Mozes si skusit pozriet github a tie tisice commitov co tam narobili odkedy sme prestali robit sync, potom si mozes vycislit kolko to asi stalo testovania, analyzovania, navrhovania, skusania a implementovania. SUXA vravi, ze to X krat robila a je drahe, ja hovorim, ze to podcenujete, lebo vidim, ze udrziavat DS nie je sranda nikde na svete, ale ty prehlasis, ze to je 13 komponentov a ziadny problem. Dohodnime sa, ze tu sa nezhodneme.
V prvom rade vsak plati, ze “dokazne bremeno” je na tom, kto nieco navrhuje. To je SKIT(MIRRI) a nie ja. Toto vsetko co tu pises je v tomto momente stale neschvaleny NAVRH. Cize ked to pride do MPK ako navrh na zmenu vyhlasky, ocakavam, ze tam MIRRI seriozne vypracuje akusi “dolozku vplyvov” aj s nakladmi, ktore do toho uz naliali. Netusim kolko systemov z OPII v IDSK2 je v pipeline (do konca roka musia byt vonku), ale dufam, ze MIRRI vie a zarata do kalkulacie. Velmi ma bude zaujimat ako mieni NASES vysvetlit, ze sa schvalovali dizajny v rozpore s platnou vyhlaskou.
Vysledkom tohto celeho pre mna je to, ze transparentnost a participaciu si MIRRI a SKIT predstavuje tak, ze si nieco zmyslite, zacnete to robit a potom sa vynorite z vasej jaskyne a cakate, ze to vsetci s ovaciami prijmu a nic nebudete musiet menit. Takto nejako to fungovalo za Fica v OPISe. Sice sa tvarime, ze sme kamosi a asi ani nechcete kradnut, ale vlastne si to urobite aj tak po svojom. Ked suhlasime je tak je po nasom, ked nesuhlasime tak je podla vas. A keby sme nahodou aj mali pravdu, tak uz je to rozbehnuty vlak a “vy nam len hadzete polena pod nohy, fnuk”. Genialna strategia, musim uznat.
Beriem to tak, ze toto rozhodnutie davno padlo, na naklady sa nepozeralo (lebo ved je to v budgete upvs, asi prachy narastli na strome a nedali sa vyuzit nijako lepsie), ved SKIT by nemalo do coho pichnut (sedeli by na benchi), MIRRI sa nebranilo (lebo same dlhodobo nebolo schopne zabezpecit nikoho, kto by sa tomu venoval) a vysledkom tohto bude, ze cely IDSK2 vyhodite do hajzlu a weby/sluzby v nom vyrobene prehlasite za “collateral damage” a pojde sa dalej. A urcite sa tymto este aj pochvalite ako ste to transparentne a participativne s komunitou spravili. Dodavatelia co doteraz srali na dizajn manual sa budu smiat dodavatelom, co na to nesrali. Slusni budu po zasluhe potrestani.
Planovane nove slovensko.sk sa zaradi len ako dalsi portal do radu portalov, ktore vyzeraju inak. Podpisovac bude stale hnusny, eid klient bude stale vyzerat inak, prechody na specializovane portaly, ktore sa robili podla dizajn manualu budu vyzerat inak. Bude to krajsie ako stare slovensko.sk? Bude. Bolo by aj bez tohto. Bajna konzistencia sa nedostavi a aj tak bude treba vyvinut obrovske usilie, aby sa adopcia DS zlepsila (bolo by treba aj s povodnym IDSK). Svet sa vsak nezruti, len sa vyliali prachy a zopar dizajnerov a koderov vymysla koleso. Vlastne nic nove.
Som zvedavy co bude robit o 2 tyzdne MIRRI, ked to opat strati defacto biznis vlastnika (to si ty milan).
Ked tak nad tym rozmyslam, kolko ste vlastne v SKITe spravili sluzieb podla povodneho IDSK a kolko ludi ich pouzilo?