A mame realny feadback, ze v UK su vsetci s tym spokojni? CI uz interni alebo extermni uzivatelia? Naozaj je UK v hodnoteni ako spicka v Europe? Realne co pozanm honotenia UK je niekde v strede , top su vsetky severske krajiny, Estonsko, Malta, Holandsko atd. Uk dost za nimi zaostava v rebrickoch
(ano detaily nepoznam, ale sklor by som si bral priklady zo severskych krajin alebo Estonska ci Malty (ktori boli podobne vzadu a rychlo sa dostlai na spicu), teda preco je vzor prave UK? Je to len otazka neznaleho, rpeco sa prave UK zobral ako vzor.
Ospravedlnujem sa, nemal som v umysel, nikoho urazit. Mal som na mysli uradnikov / metodikov, ktori su odbornici na svoju oblast, ale malokedy su aj odbornikmi na farby/fonty/UI, hoci sa im to moze zdat jednoduche.
Skusme si vyhladat informacie suvisiace s COVID.
- zacnem Tlačové správy - Koronavírus a Slovensko (design#1)
- dostavam sa na Ministerstvo zdravotnictva https://www.health.gov.sk/Clanok?covid-19-11-7-2021-vysledky (design#2)
- mozno je lepsie ist na UVZ https://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=4791:informacia-k-vyskytu-delta-variantu-na-slovensku&catid=250:koronavirus-2019-ncov&Itemid=153 (design#3)
- alebo NCZI NCZI začína diskusiu s odborníkmi o zelenom certifikáte (design#4)
- mozno narodny portal zdravia https://www.npz.sk/sites/npz/NzpBasePages/home.aspx ( design#5 )
- skusim svoju zdravotnu kartu https://ezko.npz.sk/ ( prihlasenie = design#6, aplikacia = design#7 )
- skusim sa objednat ku lekarovi https://eobjednanie.npz.sk/hladaj (design#8 )
- pozn. NPZ, EZKO aj eObjednanie patria do rovnakeho projektu eZdravie/eHealth, ale maju 3+1 rozne designy
- chcem cestovat do Chorvatstka https://www.mzv.sk/cestovanie_a_konzularne_info/detail/-/asset_publisher/Iw1ppvnScIPx/content/chorvatsko-podmienky-vstupu-a-opatrenia-proti-sireniu-covid-19 (design#9 )
… atd.
Pozrime sa teda na odborne informacie ( lekar pracujuci v nemocnici )
- ktore diagnozy sa tykaju COVID ? DRG vyhľadávač | CKS DRG
- opakuje sa design#1
- opakuje sa design#1
- skusme nakodovat hospitalizacny pripad https://edrg.portaludzs.sk/egrouper/ (design#10)
- ake su vedlajsie ucinky vakcin ? Vyhľadávanie v databáze registrovaných liekov | ŠÚKL (design#11 )
- kto zabezpecuje obhliadku mrtveho ? Prehliadky mŕtvych tiel – Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou ( design#12 )
Mne ako pouzivatelovi toto pride, ako celkom velky chaos :(.
Je jasne, ze to dosledok postupnej evolucie a pridavania novych fukcnosti v style “vzdy urobme novy portal” Ma to vsak zostat natrvalo ? Nemali by byt nejake generacne upgrady ? A ked uz bude generacny upgrade, nebolo by vhodne zjednotit ten design ? Skutocne je potrebne aby malo eZdravie/eHealth tri rozne designy ?
Sebecky odpoviem “je mi to jedno”. Nepouzivam tie systemy, neprichadzam s nimi do priameho styku. Mne staci, ak ten uradnik dodrzi termin na vybavenie definovany zakonom. Ci to dosiahne v jednom alebo v 10-tich systemoch, je pre mna ako obcana nepodstatne a neviditelne. Ak to trapi tych pouzivatelov internych systemov, tak by sa mali oni ozvat. resp. by mali kricat manageri, ze zamestnanci nestihaju, pretoze prepisuju z jedneho systemu do druheho.
Pre interny system, v ktorom pracuje skuseny/vyskoleny pouzivatel su vsak diametralne odlisne poziadavky na UX. Nespajal by som ich s IDSK.
Jasne , ze nie pre nioch to je, ale uradnik si tiez nezasluzi chaos. Len tak naokraj postoj, nezaujima ma uradnik, tak potom plati aj opacmne, ze uradnik povie, nezaujima ma obcan, len nech urobi to co so zakona je povinny? takto daleko asi nedojdeme. MIRRI co ma na starosti koordinovat statne IT (ionak preco by tu bolo?), tak sa ma zaujimat aj o jednych aj o druhych, ci mi nieco uslo? ze by sa malo zaujimat len o jednu stranu?
Suhlasim, nezasluzi. Ale ten uradnik nemoze ocakavat, ze za neho bude bojovat niekto, kto ten jeho system ani nevidel.
Neplati. Obcan plati dane a chce za ne od statu plnohodnotnu sluzbu. Stat na zabezpecenie tejto sluzby plati uradnikov. Ak to uradnik nerobi spravne (nezalezi mu na obcanovi), tak nech nepyta plat.
Interne systemy by mali patrit pod konkretnu organizaciu. Nemyslim si, ze bude vela pouzivatelov internych systemov pracujucich v internych systemoch roznych organizacii ( pretoze pracovno-pravny vztah ). Takyto zamestnanec dostane skolenie na pouzivanie prislusnych internych systemov a pracuje v nich 5 dni v tyzdni 7-hodin. Je to teda diametralne odlisny pripad od “nahodneho” obcaha, ktory potrebuje nieco vybavit raz za uhorsky rok a preskakuje z jedneho uradu na druhy.
Ak ma jedna organizacia 10+ roznych internych systemov ( hovorime o Soc.Poist ? ), tak by to mali riesit manageri tej organizacie a nie verejnost na diskusnom fore. MIRRI im moze dat odporucania/poskytnut sucinnosti, ale ak by MIRRI trvalo na striktnom dodrziavani IDSK-design manualu, tak by to podla mojho nazoru bolo kontraproduktivne.
Obcan casto obchadza platenie dani, nemozme chciet poctiveho uradnika a vagabunda obcana alebo naopak, su to prepojene nadoby, aj ten uradniok je obcan (uradnik je iba jeho zamestnanie), majme rovnake kriteria pre obocjhj, tak ako rovnaky postoj pre ich protreby
mimochodom, téma COVID dosť pokrivila informačnú architektúru všetkých webov. pred rokom a pol nikto ani netušil, čo je covid, dovtedy sa to volalo sars to len na margo
a ja nevidím žiaden problém, že je tam viacero dizajnov, prečo by to mal byť problém stále nerozumiem, či to bráni zrozumiteľnosti ten dizajn, aspoň viem, že som na inej stránke inej organizácie.
a moja otázka na začiatku, či tieto weby vytrhne wordpress s témou IDSK čo ide SKIT robiť?
skôr by som sa zamyslel nad tým, aby tie informácie napr. o covid boli konzistentné medzi portálmi, prepojené, to je asi dôležitejšie ako to, že sú v inom dizajne. Asi by bolo podľa mňa lepšie, ak by sa BRISK venoval informačnej architektúre v hierarchii na úrovni štátu. Mal by určiť minimálny metadátový profil pre publikovanú informáciu, mal by zabezpečiť interoperabilitu - linkovanie portálov (nie len hyperlink, ale aj aby sa cez rozhrania dali “zdieľať” obsahy stránok)
Ak štát zverejňuje oficiálne a záväzné informácie, asi by nemali len tak lietať niekde na weboch, ktoré "visia vo vzduchu a ani niekto neviem, kto je ich vlastník a či sú záväzné a človek si oficiálne informácie hľadal prácne. Máme predsa úradné tabule a centrálnu úradnú tabuľu, kde by mali byť všetky vývesky… https://cuet.slovensko.sk
nie je lepšie urobiť konečne poriadok s tým, že oficiálne úradné info majú byť tam a urobiť tam poriadok s tým, ako tam čo najrýchlejšie a najefektívnejšie človek niečo vyhľadá? Predsa nie je možné, aby policajt, zdravotník, úradník chodil na stránku korona.gov, ktorá nikde ani nehovorí o tom, že sú to naozaj oficiálne a úradné informácie (nikde takéto vyhlásenie na tej stránke neexistuje, odkiaľ sú zdroje na tejto stránke …)
aktuálne info pre ľudí o covid sú na stránke korona.gov.sk, dalšie duplicitné potom na uvzsr, ruvz, potom na MZ, MDV, MZV, MV … proste toto je informačný bordel o jednej téme. ako riadilo informačnú architektúru MIRRI, ked na tej stránke korona.gov sa Vám naroluje ak oprvé nejaké chlieviky o počtoch testovaných, chorých, mrtvych?? toto stále je TOP informácia aktuálne potrebná? a kde sú informácie o tom, ked chcem cestovať do zahraničia alebo sa vraciam? a aktuélne informácie úplne na konci stránky po odrolovaní 5 screenov? aj to je dôsledok IDSK, že tá stránka nemá menu hore a preto tam rolujete po nej a na mobile kým niečo nájdete, toto je príklad toho, ako to bude vyzerať na štátnych weboch a hovoríte, že to je prehľadnejši? tak neviem
preskakovanie medzi službami má riešiť koncept životných situácií a proaktívnych služieb. nech majú služby jednotný dizajn, to je uplne v pohode, tam to má logiku a vychádza aj s legislatívy, ktoré hovoria o štátnom dizajne formulárov, úradných listov a pod. (mimochodom, tieto nikto stále nezmenil, sú to STNka, ktoré platia)
IDSK je zameraný na verejnosť, ktorá chodí podstatne menej často na stránku služby ako interný používateľ, ktorý čumí celý deň do obrazovky. IDSK je napr. formulár rozťahaný ako lajno holuba na prednom skle, ked zobal celý den čerešne u suseda na evidenčné systémy úradníci potrebujú efektívne využívať celú obrazovku, aby nemuseli stále skrolovať alebo posúvať, ďobať do menu…
Napríklad mne sa tiež nepáči, že čo stránka/ministerstvo to vlastný dizajn. Myslím si, že by to určite chcelo nejaké upratanie, zjednotenie aspoň do nejakej miery. Keď tak premýšľam, keď niečo hľadám/chcem vybaviť, nezaujíma ma veľmi kde som, aký úrad a ak sa mám prepínať medzi viacerými stránkami, najlepšie zachovať jednotný vizuál a správanie. Keď to naučíme ľudí, zvyknú si, malo by to viesť k rýchlejšej orientácii a tým aj vybaveniu danej záležitosti.
Ale ja nepotrebujem vediet, ze som na web-e inej organizacie. Ja potrebujem vyriesit svoj problem / najst informaciu od statu. To ze dnes to zabezpecuje organizacia A, a od zajtra organizacia B, je pre mna nepodstatne.
IDSK vsak nie je iba jedna worpress-tema.
Obsah nie je iba text, ale aj forma prezentacie danej informacie.
- Bud umoznim zdielat iba data
- a potom musim na kazdom zdielanom WEB-e implementovat prislusne formatovanie/prezentaciu tych dat.
- alebo umoznim zdielat data aj formatovanie
- ale potom by bolo velmi vhodne mat rovnake GUI-prvky na oboch portaloch.
Takze vlastne by to vsetko malo byt tu : Vyhľadávanie - UPVS … a tym sa dostavame k teme “spolocne CMS pre cely stat”.
tie ceresne museli byt este nezrele, kedze je to take riedkevzdusne
Tiez sa mi design toho formularu nepaci. Cierno/zlta hlavicka mi navyse evokuje, ze to patri niekam do Nemecka/Belgicka.
ale vy tu hore sa píše o tom, ako táto implementácie wordpress témy IDSK vytrhne slovenské organizácie a hovoríte to v kontexte 40webov MIRRI … tak asi tu je niekde háčik, že treba povedať “ano, niekto možno siahne po tomto CMSku ale isto to nebude ani náhodou univerzálne riešenie a už vôbec nie pre všetkých”. sám som zvedavý koľko s tých 40webov MIRRI sa podarí prehodiť na WP s IDSK
no vidíte, ja potrebujem vedieť, na webe ktorej organizácie som … toto je presne ten uhol pohľadu, každý človek preferuje niečo iné.
Tak ale ak chcete urobiť, aby boli jednotné služby, tak potom nech naozaj je ten jeden portál pre všetky služby - slovensko.sk a tu nech je jedna téma IDSK a tým bude všetko jasné a rovnaké. Ale meniť tisíce webov na IDSK dizajn, je to určite neefektívne
nie asi sme sa nepochopili, reálne niektoré služby ani nemajú existovať, lebo by som mal v rámci životnej situácie byť navigovaný cez životnú situáciu a portál by mal interne orchestovať už dalej služby:
UPVS má 3 časti webov, ktoré publikujú relevantné informácie resp. obsahujú nejakú navigáciu
- informačná časť - Titulná stránka -... - UPVS (informácie o ŽS, inštitúciách, klasické CMSko a tu by mala byť navigácia. voľakedy bola tu ambícia urobiť to podľa ŽS, ale dnes je to len taká divná troska)
- vyhľadávač + konštruktor služieb - Nájsť službu - UPVS (tu sú registrované reálne el.služby, ale nemajú prepojenie na informačnú časť a teda ani na ŽS alebo životný okruh)
- CUET - tu sú priamo zverejňované el.formuláre, ktoré obsahujú záväzné informácie https://cuet.slovensko.sk (tieto informácie sú ládované kadejako podľa subjektov a nie podľa nejakých tém, okruhov, situácií a pod… proste seno & slama)
v kontexte Covid je to dosť morbídny začiatok webstránky … BRISK ale sa nechal počuť, že to tak chcel celý štát na pracovných skupinách. Ja si myslím, že by sme aspoň farebnosť IDSK mali prebrať podľa nášho Corporate identity Slovensko (biela modrá červená)
pre úplnosť dávam linku naozaj na prieskum, ktorý robilo MZV k dizajnu a brandingu SK. Stále si myslím, že by sa nemalo oddelovať nejaký dizajn služieb občanom SK a celkovým dizajnom SK …
https://www.mzv.sk/ministerstvo/verejna_diplomacia-branding_slovenska
a prečo by ste sa mal prepínať medzi stránkami? nepochopil som, viete mi dať nejaký príklad, prečo by som sa mal prepínať medzi stránkami inštitúcií?
Tým som chcel povedať, že užívateľ, pri snahe niečo elektronicky vybaviť, je počas toho celého cyklu niekedy presmerovaný na viac rôznych webov (môže ísť o stránky alebo apky). Neviem, či by bolo vhodné všade implementovať IDSK, ale myslím, že by sa tým veľa nepokazilo.
Keď som napr. riešil nejakú zmenu osob. údajov a to slovensko.sk ma presmerovalo na minv službu, ktorá vyzerala úplne inak plus ešte keď došlo k chybe a tá notifikácia užívateľa, nepôsobilo to na mňa zrovna intuitívne. Nevedel som ani či som prihlásený a na ktorej stránke…
Povedzme ze riesim nejake socialne davky a mam otvorene rozne stranky a podstranky na ministerstve socialnych veci a v socialnej poistovni. Ked uz nie priamo vzhlad aspon farba v titulku stranok by mi mohli udrzat prehlad kde sa prave nachadzam. Ja to tiez potrebujem vediet.
no, ja bezne hladam udaje, dokumenty a ked vsetky stranky su rovnake, tak je to trochu matuce pri 20 zalozkach. Predstava ze jedine na co sluzia weby su elektronicke sluzby a aj tam sa chodi raz do roka je zjednodusenie ad absurdum.
Mozem poprosit presnu citaciu, kde som hovoril o implementacii wordpress-temy ?
Kde som odporucal menit tisice web-ov ? Prerabat WEB iba z dovodu zmeny temy je blbost. Pisal som potrebe upratat obsah a aj pocet tych webov, pisal som o “oprasovani nanosov prachu”. A v pripade, ze bude centralne CMS, tak potom je potrebne mat pren vytvorenu sablonu/design manual. Nepovedal som ( a ani o tom nerozhodujem ), ci to ma byt WordPress, Joomla, Drupal alebo cokolvek ine.
Dnesny sposob “vytvorit portal pre kazdy novy projekt” sa mi nepaci, pretoze to vedie ku triesteniu informacii a zbytocnym nakladom na prevadzku takychto WEB-ov. Nemozeme donekonecna iba pridavat, ale je potrebne aj zastarane/nefunkcne odstranovat. Idealne v style Exuperyho citatu „Dokonalosť sa nedosahuje vtedy, keď už nie je možné nič dodať, ale vtedy, keď nie je možné nič odobrať.“
Zopar prikladov :
- Mame eZdravie modul eObjednanie, ale pre koronu “sato” vymyslel objednavkovy system Rychle prsty
- Mame eZdravie modul Cakacie listiny, ale pre koronu “sato” vymyslel Cakaren
- Mame eZdravie modul eOckovanie, ale pre koronu “sato” vymyslel eVakcinacia
- Mame https://korona.gov.sk/ ale zaroven mame aj https://www.slovenskoproticovidu.sk/sk/
Zacinam mat pocit, ze dnes chce mat kazdy uradnik svoj vlastny WEB :-(, kedze pocet roznych portalov uz prekracuje pocet statnych organizacii.