To je inak pekne prirovnanie, ktoreho by som sa rad chytil. Ak totiz ideme argumentovat napr. hodnotou za peniaze, tak napr. nasim uradnikom vsetkym kupujeme to “A-cko”, pricom realne drvivej vacsine staci “Fabia”. (Resp. teda my v SOIT tvrdime, ze “fabia mnohym staci” a stat uz davno slubil, ale doteraz nezrealizoval, analyzu, ktora by zmapovala realne potreby a tak nadalej uz dekady kupujme “mercedesy vsetkym”.)
Vo firmach a skolstve IMHO podobne.
Zaroven pripomeniem, ze problem nie je v tom, kto co pouziva. Tam je urcite chcene, aby rozni pouzivatelia mali na vyber roznu uroven nastrojov, podla svojich potrieb: ine ma “bezny clovek”, ine “datovy analytik”, ine “uradnik na oddeleni zivotneho prostrdia”, atd. Problem je v uzatvorenych a nekompatibilnych “office formatcoh”. Volakedy to takto bolo aj s webovym obsahom, pocas pamatnych “browserovych vojen”. Tam, sa to uz ale upratalo, standardy su dane a dodrziavane. Pri “office” uz ale cca 3 dekady stale nic.
Ak to neplatite, tak je jasn,e ze vsetci chcu mercedes. Ak vsak sttu platim dane a skole skolne, tak predsa len sa snazim zohladnit, ze ci kupuju nastroj primerany potrebam.
Tu teraz zneuzijem, ze Vy pisete v januari a ja v aprili. A pouzijem paralelu Mictosoft → Rusko. Jasne, Microsoft nikoho nebombarduje. Na druhu stranu maju privelke marze a su aj rozsudzky o tom, ako nelegalne zneuzivaju postavenie na trhu ci podporuju alebo toleruju korupciu pri obstaravani licencii na svoje produkty. T.j. odcerpavaju z vrecak danovych poplatnikov a rodicov neprimerane vela penazi. Preto sa s tym budem strapnovat aj nadalej.
Tu Vas myslim predbehli, kedze mnohi presli na Google Docs a kolaborativna tvorba dokumentov je pre nich “deal done” uz roky. Ale ano, ani toto v skole neucia. Pricom opat sa mozeme pristavit pri porovnani financnych a inych nakladov napr. ohladom Microsoft, Google a inych rieseni.
Co je za mna vlastne +1 k:
Dalej:
Vina aj u mna, pardon.
Suhlasim.
Ja ako programator si myslim, ze mat na SS informatiku bez casti “programovanie” by bolo scestne. Jasne, nepojde to vsetkym (je to aj vec talentu, vidno aj na matematike), ale o to dolezitejsie by teda malo byt ukazat zaklady programovania co najsirsiemu okruhu mladych a nasledne podchytit co najvacsie mnozstvo tych, ktori “sa chytia”.
To je IMHO “as is” sav, ktory mozeme oznacit ako “zly” a teda moze a ma byt predmetom reformy toto riesit.
Tlacite na to dost hutne. pritlacim aj ja: prax (=trh) je silno pokryvena znauzivanim dominantneho postavenia konkretnou firmou. T.j. dnes k aprilu 2022 naozaj mozem konstatovat, ze vasa argumentacia podporuje agresora argumentom “necheme konflikt, chceme mier” resp. “vzdy to takto bolo”.
+1
Veru, nie. Resp. teda reprezentuje prave zlyhanie trhu, v “digitale” zial vlastne vcelku bezne. Vid napr. United States v. Microsoft Corp. - Wikipedia.
Fakt je zaujimave, ze ani my tu sa pri teme s dlhodobym horizonzom nevieme odputat od prizemnosti typu “office softver” (sam sa usvedcujem, vid vyssie). Ak sme tu akoze IT-ckari a aj tak nevieme, tak zrejme ne-IT-ckari na MS SR to nedaju uz duplom.