chýba mi tam príklad… že napríklad obstarávanie na XY za XX Eur máva OPZ asi v rozsahu napr. 320 Funkčných, 156 nefunkčných požiadaviek a rozsah cca 20 A4 strán … Aby si to divák vedel predstaviť a porovnať.
Dobré príkady sú napr. eFaktúra, alebo elektronické pokladnice, ktoré tento rok obstaráva finančná správa … k tomu samozrejme príklad CBA, príklad ZÁMERU a zápisu v META IS… ten rozsah si laici musia vedieť predstaviť. Inak laikov tvrdenie o poskytnutej dokumentácii uspokojí. Veď niečo (čomu aj tak nerozumiem) naozaj dali …
V každom prípade MIRRI všetky OVM núti mať tieto náležitosti nachystané, veľakrát to vracajú na dopracovanie … v podstate to funguje naprieč celuo verejnou správou s talo sa to štnadardom, ktorý rešpektujú aj takí pôvodne nezávislí hráči ako finančná správa či sociálna posiťovňa (výnimka je Vnútro). A potom príde NASES, všetky pravidlá obíde, a rovno vypíše 10 VO… Veď to by mal vedúci služobného úradu na MIRRI rovno dať výpovede a trestné oznámenia …
Ešte poznámka, nám tiež prišli výzvy a aj sme sa mohli (z pohľadu toho čo vieme a môžme dodať) zapojiť. Ale keď sme videli tie termíny, tak sme ani nedávali otázky, pochoppili sme že toto nemáme šancu naplniť (bez ohrozenia firmy).
A prave ste prisli na trik ako sa da spravit VO na firmu ktora uz ma know how riesenia ale nenapisete to explicitne do VO lebo nemozete. A vsetko je to v ramci zakonov!
Tomuto som nepochopil. Na margo špecifickosti inštitúcie to vyzerá tak, že nemôže existovať na trhu bežne dostupný produkt. Koľko je na svete bežných softvérových riešení na Goverment to Goverment, ktoré sa predávajú ako licencia? A nezabudnime, že musia predávať licenciu ale podľa požiadaviek Obstarávateľa plne kompatibilné so súčasným Custom riešením Slovenského Govermentu? Uvidíme, ak to tam dodajú ako porovná NKU zdrojové kódy toho čo teraz NASES má a čo im ten Globalny Terno dodavatel dodá. Možno bude zhoda vačšia ako v diplomkách našich politikov.
MIRRI stranka pise:
“Autorizácia na úrovni KEP je v súčasnosti možná len pomocou čítačky a QSCD zariadenia (eID, doklad o pobyte). Cieľom riešenia je rozšíriť možnosť autorizácie aj cez mobilné zariadenia a bez použitia čítačky v UX prívetivom prostredí. Uložením certifikátov na vzdialenom serveri sa zároveň eliminuje aj problém s vypršaním certifikácie pre funkciu kvalifikovaného elektronického podpisu na QSCD, ktorý sa pravidelne opakuje (keďže planosť certifikátov je výrazne nižiša ako planosť QSCD – v tomto prípade občianskeho preukazu – na ktorom sú certifikáty uložené).” https://mirri.gov.sk/sekcie/informatizacia/o-sekciach/sprava-architektury/centralne-projekty-mirri-sr/
Otazka je ale preco to bolo odstranene?
Dalsia otazka je, preco ten druhy projekt upravil Peter Ďuriš 2025/10/09 16:19 v ten isty den, co sa deje? Ten pan je podla emailu ktory tam je uvedeny v profile z firmy https://www.gosmartconsult.com/about, ked si pozrieme team tak zaroven v tom time este figuruje dalsi clovek s dalsou konzultackou ktora figuruje v NASES.
V CRZ maju celkom pekne cisla.
Naco potrebuje NASES tolko konzultaciek? A preco 2x konzultacna firma ak tam je ten isty clovek? Nie je to divne?
@robert.kuchar neprekvapilo? Kedy si videl, že sa projekt po dvoch rokoch zmazal z MetaIS? Ako zneaktívniť, zapadnúť prachom to áno… Ale vymazať? To je úplne zrejmé maskovanie… A prečo? No asi by bolo hlúpe a do oči bijúce tu mať za 1 milión centrálny podpisový komponent, keď chceš kúpiť podľa už spomenutej PHZ QSign Mobile od Ardaco za 7 mega … Duplicitný, 7násobne drahší nákup niečoho čo má menej funkcionalít a nevlastním len prenajímam ako licenciu… Veľmi zle by sa vysvetlovalo, keby si niekto pozrel katalóg požiadaviek CPK a pozrel funkcie QSign Mobile a zistil by, že ten QSign mobile robí za 7 násobne viac peňazí len asi 25 percent toho čo sa chcelo…
Zdravim Nedamnic… ja som ten projekt nahadzoval prave preto, lebo je to velmi dolezita sucast celej platformy SVK 3.0 ako bolo diskutovane vyssie. Zial, o tom, ze bol projekt odstraneny som sa dozvedel tiez nahodou… Ked si pozriete historiu, tak odstranenie som nerealizoval ja…
Rovnako by som rad dodal, ze pod projektami NASES v META IS svieti moje meno, lebo som ako dohodar v NASES tieto projekty vygeneroval a nasledne dal ruky od toho prec, lebo som “ich” upozornoval, ze takyto postup je v rozpore s pravidlami riadenia projektov verejnej spravy…
"Minister Samuel Migaľ na svojej tlačovej konferencii veľmi otvorene a podrobne vysvetlil všetky detaily týkajúce sa projektu nového portálu slovensko.sk vrátane postupu obstarávania aj finančných súvislostí. Odpovedal na všetky otázky novinárov a jasne vyvrátil pochybnosti, ktoré sa v posledných dňoch objavili vo verejnom priestore. Tí, ktorí problematike skutočne rozumejú, pochopili, že ide o potrebný a dlhodobo udržateľný projekt, ktorý má zásadný význam pre modernizáciu služieb štátu,“ zdôraznilo ministerstvo investícií
Nič sa nedá robiť, kto sa odváži položiť otázku, tak je proti novému slovensko.sk.
Všetko vysvetlil legom a vianočným stromčekom. Všetci sme spokojní.
ups, ja som nevedel že bol odmazaný. Ja som písal, že ma neprekvapilo obstravanie na CPK. Lebo to nedávno bežalo, minimálne to predbežné na stanovenie PHZ. Takže toto ma neprekvapilo.
Zmazanie z META IS by som chápal ako keď niekto na polícii stopí dôkazy zo skladu, alebo hacker keď maže po sebe stopy v logoch …
viem, že som múdry jak rádio … ale treba používať jeho zbrane … vzal by som vedro lega, a ukázla čo sa pripravovalo 2 roky, a čo sa ide obstarávať … ako celé bloky lega zmizli, a čo je to delenie zákazky (do 10 mil.) - napríklad mať legi domček a ukázať že strechu obstaráavaju zvlášť, prvé poschodie zvlášť a druhé poschodie zvlášť … koa sa trápia obstarávači aby popisali poschodie bez prízemia a strechy, ako vyzerá zadanie na taký domček a že slovensko.sk a UPVS je vlastne mrakodrap, ako vyaerá zadanie na mrakodrap a ake “zadanie” bolo k dispozicii na tieto “lego” kocky, čo rôzne sa dá postaviť na základe pár odrážkového zadania a furt to bude podľa zadania, pričom zákaznik mal úplne inú predstavu … a podobne …
Nie sú tu nejakí aktivisti z reklamných agentúr, čo by si našli čas si s tým potrápiť hlavu?