontrolnu otazku:
V juni bola spustena aplikacia SVM. Mame oktober = 3 mesiace. Co myslite, ze bolo za tie 3 mesiace objednane pre bandu ludi (android + iOs + backend + testing + design), ktori na appke pracovali?
Naklady na zhruba 20 zamestnancov v priebehu troch mesiacov si asi kazdy dokaze spocitat. Co sa s tym da robit?
povedzme, že som sa s ním niekoľkokrát rozprával, a nejaký názor si urobil.
veci, za ktoré je zodpovedný, vrátane tohto záhadného vyhodenia vedenia Slovensko IT
ma utvrdzujú v tom, že môj názor je správny.
alebo máš pocit, že je normálne, že sa k tomuto personálnemu rošambo ani náhodou nepotrebuje vyjadriť? a kto je vlastne ten Peter Jakub? poznám jedného takého, tak som úprimne zvedavý,
či to bude on.
mimochodom, ja som v živote už vyhodil tak 20 ľudí a hoci ma mnohí považujete sa arogantného kreténa, dávam si záležať aj na tom, akým spôsobom sa rozchádzam hoci aj s tými, ktorých vyhadzujem. vyhodiť vedenie podriadenej organizácie z večera do rána bez akekoľvek komunikácie a vysvetlenia by som si v živote nedovolil.
No povedzme, že som s ním 5 rokov robil a ak Jano niečo takéto spraví, tak verím, že na to má naozaj vážne dôvody. Ja ich neviem, komunikácia je hmla, to beriem.
Last time I checked, skit málo extrémne problémy s kapacitou, nestíhali nič a ďalšie projekty sú v pipeline. To, že tam tri mesiace akože niekto prešľapuje na mieste je pre mňa dosť šok.
Kedy podľa teba mirri/upvii vo vztahu k štátnemu it fungovalo transparentnejsie a profesionálnejsie? Ked bol JH na čele s.d alebo keď je ST?
No a.s. je firma, a firma ako taka si ma robotu zháňať, od toho je firma firmou. To vlastne aj vysvetľuje výmenu vedenia. Keď vedenie firmy dlhodobo nie je schopné zabezpečiť prácu pre zamestnancov, asi ho treba vymeniť. Alebo odstúpi samo.
Sok je to zjavne aj pre akcionara. Je fakt take tazke pochopit, ze z mobilnych vyvojarov sa smahom carovneho prutika nedaju urobit drupalisti a reactaci? Je uplne jedno kolko webovych projektov nam akcionar narve (napr. take UVO). Ked raz mas istu kapacitu ludi, viac toho nezvladnes. Ale toto nikoho nezaujima. Vysledok - potreba najat externe kapacity (DNSko, ktore SKIT spasi!).
BTW.
Posledny rok zavadzame vo firme SAFE (scaled agile framework). Jeho klucovou vlastnostnou je absolutna transparentnost. Kazde 3 mesiace mame 2 dnove planovanie - pozyvame tam vsetkych klucovych stakeholderov (MIRRI, NASES, …). Aj ST na takom planovani bol. Na planningu su kompletne vsetky timy, ktore transparentne planuju a prezentuju svoje plany stakeholderom, ktori ich nasledne diskutuju, urcuju priority a schvaluju. Na tychto planningoch je jasne vidiet aku maju timy kapacitu, kolko toho su schopne dodat a kolko toho sa nestihne (3 mesiace dopredu!). My sa nikde neskryvame, nezatvarame pred problemami oci ale transparentne ich komunikujeme.
Bohuzial tento pristup nasim “kolegovcom” velmi nevyhovuje - museli by tymto problemom celit, museli by zobrat zodpovednost za to co sa deje, museli by hladat riesenia … proste trasparentnost a ownership sa uz velmi nenosi
Odliv peňazí správnym smerom bol počas vlády Smer jednoznačne transparentnejsi a profesionálnejši.
Aby sa predišlo zbytočným konšpiráciam tak skúsim dať zopar faktov:
-
Nerozumiem, prečo náš koniec musel byť urobený takto nekultúrne. Normálne sme sa mohli dohodnúť na odchode, odkomunikovať to zamestancom a aj verejnosti, urobiť štandardnú tranzíciu. Zbytočne to vytvára priestor na špekulácie. Cui Bono?
-
Nového GR nepoznám osobne. Predtým som sa s ním nestretol. Je slušné a profesionálne nechať mu čas a potom ho hodnotiť.
-
Firma mala od prvého dňa cca 100 ľuďí. Bolo to politické rozhodnutie, ktoré sme ako manažment rešpektovali. Napriek tomu sme urobili vo firme assesment a s niektorými sme sa rozlúčili v prvých 3 mesiacoch.
-
Náš prvý projekt podľa plánu mal byť Slovensko v mobile. Zmluva sa nakoniec podpísala v septembri 21.
-
Od apríla 2021 sme MIRRI aj oficiálne upozorňovali na valnom zhromaždení na to, že firma nemá podpisané projekty a hrozí jej finančný kolaps. Predtým samozrejme na rôznych iných strentutiach. (viac tu: Štátna softvérová akciovka Slovensko IT sa borí s financovaním. Zákaziek má dosť, ale dostala ich neskoro)
-
Argument, že sme si mali hľadať robotu neobstojí. Kvôli priamemu zadávaniu zákaziek je zákonné obmedzenie a držíte kapacitu na projekty, ktoré viete, že sa podpíšu len to brzdí byrokracia.
-
Prvý príjem mala firma v júni 2021. 10 mesiacov po začiatku fungovania - cca 230k za prototyp aplikácie eRúško. Aplikáciu, ktorú sme mali hotovú v novembri 2020.
-
Mesačné náklady spoločnosti dosahovali cca 350k, z nich 85% tvoria personálne náklady.
-
Väčšina projektov sa podpísala na jeseň 2021. Všetky začali naraz. To znamená, že oproti pôvodnému plánu, kedy na seba jednotlivé fázy projektov nadväzujú, tak mali všetky projekty v rovnakom čase rovnakú fázu a potrebovali rovnakých ľudí. Na začiatku analytikov, architektov a pod. Aj na základe toho máte kapacitné problémy.
-
Firme chýba kontinuálne hotovosť. Ak ste projektovo orientovaná firma, tak musíte mať buď finančnú vatu, aby ste prekryli obdobia medzi fakturačnými miľníkmi alebo tie fakturačné miľníky máte každý mesiac. Nehvoriac o tom, že toto projektové riziko si mitigujete v cene, čo sa v našom prípade nedá.
-
Presadzovali sme, aby sme pri niektorých projektoch ako napr. Slovensko v mobile prešli z projektového do produktového módu s time & material prístupom. De facto sme takto fungovali pri GreenPasse a nebol žiaden problém.
-
MIRRI sme niekoľkokrát rôznym spôsobom navrhovali, ako túto nepriaznivú situáciu riešiť. Je to v zápisoch valných zhromaždení, dozorných rád a listoch, ktoré smie posielali. Je to o.i. zákonná povinosť štatutárov.
-
SKIT potrebuje zásadne zmeniť spôsob fungovania, ak má prežiť viac ako 1 volebné obdobie.
-
Do septembra 2022 boli všetky zmluvné miľníky SKIT odovzdané. Tlačili sme na to, aby sa menili podmienky vykazovania. Je úplný nezmysel, že odovzdáte výstup a nevyfakturujete ho celý, lebo nemáte na koho vykázať, tak aby ste neporušili EŠIF pravidlá a zákon.
-
Naše technologické výstupy nikto výraznejšie nerozporoval. Čoho sme sa chytili, to sme kvalitne dokončili.
-
V Košiciach sme vybudovali solídny tím ľudí. Tí, ktorí ste sa s ľudmi zo SKIT osobne stretli na projektoch to môžete potvrdiť alebo vyvrátiť.
-
Nemal som a ani nemám problém komunikovať veci verejne alebo niečo utajovať. Či už na stretnutí slovensko.digital alebo médiám. Zamestnancom sme organizovali ± každý mesiac all-staff meeting, kde sme komunikovali transparentne aj pozitívne aj negatívne veci.
Konsolidovaný odpočet našej činnosti za ostatné dva roky (isto tam bude niečo chýbať):
- Aplikácia GreenPass - 3,6 mil. stiahnutí, hodnotenie na store 4.6, dlhodobá jednotka v AppStore.
- Aplikácia OverPass - aplikácia na kontrolu covid preukazov, 116k stiahnutí, hodnotenie 2.6 + verzia OverPass special pre MV SR
- Aplikácie eRúško, PendlerPass - funkčné prototypy aplikácií pripravené na použitie v čase pandémie COVID-19
- Automat.gov.sk - 2.6 mil. návštevníkov, 20 miliónov zobrazených stránok
- ua.gov.sk - 259k návštevníkov, komplexná príprava od návrhu, textácií až po preklad
- Slovensko v mobile - 52k stiahnutí, hodnotenie 4.3 - aplikácia, ktorá svoj potenciál postupne rozširuje
- Modernizácia UPVS - nová verzia portálu slovensko.sk
- eForms - projekt pre ÚVO
- Konsolidovaná analytická vrstva - konsolidovaný pohľad na dáta v tomto štáte
- Dokumentácie k projektom - viac ako 2 500 strán technických dokumentácií, neuveriteľné množstvo stretnutí, zapracovanie pripomienok
- UX/UI prototypy - napríklad to, ako bude vyzerať moje.slovensko.sk (https://www.figma.com/proto/xnCRKaPIb7NnUUcXGPQ295/UPVS-Slovensko-digital-Demo?page-id=2%3A2&node-id=733%3A6760&viewport=250%2C48%2C0.55&scaling=min-zoom&starting-point-node-id=733%3A6760)
- ID-SK - digitálna vizualizácia štátu
- Komunitné akcie - na ktorých sa prezentovala naša práca
- Množstvo konzultácií - k projektom, zámerom a rôznym aktivitám, ktoré sa dejú
- Hodiny a hodiny a ďalšie hodiny strávené na meetingoch a pracovných skupinách (diskusných kluboch)
Osobne som sa tej firme naplno venoval, bola to srdcovka. Vybudovali sme ju od 0, vďaka podpore ľudí v tíme. Podarilo sa veľmi veľa skvelých vecí a posúnúť štátne IT o krok dopredu.
Ďakujem za túto príležitosť byť 2 roky súčasťou tohto celého. Nehanbím sa za svoju prácu, som na ňu hrdý. Chceli sme to robiť inak a mal som “gule” do toho ísť aj s rizikom, že to presne takto skončí. Neľutujem.
SKITu aj jeho novému vedeniu prajem veľa úspechov!
Ale ja som sa na odliv peňazí nepýtal.
Zaujíma ma ci sa lepšie, transparentnejsie a profesionálnejsie komunikovalo a spolupracovalo vtedy alebo teraz keď tam je JH
Nuz maju robit aj ine veci, ine zakazky ci firemny rozvoj. Od toho aby to bolo zabezpecene, tak to je uloha vrcholoveho manazmentu firmy (inak ho nepotrebujes). To nie je uloha akcionara
Ok, ja som si naivne myslel, ze vrcholovy manazment je na strane akcionara, ze akcionar za nejakym ucelom firmu zriadi/kupi, ze manazmentu firmy povie preco ju zriadil/kupil a ze ulohou manazmentu firmy je aby firma bola schopna plnit vizie a poziadavky akcionara.
Ani take Volvo nepostavi fabriku v Kosiciach aby im potom povedali, viete co, my vlastne od vas auta nepotrebujeme. Bezte si hladat nejaku inu automobilku pre ktoru budete auta vyrabat. A potom budu ukazovat na manazment prstom a hovorit sice fabrika slape, to co sme si objednali ste dodali ale vyrabate malo aut, tak vas vymenime - stratili ste nasu doveru!
A medzi tym, aj ked fabrika ma vyrabat elektricke/hybridne auta(a tak bola aj navrhnuta), oni im budu posielat objednavky na benzinove a hovorit, no vy mate kapacitny problem - vy nedokazete vyrabat tolko benzinovych aut co my chceme.
Ale SKIT predsa nevyraba produkty na predaj, ale robi projekty na zakazky, to je diametralny rozdiel. To, ze ma akcionara stat (teda sorry len jedno minsterstvo, bez tendra moze robit len pre toto ministerstvo) a prednostne bude robit pre neho je OK, ale aj tam musi ponukat alebo zobrat konkretne projekty a tie vyzmluvnit a dohodnutie a vyzmluvnneie tychto projektov je vecou manazmentu. Navyse nikde nie je povedane, ze mate robit projekty len pre jedno minsterstvo a len pre stat (to Vas dlhodobo neuzivi a navyse to je obrovske riziko, podobne ako doberat plyn len z Ruska a byt takto zavisli, to si zadna akciovka nemoze dovolit). Tolko moj pohlad