NASES nakupuje za 60+ milionov

Marman, byvali director of company - CNC, Projektak GlobalTelu a jedna sa o psychologa.

Nie celkom , je to absolvent MatFyzu.

1 Like

Ma LinkedIn alebo niekde verejne CVčko? :slight_smile: Poznáte sa?

Inak viete mi niekto vysvetlit, ze co sa bude teraz diat?

Minister sa tvari, ze nepodpise ziadnu zmluvu kym sa vsetky dokumenty nevytvoria a neprejdu standardnym procesom. Ako toto bude prosim prebiehat?

Ved tie projektove zamery sa dost zvyknu pocas pripomienkovania menit a nie malo krat sa menia rozpocty, scope a vsetko. Co ak tam vylezie nejaka alternativa, ktora zmeni opis predmetu zakazky? Zahodi sa to DNS?

Co sa vlastne usetrilo, celym tymto cirkusom, ked PHZ pre iny scope/opis sa pouzit nebude dat, 2 tyzdne v DNS su kratka doba, v terminoch statneho IT je to vlastne pikosekunda. PHZ sa da zbuchat tiez rychlo.

Jedine vysvetlenie co mi vychadza je, ze projektove zamery budu len legitimizacia toho, co minister oznacil ako “manazerske rozhodnutie” (preklad: nezaujimaju nas ziadne argumenty, toto chceme, pojde to cez mrtvoly) a nic sa menit nebude.

1 Like

tvorba takých dokumentov trvá mesiace … lebo to nie je len písanie, ale aj brainstorming, blueprinting, diagramovanie, výpočty … nič neušetria ak tie dokumenty majú za niečo stáť.

1 Like

Ako som už napísal:

Minister to podľa mňa nerieši, jeho jediná aktivita je chodiť po obciach a rozdávať peniaze ako keby boli jeho vlastné a fotiť sa pri tom. Čiže jediné čo robí je self promo. Nič iné ani neprezentuje a zjavne ani nič iné nerobí. Ja na jeho mieste by som sedel na Ministerstve a riešil čo sa dá. Snažil sa zorientovať v problematike zavolal si ďalších odborníkov a skontroloval podriadených a spravil si faktcheck. No vyzerá to tak, ako by si pán Minister myslel, že si popularitu kúpi za EU peniaze priamo v regiónoch.

Prichystali sme k 10. narodeninam Slovensko.Digital taký malý darček.

1 Like

Naaahoda.. :smiley:

1 Like

V čom pomôže nové BankID údajnému kritickému stavu Slovensko.sk?

Znovu o akom kritickom stave hovoríme? Znovu čo existujúce zmluvy?

V čom ich nákupy majú riešiť kritický stav?

Co na tom nechapes? Ved to tam povedal. Asi to bude o tom, ze to vsetko bezi na starom hw.

Nie som taky odbornik na it ako vy tu, no povedal by som, ze cim viac sa toho integruje, tym viac tomu hw dochadzaju sily. Tebou spomenute BankID tak asi ma nejakym sposobom pomoct vyriesit vykonnostne problemy sucasneho hw tym, ze odbremeni sucasny hw? Otazka je, na akom hw to teda bezi a kto je zodpovedny za to, ze je zastarany?

1 Like
1 Like

Pracne som si precital cele vlakno a toto je naozaj? :slight_smile:
To naozaj zaluje NASES byvaly anextak (jk)? Alebo bol tu aj iny anext okrem toho anextu od strapateho? :slight_smile:

Takze keby to vyberko vyhra brain:it, nekrical by tu zas niekto iny, ze strapateho clovek sa ide nabalit na state so zakazkou sitou na mieru? Alebo by tu mozno len boli vypichnute uz stare zname politicke prepojenia na strapateho? A nekricalo by to samotne slovensko.digital, ktore v prepojeniach na politikov absolutne nezaostava? :smiley:

Takze keby to mozeme nejak zhrnut: mame tu tych, ktori momentalne dodavaju (to su ti zli a treba ich odstranit!?), tych, ktori by chceli dodavat (samozrejme dodavat omnoho lepsie a lacnejsie) a netaja sa tym (to su ti dobri!?). No ale este su tu aj taki, ktori sa tvaria ako eticky, moralny a technicky etalon (to su ti najlepsi!?), no naskyta sa otazka, ci im tiez nejde len o to, aby dodavali :smiley: .

Politika, politika a este raz politika. Kto sa vyzna v tom, kto je ten dobry a kto je ten zly, nech sa hlasi u sudruha zincicu :smiley:.

Prišiel starý dobrý argument “všetci sú rovnakí”. Niečo k veci?

problemom nie je to, že kto vyhrá tender. Samozrejme môže to byť starý alebo nový alebo aký dodávateľ. Problémom sú podmienky:

• doležité je aby nové riešenie nebolo prefarbičkované staré riešenie
  • aby to nebol další vendor lock
  • aby bola cena primeraná
  • aby nové riešenie bolo lepšie (škálovateľné, modulárne, servisovateľné, používateskejšie, etc… moderné)

Keby si človek prešiel tento výstrel MIRRI/NASES cez RedFlag s.d, tak by získal asi -10bodov.

Zaráža ma hlavne, že si nikto na MIRRI neuvedomil tú ohromnú sumu 150MILIONOV EURO!!! to je suma platov vyše 8300 učiteľov za rok!!! (1500€ / mesiac)

5 Likes

Žaloba je jedna vec.. :slight_smile: Padlo aj Trestné oznámenie a nie jedno ale rovno 3 .. To asi nebude len tak. Ale chápem byť zamestnancom dotknutých firiem musí byť teraz stresujúce. Je plne pochopiteľné, že sa ľudia zastávajú svojho chlebodárca. :victory_hand:

riaditeľ IT z tatrabanky tuším už bol v NASES a dopadlo to ako prosím? :wink: trestné oznámenia za VO na ADOBE. A tiež kde je to super centrum PCA, čo pani Remišová a NASES nakúpili a malo zachrániť celé slovensko.sk :slight_smile: treba pozrieť v ktorej garáži bliká a kúri

čo prosím potom dodala firma cez túto zmluvu?? ved mobilná aplikácia zadarmo by mala riešiť podpisovanie podporované slovensko.sk …

Toto sa tu už riešilo. Sranda je že tiež to šlo cez dns.

1 Like

Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy povedal, že ministerstvo by malo pravidelne zverejňovať všetky projektové dokumentácie a závery z odborných konzultácií.

Podľa Andrassyho sa však súčasný IT systém nedá opraviť a je nevyhnutné pripraviť nový, ktorého garantom bude ministerstvo informatizácie. „Problémom systému je vstup rôznych zákulisných hráčov aj niektorých ústredných orgánov štátu, ktoré na seba preberajú kompetencie mimo svojho rámca, napríklad rezort vnútra či iné ministerstvá.“

Predseda NKÚ ďalej povedal, že kritériom realizácie projektu by mala byť jeho kvalita vychádzajúca z novej stratégie a odborného posúdenia, nielen otázka čerpania prostriedkov z plánu obnovy a odolnosti.

1 Like

https://www.instagram.com/p/DQpE-HcieYV/