Obcan chce poslat spravu do schranky bez elektronickeho podania

Existuje vlastne nejaka moznost aby obcan s eID (ZEP) poslal spravu/dokument do datovej elektronickej schranky Organu verejnej moci pokial nema zriadenu prislusnu elektronicku sluzbu (podanie) ?

1 Like

nerozumiem co chces spravit, ale existuje vseobecne podanie, ktore mozes poslat vzdy. A jeho prilohou moze byt dokument. A ani nemusis mat eID, mozes to spravit na obecnom urade alebo na poste.

dakujem za rychlu odpoved, len ja nechcem poslat nic papierovo cez urad alebo postu, ale elektronicky moj PDF dokument, ktory bude podpisany ZEPom nejakym sposobom do elektronickej datovej schranky prislusnej pravnickej osobe/OVM aby ju nasli vo svojej schranke na slovensko.sk. Je to vobec mozne ?

PS: mozes aj poradit, ako mozem podpisat PDF s eID pouzitim nejakeho neplateneho softveru ?

Prihlasis sa slovensko.sk cez eID, vyberies vseobecna agenda
https://www.slovensko.sk/sk/detail-sluzby?externalCode=App.GeneralAgenda
Zvolis komu - vyber poskytovateľa a nasledne kliknes prejst na sluzbu
nasledne vypises nejaky text, a prilozis pdf a podpises priamo tam cez eID

ved o tom pisem,
https://www.slovensko.sk/sk/vyhladavanie?mod=search&q=vseobecne+podanie

aha, uz chapem, dakujem, nevedel som o tejto moznosti vseobecneho podania a neviete, ci sa to da aj nejako zautomatizovat a prepojit ? Chcel by som dat programatorovi dorobit, aby zamestnanec mohol vseobecne podanie spravit priamo vo firemnej aplikacii a nemusel odchadzat do svojej schranky na slovensko.sk, ktoru aj tak nepozna. Kedze ide o tisicky podani rocne na niekolko desiatok uradov…

Ahoj,

pre statne organizacie sa prihlasis sa na slovensko.sk a zvolis
Vseobecna agenda. Vyberies si OVM.

Do spravy pripojis PDF, vies ho podpisat, rovnako ako vies podpisat aj
celu spravu. Pusta to java aplet.

Ak chces podpisovat/overovat slovensky podpis bez slovensko.sk mozes
pouzit https://zep.disig.sk

r.

jezisi, a prave sme vypustili krakena.

2 Likes

?? Som z UK a asi slovenskemu humoru nerozumiem :frowning: Preco “krakena” ? Chcem nieco nezrealizovatelne ?

nie, zrealizovatelen to je. Ale tiscky podani rocne znefukcnia podatelne, kedze na druhej strane su ludia.

počkaj s na mobileID a podpisovať môžeš hoci aj cez adobe acrobat do Pades :wink:

aby sme sa rozumeli, ti ludia tie iste ziadosti maju aj teraz a vybavuju ich kazdy rok, len ich chcem poslat inym sposobom - efektivnejsim pre nas :slight_smile: A chcem tu ziskat cenne rady, ci sa to vobec technicky da zrealizovat a ako… Poradi niekto ?

Možno embedovaný browser nasmerovať na slovensko.sk a bude to “vo firemnej aplikácii”. Inak asi ide o integráciu na ÚPVS a to nie je jednoduchá záležitosť.
Pozerám, že existujú aj riešenia, ktoré nevyžadujú DIZ treba googliť “integrácia na edesk upvs”

Toto ma zopar velmi neprijemnych detailikov, ktore to komplikuju. Momentalne tuto temu s NASES velmi aktivne riesime. Integracia na edesk tu nepomoze. Treba sa integrovat na ine rozhrania ale stale je to UPVS.

Pri takom pocte podani by som o inom rieseni ako integracii ani neuvazoval… A zasa netreba z toho DIZu robit jadrovu fyziku. Zalezi aj o ake integracne sluzby poziadas - pokial by sa to uplne zredukovalo len na minimum, napr. len na odosielanie podania (G2G/UIR/Receive), tak by sa ta zalezitost s DIZom a nasledne aj s UAT dost zjednodusila… ci?

Ano takuto predstavu som mal aj ja, velmi rychlo ma vyviedli z omylu. :smiley:

V skratke - potrebujes k tomu urcite aj WebSSO (lebo posielas to za prihlaseneny subjekt), potrebujes aj eForms, aby si vedel co tam mas vlastne posielat (ak neposielas iba vseobecnu agendu), musi to ta druha strana aj vediet akceptovat … musis vediet kam to posielas (uri schranky, niektore subjekty ich maju viac…)

1 Like

Ja som písal, čo treba napísať do googlu, nie že to je nutne integrácia na Edesk. Hneď 6. link je riešenie, kde to ponúkajú. Nemám s tým skúsenosti: http://2mware.com/extendesk
Je ich viac, podobné služby poskytuje aj Datalan a iní.
Sú teda tri možnosti:
Podpísať DIZ a urobiť si sám.
Podpísať DIZ a kúpiť integračnú komponentu.
Kúpiť služby, ktorá je integrovaná na UPVS a ktorá to poskytne bez DIZ.

A ja dodam stvrtu moznost, ktora je v plane. Nami pripraveny opensource DIZ a komponent, ktory zbehnes v NASESe rychlo a pouzijes. Pripadne to budeme prevadzkovat ako SaaS.

3 Likes

WebSSO by nepotreboval, prihlasoval by sa cez STS. eForms asi tiez nie, vseobecnu agendu musia vediet prijat vsetky OVM. A schranky vsetkych OVM vytiahne z datasetu a jednorazovo naimportuje…

Ak by to podaval ako PO a mal technicky ucet ano, ak to chces urobit, aby to podavala hocijaka tretia strana s eid tak websso treba. Beriem, chapem.