NASES obstarava redizajn D.Signera a D.Viewera a podpisovanie v mobile

NASES vcera 19.12.2024 okolo 10 “zverejnil” v DNS takuto nenapadnu vec.

https://evo.isepvo.sk/evo/Pages/Privates/ZakazkaUchadzacDetail.aspx?id=443619

Ano, nie je tam nic vidiet, ak v tom DNS nie ste prihlaseny.

Tak teda vyberam:

1_Opis_predmetu_zakazky.pdf (261.9 KB)
Kupna_zmluva.pdf (204.6 KB)

A ja sa teda pytam:

1. Toto zjavne nikto iny ako DITEC nema sancu dodat. Kto iny ma zdrojaky D.Signer/D.Viewer? Lehota 1 mesiac? To ma niekto spravit reverzne inzinierstvo a dorobit tam nieco? Alebo NASES ponukne zdrojaky a dorobi sa to tam? Co udrzba/rozvoj potom?
  2. Zjavne sa tu ide robit vyvoj na zakazku statu a v zmluve ani slovo o EUPL licencii. Home
  3. Na trhu mame N podpisovacov, nikomu nevadi, ze sa tu bude takto “dotovat” jedna firma, ktora zjavne zaspala dobu a jedina motivacia tu zjavne je “uz to maju nasadene na slovensko.sk”?
  4. Ak to spravne chapem, tak sa ide spravit aj podpisovanie cez mobil. Ale takym dost “poskrabem sa za uchom lavou nohou”, lebo musite mat pocitac, d.signer + mobilnu appku disigu, aby to zafungovalo.
  5. Ozaj, dovolilo MIRRI NASESu robit mobilnu appku?
  6. Bomba na zaver. Povodne bol datum na predlozenie ponuky 30.12.2024 (dnes je uz uzasnych 7.1.2024) co dava presne 4 pracovne dni 19,20,23,27.12 cez vianoce na vypracovanie ponuky - kde sa este musite dohodnut zjavne aj s DISIGom.

Nech sa na mna nikto nehneva, ale takuto smradlavu prasacinu som uz dlho nevidel. Fakt by ma zaujimalo ako sa NASES dozvedel napriklad o nejakej sluzbe DITECu, na ktoru sa treba integrovat, ktora zjavne este verejne ani neexistuje. Toto asi v ziadnom zapise o stretnuti lobistu s uradnikom ani v roku 2025 nebude, lebo nie su mimovladka ako my :smiley:

PS. Cele toto je vlastne uplna haluz, NASESu a MIRRI ponukame uplne zadarmo Autogram/Autogram v mobile a Autogram na statnych weboch (extension), ktory toto vsetko vie robit uz dnes, netreba na to vlastne nic a funguje to este lepsie ako original. Ved ked nechcete ani za svet Slovensko.Digital, tak si tie zdrojaky zoberte a najdite ineho dodavatela - ved Java a mobilnych vyvojarov su tu mraky. Preco takto? Preco takto soudruzi?

9 Likes

myslim, ze keby toto dali priamym zadanim tak narobia menej kriku ako takto … Ozaj to vyzerá ako za “najlepších” čias …
Hlavne ak vieme, že sa parallelne pripravuje sutaz na centralny podpisový komponent, ktorý ma stanoviť (aj) štandardizované API pre podpisovače od roznych vyrobcov … a takto to ešte aj môže vyzerať, že hrozí aj to, že sa takéto API dá u jedného produktu aj takto cez upgrade prefinanciovať … (nik netuší čo sa všetko dá schovať do vysúťaženej ceny)

1 Like

Problem celeho toho je,že volič koalície tomu vôbec nerozumie a títo budú dotovať spriateľenú firmu, ktorá by si v komerčnej sfére s tým ich odpadom ani netukla