este že majú všetci zásoby Kinedryl-u
Ale zaujímalo by ma, čisto technokraticky a formálne ako si vyložiť túto vetu:
Čo znamená dočasne pozastavuje ? - čisto formálne v zmysle zákona čo to znamená ?
- nebudú robiť žiadne aktivity ?
- nebudú pripravovať dokumentáciu pre tie projekty ?
- alebo zmenia plány a architektúry, keď s týmito komponentami už rátali ?
- ako sa dá zastaviť VO ? proces VO beži a lehoty plynú - jedine, že by UVO pozastavilo lehoty, či ?
- nebudú proste iba rozhodovať ? vyhodnocovať ? otvárať obálky ?
- aké má to pozastavenie dopady ?
Aké stanovisko UVO ?
- vyžiadajú si ex ante kontrolu počas bežiaceho VO ?
- alebo dajú námietky sami na seba ?
- alebo dajú podnet na predsedu UVO ?
- čo a ako dajú skontrolovať ?
Aké stanovisko UHP ?
- k akej dokumentácii? už niečo existuje ?
Aké stanovisko NKU ?
- vyžiadajú si kontrolu sami na seba ?
- kontrolu čoho? VO ? celej prípravnej fázy projektov ?
Budú tieto kroky aj so žiadosťami o stanovisko zverejnenné ?
Čisto technokraticky a formálne ma zaujíma tá postupnosť krokov a aktivít (čo, kde, kedy, ako ) lebo to vyjadrenie z môjho pohľadu vôbec nieje zrejmé a skôr navodzuje vo mne dojem “že počkáme a uvidíme čo sa bude diať, a ak nič tak pokračujeme “
Vidim to dost podobne, zobrali si taky timeout pocas zapasu, avsak je tu posun. Zrejme, ze ked niekto teraz spravi akykolvek formalny krok v tychto projektoch, tak je zrejme, ze ministerstvo zavadza verejnost.
… a najali si právnu kanceláriu za 665 tis. EUR bez DPH na 24 mesiacov (7000 človekohodín), takže sa idú dôsledne pripravovať … keďže 7000 / 24 = 291,667, teda takmer dvaja právnici sa fulltime nasledujúce 2 roky môžu venovať len agende NASESu …
Za 7 mesiacov vo funkcii 4 Trestné oznámenia. Okrem toho, že je to pravdepodobne rekord, tak to vyzerá, že tento rámec vyčerpajú veľmi rýchlo. Čo je ale pre mňa prekvapujúce je veľkosť kanelárie, vybral by som si trošku väčšiu kanceláriu so silnejším menom.. Tá zmluva im praktický zdvojnásobý obrat.
Ziadne pozastavenie sa nekona,to je len divadielko pre ludi.Vyhadzuju kazdeho kto je proti,uplna inkvizicia zacala.Sledujte zmeny vo vyboroch a komisiach a uvidite.
stále mi príde ako najvhodnejľí “test komerciou” … ukázať to riaditeľovi IT v Orange, T-Come, prípadne Tatrabanke … a nech povedia či by to kúpili, prípadne čo tomu vytýkajú. Prípadne za akú cenu .. Problém s argumentáciami je tu taký, že národ nemá páru o čom sa točí … a sním ani minister … ktorý podľa mňa teraz postupne zisťuje do čoho sa vo svojej naivite nechal zatiahnuť …
Videli ste niekedy v minulosti aby na oficiálnom webe Ministerstva komunikovalo takýmto štýlom? Musím povedať, že nie len tie informácie sú viac než nekorektné ale aj samotný štýl textu je na hrane „krčmových výkrikov“. Mám pocit, že nečítam informácie na webovom sídle štátnej inštitúcie ale ako keby som čítal blog nejakého urazeného stredoškoláka, ktorý obhajuje svoju SOČku aj keď mu ju napísal ChatGPT. Táto komunikácia nie je hodná ani bulvárneho časopisu a nie štátnej inštitúcie, ktorá má pracovať pre ľudí a reprezentovať krajinu.
Myslíte, že si uvedomujú, že nám robia hanbu aj v zahraničí?
Plne sa podpisujem pod tvoje pozorovanie. Toto úplne vyzerá ako chodbové/ tímsové reči, alebo keď zverejnia prvú pracovnú verziu (priame odpovede). Žiadna korektúra, tone of voice, check komunikačných štandardov…
Je to v úplnom kontraste toho, čo bola moja nedávna osobná skúsenosť, keď sme chceli trochu uvoľnenejším spôsobom (ale stále vecným, priamym a jednotným) komunikovať témy okolo ID-SK a aktivít dizajn tímu. Viackrát mi bola nariadená úprava, lebo ‘My vydávame výkladové stanoviská, oficiálne správy a to nemôže vyzerať takto.’ A to ani interne v rámci ministerstva by mi u veľa ľudí neprešiel takýto štýl komunikácie.
Keď čítam tieto (aj historicky) kauzy, je mi smutno a zároveň chcem vyzdvihnúť všetky expertky a expertov na MIRRI, NASES a iných podriadených organizáciach, ktorí denne pracujú na projektoch a procesoch, dávajú tomu expertízu a srdiečko, snažia sa to robiť najlepšie ako vedia a zvládajú tie politické tlaky, manažérsky zlé rozhodnutia a celú tú kultúru štátnej správy.
MIRRI: So Slovensko.Digital sa nebudeme rozprávať lebo zadarmo dali do sveta open-source Autogram a majú firmu, ktorá by sa mohla niekedy prihlásiť do obstarávania.
Tiež MIRRI: spravíme tlačovku s asociáciou, kde členské platí priamo súčasný dodávateľ a riaditeľom sekcie zodpovedného za štátne IT spravíme pána, čo je prepojený na súčasného dodávateľa. Tak, viete, Slovensko je malé.
Toto je už fakt na zaplakanie.
Iba si tipnem. ITAS pre niektoré vybrané komponenty odporučí PRK a niektoré nechajú v DNS. Riadny spôsob obstarávania nebude vhodný lebo jednoducho nie je čas a samozrejme to bude údajne jediný možný spôsob ako zachrániť Slovensko.sk a vlastne celý eGoverment na Slovensku. Inak to okamžité všetko zhorí, padne a vybuchne. Síce podľa zmluvy/zmlúv dodávatelia garantujú funkčnosť systému a zmluva obsahuje aj pokuty ako aj priebežne sa do systému nalievajú milióny EUR. Ale teraz práve, keď tam je práve táto partia sa to dostalo do neudržateľného havarijného stavu, ktorý treba okamžite ale okamžite riešiť. Ešte tak mimoriadne nekompetentne, že si nie sú schopný ani len pozrieť katalógy požiadaviek existujúcich projektov a samozrejme im to priamo koliduje. Vážení páni a vážené dámy toto môžem nazvať len Hobby informatizáciou. Bohužiaľ sa na to neplánujú minúť Hobby Eurá ale tie reálne.
Ešte raz teda a poriadne. Ak by bola pravda to čo tvrdia, tak začo sa platí ta podpora a rozvoj? Za čo dávame tie milióny ročne? Vážne si myslia, že tomuto niekto uverí? Vážne si myslia, že toto môže dopadnúť dobre?
https://www.instagram.com/p/DQjTklUgYzn/
Je tam až ku koncu v celej reportáži 360tka .
4 posts were split to a new topic: Autogram za balik penazi
ako som našiel na internete z dostupných zdrojov (UHP, MIRRI, METAIS, WEB NASES a UVO) tak sa pre celý projekt Slovensko 3.0 schválil zámer aj ho potvrdilo UHP. Vtedy sa predsa určovali veci, ktoré sa majú urobiť.
Nechápem, prečo trvalo vyše 1,5 roka od vtedy, ako sa podpísala zmluva na plán obnovy NASES (CRZ) na vypísanie VO?? jasné že potom je na všetko málo času. a nehovoriac o tom, že naozaj taký zložitý systém ako je popísaný v DNS za 150mil.€ sa dodá za 5 mesiacov? akože naozaj? Ako riadili na MIRRI celý plán obnovy, ked zazmluvnili klúčovú zmluvu s NASES na 17mil.€ a malo to stáť 150mil.€?? a ani nie 2 roky pre koncom plánu obnovy, to nemali NASES pripravené podklady na VO? pred rokom nevedeli že padne Slovensko.sk? tak čo prosím je potom napísané v tej zmluve aký harmonogram?
A nový človek na MIRRI pan Marnan som počul, že je expert na hodnotenie eurofondov a predtým už robil v NASES ako expert firmy Alistiq, a spolu z dalšími expertami vyfakturovali 1,5mil.€. ako potom riadili tie veci ked zrazu sa suma 10x zvýšila??
Ono je to totiz asi naopak: Cely zivot cosi progamuju s tym, ze im kazdy jeden man-day stat tucne preplatil. A teraz nadisla doba, ze “biznis konci”, tak zrazu je z toho “custom developmentu” zazrakom “hotova skatula” na ktoru ide MIRRI kupit “licencie”. Co moze byt alebo “labutia piesen” (posledne skasnute eurofondy na stare, uz minimalne raz kompletne preplatene UPVS), alebo aj restart perpetum-mobile (kym doteraz sa preplacali man-day, zrazu sa uz len budu kupovat licencie, ktorych cena bude zodpovedat tomu, co je skutocne pod kapotou, t.j. nadalej pokracujuci custom development a vypalovanie).
:> Povysil staru vtipnu definiciu Agile v zneni cca “take to, ked nemate plan” na “take to, ked nie len ze nemate plan, ale ani len neviete, co a preco sa vlastne ide robit”.
”Vsak tu nam len podpiste preberak, zaplatte fakturu a nepytajte sa, kde to je, co to robi, atd. A hlavne: Neskusajte to pouzivat! To uz kto videl pouzivat cosi, co ste si zaplatili?!”
IMHO idu s dobou. Doba je taka, ze volby vyhrava ten, co nakyda viac hnoja na ostatnych …
Co je sice smutne, ale nateraz je to tak a zial nie len u nas. A teda dufam, ze uz su v pohybe aj ludia, ktori to neskor zvratia a nastolia slusny (nie len politicky) diskurz.