Toto zjavne nikto iny ako DITEC nema sancu dodat. Kto iny ma zdrojaky D.Signer/D.Viewer? Lehota 1 mesiac? To ma niekto spravit reverzne inzinierstvo a dorobit tam nieco? Alebo NASES ponukne zdrojaky a dorobi sa to tam? Co udrzba/rozvoj potom?
Zjavne sa tu ide robit vyvoj na zakazku statu a v zmluve ani slovo o EUPL licencii. Home
Na trhu mame N podpisovacov, nikomu nevadi, ze sa tu bude takto “dotovat” jedna firma, ktora zjavne zaspala dobu a jedina motivacia tu zjavne je “uz to maju nasadene na slovensko.sk”?
Ak to spravne chapem, tak sa ide spravit aj podpisovanie cez mobil. Ale takym dost “poskrabem sa za uchom lavou nohou”, lebo musite mat pocitac, d.signer + mobilnu appku disigu, aby to zafungovalo.
Ozaj, dovolilo MIRRI NASESu robit mobilnu appku?
Bomba na zaver. Povodne bol datum na predlozenie ponuky 30.12.2024 (dnes je uz uzasnych 7.1.2024) co dava presne 4 pracovne dni 19,20,23,27.12 cez vianoce na vypracovanie ponuky - kde sa este musite dohodnut zjavne aj s DISIGom.
Nech sa na mna nikto nehneva, ale takuto smradlavu prasacinu som uz dlho nevidel. Fakt by ma zaujimalo ako sa NASES dozvedel napriklad o nejakej sluzbe DITECu, na ktoru sa treba integrovat, ktora zjavne este verejne ani neexistuje. Toto asi v ziadnom zapise o stretnuti lobistu s uradnikom ani v roku 2025 nebude, lebo nie su mimovladka ako my
PS. Cele toto je vlastne uplna haluz, NASESu a MIRRI ponukame uplne zadarmo Autogram/Autogram v mobile a Autogram na statnych weboch (extension), ktory toto vsetko vie robit uz dnes, netreba na to vlastne nic a funguje to este lepsie ako original. Ved ked nechcete ani za svet Slovensko.Digital, tak si tie zdrojaky zoberte a najdite ineho dodavatela - ved Java a mobilnych vyvojarov su tu mraky. Preco takto? Preco takto soudruzi?
myslim, ze keby toto dali priamym zadanim tak narobia menej kriku ako takto … Ozaj to vyzerá ako za “najlepších” čias …
Hlavne ak vieme, že sa parallelne pripravuje sutaz na centralny podpisový komponent, ktorý ma stanoviť (aj) štandardizované API pre podpisovače od roznych vyrobcov … a takto to ešte aj môže vyzerať, že hrozí aj to, že sa takéto API dá u jedného produktu aj takto cez upgrade prefinanciovať … (nik netuší čo sa všetko dá schovať do vysúťaženej ceny)
Problem celeho toho je,že volič koalície tomu vôbec nerozumie a títo budú dotovať spriateľenú firmu, ktorá by si v komerčnej sfére s tým ich odpadom ani netukla
Lebo Autogram … preco ked je tento uzasny podpisovac naistalovany, tak prestane fungovat D.Signer a cez neho sa neda podpsiovat? To je skor otazka na autora Autogramu ze robi taketo hnusarny. Ved nech si o D.Signer myslime co chceme, ale ich na trh z tym, ze bloknem uz existujuce riesenia mi pride ako neskutocna prasarna a je mi jedno kto Autogram robil. Ci to bolo zadarmo alebo to poskytoc vsemohuci … proste toto sa nerobi. Tak preto ta hlaska, aby ludia vedeli preco prestal D.Signer fungovat ked ho dovtedy pouzivali. Ved to tam mate aj napisane a potverdujem, ze je to pravda DTC si nic nevymysleli, len vy s atu vyplakavate ako vam niekto hani cool Autogram … Tak len na zhrnutie aktualnej situacie.
ale ved to je pravda a tak by to malo byt a dokonca sa to tak aj komunikuje vo firme, ale ak Autogram blokuje ostatnych, tak kde je moznost vyberu? Vyberam si … Autogram, Autogram a iba Autogram … Tomuto hovorite vyber? DTC iba reaguje na vzniknutu situaciu lebo na pocudovanie su ludia co D.Signer pouzivaju a Autogram ho blokuje. Tak ja len tolko sudruhovia a prestante sa vyplakavat a robte veci poriadne.
Lenze toto nie je pravda. Ked si nainstalujes Autogram, nic neblokujeme. Ono sa to ani moc neda.
Ak sa slobodne rozhodnes nainstalovat extension “Autogram na statnych weboch”, ktory explicitne sluzi na to, ze chces na statnych weboch pouzivat Autogram, tak sa to udeje. O com sa tu prosim bavime? Ked to nechces, vypnes alebo vobec neinstalujes. Ked ja nechcem pouzivat D.Signer co mam spravit?
Podla toho co pisu v tom hlaseni skorej ide o to,
ze do doveryhodneho retazca browser-dlauncher-dsigner bolo zaradene nejake presmerovanie na podpisovaciu aplikaciu ineho vyrobcu.
No potom je ale aj problem preco si povodny dodavatel neosetril aby sa dlauncher nedal presmerovat do inej aplikacie.
Predstavme si ze niekto zoberie zdrojaky od podpisovej aplikacie, upravi ich tak aby sa pred podpisanim zmenili v niektorom poli formulara hodnoty a toto podstrci pod DLauncher aby to tato upravena aplikacia podpisala tak to za bezpecne nepovazujem.
Ine by to bolo, a za to sa prihovaram, aby stat oficialne umoznil pouzit svoje aplikacie aj inych vyrobcom, ale treba urobit rozhranie a SDK napr. aj pre pouzitie dLauchera, ktore bude toto bezpecne poskytovat overenym vyrobcom podpisovych aplikacii a bude aspon z nejak zabezpecene. Lebo teraz stacilo iba odkukat ako to funguje a strcit sa tam…
suhlasim, len je to otazka mimo vyrobcu D.Launcher … toto je zodpovednost niekoho ineho. Ak sa doteraz schavalovali podpisovace … neviem o tom, ze je Autogram ofifcilane schvaleny, nikto koho som kontaktoval o tom nevie. Osobne mi je jedno kolko je podpisovacov, ale ak tu doteraz bola situacia, ze bol jeden podpisovac a volania su takto aj urobene, tak stacilo pri zavolani podpisovaca pridat dialog “A” alebo “B” alebo “C”. To si ale vyzaduje ocividne “schvalenie” na starne statu a k tomu co mam info nedoslo. Tak bolo jednoduchsie sa na vsetko vykaslat a na hulvata to takto urobit. Takze tu skor vidim problem na strane implementacie Autogram a ak je pravdou co tvrdia, tak nevidim problem urobit zmeny na strane statu. Tie kody su citatelne a volne dostupne, stacilo urobit upravu a nechat si ju schvalit. Podla info co mam info, k tomuto nedoslo. Osobne si nemyslim, ze je korektne riesenie, vydat software a na hulvata “odstavit” co uz je. Tak ako pri inicializacii D.Laucher sa robi detekcia Autogram, tak isto to mohol urobit aj Autogram a tocime sa zase okolo nejakej tej “slusnosti”. Takze ak sa tu niekto opusta ohladne “praktik” D.Launcher, tak co robi Autogram?
Podotykam, ze ak nechcem Autogram alebo D.Launcher, staci vypnut jeho extension v prehliadaci. Ale zase si dovolim upozornit na UX/UI pravidla a pristupnost a ked uz hovorime od moznosti vyberu, tak ako to Autogram podporuje ked “odstavi” ine riesenia
Opakujem, toto nie je pravda. Nie je to na hulvata, nie je to “odstavit” a nie je to Autogram. Je to extension Autogram na statnych weboch, ktory explicitne hovori o tom, ze na statnych weboch nahradi podpisovac za Autogram.
Vypnem D.Launcher a ako podpisem nieco na slovensko.sk? Nainstalujem Autogram a porusujem licencne podmienky?
Priamo v nastaveni extension je tlacitko, ktore vypne tuto funkcionalitu. Dali sme ho tam naschval kvoli tomuto. Nemate za co.
No skusme sa pohnut, kedze tu vrcholny predstavitel Ditecu “do nemoty” rozprava ako by si mohol kazdy vybrat nejaky podpisovac, tak navrhujem nasledovne. Upravte D.Bridge tak, aby sa tam dal dorobit adapter na ine podpisovace a pouzivatel si vyberie. Mate to plne v rukach, my dodame kody za Autogram. Deal?
Je cas po rokoch rozpravania s tym nieco spravit, my sme s tym uz nieco spravili.
ked ho pouzivas cez prehliadac, tak si vypni jeho extension v prehliadaci. Inak ho mozes pouzivat dalej, co je bezny setup ked pouzivas aj standalone aplikacie na podpisovanie. Ale vidim problem v tom, ze ak ho sice nechces pouzivat a web aplikacia nepocita aj z inym podpisovacom a ma podpisovanie prisposobene iba pre D.Launcher (co je asi vacsina strasich aplikacii) tak moc toho nenarobis.
Ale tu som ocakaval, ze Autogram urobi skutocne dobre UI a osetri taketo mozne problemy tak ako to urobili v D.Launcher ktory vola D.Signer. Osobne si myslim, ze ak by sa iba trochu chceli tak by tato diskusia nebola a riesili sme iba nejaky bugy. Ale to sa nestalo a kopa kecov o tom aky je Autogram cool, mozno lebo nemusi spatne podporovat nic stare, tak je situacia presne opacna aspon co sa bezneho pouzivatela tyka a cela idea Autogram sa mi degraduje iba na iny podpisovac. Mne ako pouzivatelovi nic nove neprinasa, skor naopak mi komplikuje situaciu ked na nieco mam pouzivat Autogram a na nieco D.Signer a spolu nefunguju. Tak ako pouzivatel ti pekne dakujem, dalsi bor…el a nic viac.
Mozno si treba prestat vymyslat a naozaj si to skusit nainstalovat (pozor na licencne podmienky samozrejme!!! ). Specialne cast podpisovania cez mobil a mozno aj skusit nieco podpisat. Uvidite tam naozaj sikovne UX vychytavky, len to by ste ho museli pouzivat. Nam pouzivatelia pisu, ze im to velmi zjednodusuje zivot.
co je v nich take mimoriadne z pohladu pouzivatela?
Nam pouzivatelia pisu, ze im to velmi zjednodusuje zivot.
a nebol toto hlavny ciel? Ak ked ten interface Autogram vs D.Launcher na Windows je taky Xpkovy (java ) takze slogam “Autogram - Nový, lepší a krajší podpisovač” asi moc neobstoji hlavne ak stale potrebujem OP z cipom , bez neho ani tuk. Ale Autogram ma moznost nieco podpisat z mobilu, co by som nikdy nerobil, ale beriem, to je prinos.
Som si teraz renstaloval poslednu verziu a chova sa to vsetko trochu inak. Neviem ci je to Autogramom alebo poslednym update D.Signer a je mi to uplne jedno. Testovacia a overovacia stranka co mam pre D.Launcher funguje spravne aj v prehliadaci aj ked mam aktivne oba podpisovace v prehliadaci. Tak snad tento stav vydrzi.
Len dufam, ze pride dalsi podpisovac a bude “Nový, lepší a krajší podpisovač”