Online diskusia: Prečo potrebujeme štátnu softvérovú firmu?

Presne tak, ale v podstate pre manazment a uradnikov je jednoduchsie vsetko urobit znova nanovo, novi staremu nerozumeju, podla nich bolo vsetko zle a informacie sa tize neodovzdavaju, tak stare pre istotui radsej nechaju tak a urobia nove a vznika chaos a bordel, kontinuita ziadna a na ziadnej urovni, vsetko sa predrazuje a vysledky zalostne

SLUŽBY

SLUŽBY

hovoril to iný predrečník za SKIT (tuším - tak som to preniesol na Vás lebo sa mi zdalo že tiež píšete za SKIT. ak nie, tak sa ospravedlnujem, hovoril som to v kontexte SKIT a IDSK).

Prečo radšej nebudete robiť bootstrap IDSK, ktorý si vie použiť ktokoľvek ak potrebuje urobiť web na služby?

ak bude schválená vyhláška MIRRI, ktorá predpíše jediné možné IDSK, tak iná možnosť nebude … len prerobiť tie weby. či budú aj výnimky?

Doporucujem si fakt pozriet stranku idsk.gov.sk. Zacat mozete tu: ID-SK Frontend - Rozloženie stránky

1 Like

Nie som SKIT ani MIRRI. Nedodávam žiadne WEBy ani CMS. Som iba bežný používateľ štátnych sluzieb s trochou technického backgroundu, ktorý si myslí že nejaký spoločný design manuál by mal existovať. (Aj keď ta čierno/žltá kombinácia sa mi skutočne nepáči.)

Už som písal, že prerábať WEB iba kvôli designu považujem za blbosť. Tak snáď majú na MIRRi dosť rozumu, aby to nedávali príkazom.

Na druhej strane stále vznikajú nové WEBy, kde by už tie pravidla mohli platiť. Pre existujúce (zmysluplné) WEBy/služby nastane čas pre generačnú výmenu a vtedy je vhodné aj zosúladiť design.

“Ak by ministerstvo spravodlivosti získalo v štátnej akciovke 20 %, veľmi by to zjednodušilo zadávanie zákaziek pre Slovensko IT aj z pohľadu ministerstva spravodlivosti a hlavne prinieslo finančnú stabilitu pre štátnu akciovku.”

Basnicka otazka - nebolo by uz cele SK IT dalej aj financne zavezpecene keby sa namiesto hura systemu minule leto na vlade schvalila strategia jej cinnosti aj s biznis planom a planom financovania?

2 Likes

Ahoj.

Pozeral som si IDSK a berte to ako nejaky len feedback. V prvom rade niesom ziaden hardcore react frontend mastic ale obycajny developer. Budem to porovnavat s tym co sa mi dobre robilo alebo s nasim Orbitom. Dajme tomu ze chcem zbuchnut stranku podla IDSK.

Tu nastali trosku moje trampoty. Akoby cely https://idsk.gov.sk bol pisany pre uplne inu audience. Akoby sa na devov nemyslelo. Totizto jedine k comu som sa ja ako dev dostal bol GitHub a ze si mam nieco stiahnut z NPM.

Je tu nejaka sekcia webove komponenty, kde su aj nejake snippety ako co dosiahnut ale nejak mi chyba co k tomu predchadza. Mam importnut nieco do projektu? Je to len CSS? Chyba mi sekcia, nieco ako usage:

Ako nasiel som nieco ako: Idsk-frontend-repository Ale z toho som bol uz totalne zmateny. Ono cloveka az vystrasi ked tam vidi govuk. Miestami som ani nevedel ci som na spravnej adrese.

Taktiez elementy a ich classes - nieco je gouk nieco idsk. Ta nekonzistentnost sposobuje u mna strasnu kognitivnu naloz :confused: Nieco ako idsk-stepper__section-content a vo vnutry govuk-list.

Ako chapem ze sa preberalo z UK ale toto je z pohladu nejakej developer experience dost neprijemne.

Dalsia vec. GitHub som nasiel len nahodou. Bolo by super ak by idsk.gov.sk hned niekde v hlavicke referoval na GitHub.

A este k tomu GitHub-u: README.md → Sekcie ako Asistencne technologie a Podpora prehliadacov tam podla mna len zbytocne zahlcuju priestor. Namiesto toho Rychly start je az moc rychly.

90% audience na GitHube su devovia co to chcu pouzit z nejakeho dovodu. README by malo odpovedat co to je, preco tomu mam venovat cas a ako to rozbeham. Ak to nerozbeham do 10 minut nastava frustracia.

Chapem ze IDSK je design manual. To vsak neznamena ze treba hodit bobek na devov :confused:

Poviem vam tajomstvo. Nase backlogy su take plne ze nemame cas citat design manual. My chceme komponenty a rychlo nieco zbuchnut :slight_smile:

Zistite si kto su devovia sluzieb a skuste to prisposobit aj im trochu. Zaujimajte sa co medzi nimi leti: React? Vue? Vanilla Javascript ? Native alebo Flutter? A skuste im dat nejaky tutorial.

3 Likes

Jasne ale k tomu ci mam narok a ake mam moznosti atd. si rad precitam rozne poucenia a vytazky zo zakonov a vyhlasiek ktore byvaju na strankach niekedy ministerstva niekedy soc poistovne a niekdy aj inde. Takze k sluzbe pristupim vtedy ked o problematike ktoru idem vybavovat nieco viem zvlast ak ide o problematiku zlozitejsiu.

ale kvantum ludi radsej do wizarda zada svoje parametre a dostane vypluty vysledok … naco citat, ked to uz mudre kockate hlavy precitali a naprogramovali

Ok je vela asi aj najvacsie percento sluzieb je takych ako pises, ale ak je sluzba zlozitejsia stejne musi v ramci zadavania dat do formulara dojst k rozhodovaniu uzivatela a ten by mal byt znaly toho co tam zadava.
Iba som chcel povedat ze su aj informacne stranky kde predpisany dizajn nemusi byt prinosom, zvlast ak sa jedna o zlozitejsiu problematiku…
U sluzby samotnej je to jasne

Super! Dakujem velmi pekne za feedback! Budem rad ked aj ostatny k tomu pristupia takto konstruktivne!

Ten aktualny stav si uvedomujeme. Je to sposobene hlavne tym, ze doteraz BRISK (sekcia Mirri zodpovedna za design system) nemal kapacity na to aby toto riesil. Proste sa to prevzalo a udrzovalo.

Cielom je spolocne to posunut na uplne iny level. Inak Orbit je pre nas velkou inspiraciou! Bavime sa aj o update webu idsk.gov.sk. Chceme pridat obsah pre developerov, designerov a uradnikov. Postupne to cele rozsirovat a zveladovat. Update githubu bude sucastou.

Aktualne sme totalne prekopali Figma kniznicu pre designerov. Vytvorili vsetky styly, pridali farebne palety, prekopali vsetky komponenty tak aby boli responzivne a lahko sa s nimi pracovalo.Pridali komponenty ktore do teraz chybali, atd.

V backlogu toho mame vela, kazdopadne na nazore a potrebach komunity nam zalezi. Napisem to tu znova. Ako vam mozeme pomoct?

2 Likes

Fanúšik New Amsterdam? :wink:

1 Like

SLUŽBA a JEJ POPIS (navigácia v nej a vysvetlenia) to ja vnímam ako SLUŽBA a na to IDSK, rozumej jednotná logika a prístup, koncept, to má zmysel.

Ale na informačné weby, kde sú riešené aktuality, interaktívny obsah (foto, video,zvuk a pod), odborné informácie, štatistiky a reporty … to asi nie.

bootstrap IDSK bude?

Nebude a je to zlý nápad.

Kde sa to dá nájsť?

nerozumiem a nezachytil som zdôvodnenie že prečo?

A udivilo ma, že pan Suchal vy hovoríte za SKIT alebo BRISK takýmto spôsobom, kedže som písal na priamu otázku p.Milana K?

Vy určujete, čo bude a čo nebude, alebo ako?? :face_with_monocle:

Je to na webe idsk.gov.sk v sekcii nastroje pre designerov.

Pripadne odkaz tu:

Je normálne, že na mobile to okrem úvodnej stránky nič nezobrazí?