V poslednej dobe som mal možno vidieť eGov z dvoch odlišných strán: možnosť participovať na príprave prvej plne elektronickej agende RPVS a účasť na pracovných skupinách UPVII. Tento mix praktickej skúsenosti s prípravou „futuristického“ konceptu ma prinútil sa na veci pozerať trocha inak. Na viacero vecí. Avšak vypichnem len jednu, podľa mňa fundamentálnu a kritickú. Elektronické doručovanie.
Ako vlastne to má fungovať? Som trocha v pomykove, či nám centrálne komponenty, integračné zbernice a datahuby niečo prinesú, ak sa nezamyslíme, čo vlastne chceme dosiahnuť.
• Prečo sa vôbec predpokladá, že ak chcem niečo elektronicky riešiť, že to chcem odoslať z nejakej mojej schránky a do tej istej do dostať odpoveď?
• Ako vôbec mám zistiť akú schránku ma ten-ktorý človek-inštitúcia? Viem, že máme službu nato, trocha ťažko pádnu, ale keď nemá človek dostatočne detailnú kombináciu údajov, a keď je tam viac vzťahov (podschránky, zastupovanie, živnosti…), tak je to celkom oriešok. Keď sa niekoho spýtam, aký máš email tak mi povie hneď, keď sa spýtam akú máš schránku – no vieš pošli mi to na ičo s týmto sufixom?
• A úplne krutá otázka: prečo vlastne neviem ja ako PO/FO poslať PO/FO niečo do schránky (P2P)? Teda ak to myslíme s prioritami v NKIVS vážne, nepomohlo by rozvoju elektronizácie práve otvorenie celého tohto? To neobmedzovať el. komunikáciu za miliardy len na komunikáciu so štátom. Veď tie dane platíme všetci, to je ako keby som povedal, že po diaľnici môže síce jazdiť každý, ale iba vtedy ak ide na úrad ;). @ret toto by nám trocha poriešilo tu prioritu s podnikateľmi, či?
Lebo viete v praxi, potrebujem dnes večer dnes niečo poslať štátu (lehota do polnoci), zistím že som si v robote zabudol peňaženku s eID. Tak to vyplním celé cez manželku a na konci im chcem povedať, doručte to ale mne/mojej firme, nie manželke. Alebo čo je tá schránka vlastne?
Lebo dôvodovej správe k novele zákona sa píše: Na druhej strane zákon majiteľovi elektronickej schránky nezakazuje podávať z nej rôzne podania, aj keď už nie je v určitom právnom postavení. Z dôvodu zachovania právnej istoty navrhujeme priamo v zákone zakázať akékoľvek použitie elektronickej schránky po jej deaktivácii, okrem možnosti prístupu k obsahu a to poslednému majiteľovi elektronickej schránky.
Čo má schránka s podávaním, som myslel, že je iba na doručovanie? Toto je trocha nebezpečné takto začať uvažovať.
A teda neviem sme spokojný so stavom elektronického doručovania? Myslím, že nie sme, len to nevieme, lebo sa to používa len veľmi málo.