Online diskusia: Prečo potrebujeme štátnu softvérovú firmu?

oni este dostavaju aj preddavkove platby, ako majster co si vypyta vopred na material, keby si potom nezaplatil. A napriek tomu su vo velkej uctovnej strate.

stale mi nie je jasne co je predmetom kritiky. Ved poziadavka bola interny vyvoj a bez platovych obmedzeni statnej spravy. A toto je nastroj na splnenie poziadavky. To ze potrebuju peniaze na prevadzku bolo jasne na zaciatku a pisali sme to tu. Ked minuli vstupnu investiciu tak potrebuju dalsie peniaze. To je ale problem ktory musi riesit MIRRI, ved predsa toto nie je trhovy mechanizmus a to bolo jasne od zaciatku. Len to komplikuje mechanizmus ako je nastaveny a narazili na problem trhovych firiem. Tie si na projekt musia pozicat pretoze peniaze pridu neskor, tu by mali mat pravidelne peniaze ale to sa nestalo. A cielom je sledovat utilizaciu co je opat ciastocne problem MIRRI, musia dostavat plno prace. A to sa aktivistom darilo brzdit.

1 Like

A to bola koho požiadavka?

Že by vlády?

ved si pozicali 3,6 mil. EUR zakladne imanie zo statneho rozpoctu. Len im nevysla zakladna matematika.

1 Like

To nie je pozicka, majitel dal vklad, o ktory prisiel, vracat sa mu to ma cez dividendy, tak to funguje v akciovej spolocnosti.

Do SKITu som nastupil 1.1.2021 s tym, ze ideme riesit primarne Slovensko v mobile a redesign UPVS.

Ciel bol jasny:

• zvysit kontrolu statu nad klucovymi sucastami eGovernemntu (UPVS a jeho centralne moduly)
  • vyhnut sa vendor-lock (viz. GlobalTel)
  • vybudovat moderny digitalny ecosystem pre obcana
  • zefektivnit proces rozvoja - produktovy vyvoj, namiesto projektoveho (necakat 2 roky aby sa v schranke pohlo tlacitko, zacalo blikat zopar dalsich serverov a stalo to “len” 15 milionov)

Toto sa stalo realitou 9 mesiacov po mojom nastupe. Ciele zostali rovnake. To aky to bude mat dopad na financie vedeli vsetci! Preco sa to stalo? Fakt nema zmysel riesit. Osobne ako zamestnanec SKITu nemam ziadne pochybnosti o stabilite firmy - nesieme si krivdy minulosti, ktore vyriesime. Aktualne konecne robime to preco bol SKIT vytvoreny.

Nechceme riesit vsetko statne IT, nechceme riesit kapustu inych rezortov, nechceme riesit ad-hoc podpultove zakazky za ktore nas vsetci drbu. Chceme spolocne s komunitou, akcionarom (MIRRI) a dalsimi IT firmami prinasat hodnotu a budovat lepsie sluzby pre obcanov.

Mohol by uz konecne niekto kompetentny(@janhargas) buchnut po stole, povedat co je cielom a navzdy tuto debatu uzatvorit tak aby sme konecne prestali viest nejake nezmyselne spory a diskusie a venovali sa spolocne budovaniu lepsieho slovenska.

6 Likes

Toto je inak velky paradox, chceli ste zrusit vendor-lock globaltelu a vytvarate vlastny vendor-lock, kedy bude vyvoj a prevadzku UPVS, ITMS (asi, vychadzam z toho ze vam zadali studiu) riesit vylucne SKIT. Toto je riziko a podla mna casom sa naplni.
Napr. u nas v private to nefungovalo, zistili sme ze nasi IT su schopni system prevadzkovat robit vselijake male nadstavby a vylepsenia ale nevieme drzat krok s dobou. Velke IT firmy su proste o par levelov dalej pokial ide o inovacie.

To si myslim bolo vidiet aj na tom “porovnani” alternativ pri SvM.

pod toto sa podpisujem :slight_smile:

Toto nie je úplne fér. Lebo zdrojaky upvs dnes vlastne nemôžu použiť a ani ich nevlastnia. Cize síce tu bude stále akýsi znalostny vendor lock ale určite nie aj ten právny ako teraz.

1 Like

Jasne ja suhlasim, ale podla mna vhodnejsia cesta bola ina ako sa zvolilo. Vyvoj externe v spolupraci so SKIT a prevadzka SKIT. Mne toto sucasne nastavenie strategicky nedava zmysel, pretoze sa zo SKIT stane “perpetum mobile” donekonecna financovane z verejnych zdrojov bez ohladu na efektivitu, schopnost inovacie atd.

Inak povedane aj ty si to napisal, ze to je prechod z jedneho extremu do druheho.

2 Likes

Prevadzku bude mat na starosti NASES.
V tom je ten rozdiel.
Dnes nema kontrolu nad tym, co mu tam GT nasadil.
To sa teraz meni.
A na to, co doda SKIT moze kedykolvek nadviazat niekto iny.

nemá kontrolu ani nad IOMO, EZZK … naslo by sa toho viac …

Je to vecou zmluvy, ked podpisu zmluvu tak, tak bude to presne takto s kazdym dodavatelom, ale problem je tam, kde tie zmluvy takto nepodpisali a nebolo to podmienkou tendra a chcu to robit dodatocne a gratis (nuz podmienky boli dane vyberovym konanim). takze je jedno ci to robia s SKIT alebo inou firmou, je to vecou podmienok pri vyberovom konani a podpise zmluvy (zmluvu stale dava stat uz VK)

1 Like

18F bola tiez dlhodobo v strate a myslim ze len par krat sa jej podarilo skoncit bez straty. Velku vedu by som z toho az tak nerobil. Tento eGov ma svoje pravidla a nefunguju tu veci z komercie az tak uplne. A je asi jedno ci je to Slovensko alebo USA ci UK.

Mozno je to len dalsie potvrdenie ze ten start bol viac zly ako dobry. Pan Antal sa ulakomil na ludi a takto to dopadlo. Chcel zopakovat to, co sa v Kosiciach stalo s Ixonosom a GlobalLogic. Ale aj im to trvalo. Dolezity fakt: pan Antal nikdy neriesil produktove firmy. Vzdy riesil firmy ktore ja volam bodyshop.

Z toho clanku vypliva ze o tejto situacii sa muselo uz davno vediet. Ved si niekto musel spocitat ze aku maju runway.

Nezavidim ani CEO. Ten tam zdedil 100 ludi o ktorych nic nevedel a mal z toho nieco vykuzlit. Uprimne si povedzme ze to nieje ani krizovy manager ani clovek co vie ako sa buduje firma. Nepresiel si tym. Mozno ho v tomto dobehli vlastne ambicie.

SKIT este dlho bude zehlit nasledky tohto zleho startu.

No offence…

6 Likes

toto je nefer voci 18f. 18F dostala “start-up” pozicku 30 mil. USD. SKIT 3,6 mil. EUR. Nemam rad prepocty na pocet obyvatelov, ale to je 5,5 mil. slovakov voci 329,5 mil. americanov.

Napr. tomuto modelu by som chcel pochopit, aj z hladiska long-term vizie. Naco je NASES a SKIT ako 2 samostatne organizacie. Aj s ohladom na velkost krajiny.

Toto je pekna teoria ale prakticky nenastane lebo pri sucasnom modeli to znamena koniec SKITu

Ano je to dost nefer. Ide o 2 rozne veci ktore sa nedaju porovnavat… Chcel som len povedat ze tieto organizacie tu niesu primarne na tvorbu zisku.

OK, ale so zakona, primarnym cielom akciovej spolocnosti je dosahovat zisk pre akcionarov, a ak toto nema byt ciel, tak to nema byt akciova spolocnost, na to su ine formy spolocnosti.

1 Like

Napr. take druzstvo. :wink:

Akcionárom je mirri/MV/slovenská republika. Čiže keď im dajú úplne všetky IT projekty, tak by sa naplnil tento cieľ? :slight_smile:

Inak túto debatu by sme už mohli opustiť. Dôležité podľa mňa je, či to, čo robia efektívne a kvalitne a je to to najlepšie, čo sa dá (napríklad aj z dlhodobého hľadiska).

Zatiaľ sme od nich videli zopár malých vecí a mobilnú appku. Nič čo by trh nezvládol. Zatazkavacia skúška bude podľa mňa release Slovensko v mobile.

2 Likes

Mozu im dat vsetky projekty, ved na to tu su, Nemyslim, ze sukromne firmy velmi budu chciet sutazit o projekty na MIRRI