Efakturacia je v PL riesena tak, ako to ma byt riesene aj v SR

Pozrite sa ako rozumne to maju implementovane v PL, vsetci mozu bezplatne posielat svoje faktury cez API financnej sprave bezplatne.

Este stale to je mozne implementovat aj v SR:

Ako bezplatne? Kolko stoji prevadzka tohto stat?

A preco si myslime, ze toto je rozumne? Niekto by mohol namietat, ze posielat vsetky faktury statu je mozno aj presne to co nechceme.

Bezplatne je to odoslanie tej efakltury a ziskanie co vsetko fakturovali tebe cez API.

Kolko stat stoji eKasa , atd, atd. ?

Takisto je tam querovanie faktur z pepplolu cez to statne bezplatne API.

Kto nuti koho pouzivat nejake riesenie ? Ak ho nuti pouzivat, mal by znasat aj naklady.

To pouzivanie je hlavne pre DPH a jeho monitoring, t.z. pre vyber dani.

Ak sa zvysi vyber dani, malo by to pokryt aj vsetky naklady na to riesenie.

prave eKasa by som povedal, ze nebude uplne ziarivy priklad toho ako sa to ma robit :smiley:

Podla mna nikto nikoho nenuti podnikat na slovensku. Nerozumiem preco by sme sa mali vsetci skladat podnikatelom na system na faktury.

Jano, zdá sa, že si sa zle vyspal… Ak to správne chápem, tak info o faktúrach potrebuje finančná správa na kontrolu dph. Spochybňovať či vôbec má zmysel posielať tieto údaje štátu, respektíve argument, že podnikatelia si majú za službu priplácať, no veď lebo podnikajú, akoby práve oni to už z daní nefinancovali, mi príde mimo tvojich dlhodobých postojov, aspoň ako ich ja vnímam.

Podla mna tomu nechapes spravne, lebo na kontrolu DPH jej stacia reportingove data (t.j. agregaty ako dnes) a nie kompletne faktury s polozkami.

Inak mna zase udivuje, ze pri eKasa tu bola totalna panika, ako ta stat bude sledovat atd, ale tu sa po presne tomto vola? Na lustrovanie Kuciaka si este pamatame?

Mne sa naopak paci to, ze stat urobi nevyhnutne minimum a trh nech sa pobije o to, kto spravi najlacnejsiu a najlepsiu sluzbu na odosielanie faktur. A trebars nech ju poskytuje svojim pouzivatelom zadarmo (freemium, do 3 faktur atd…)

Preco sa to vola po jednom statnom rieseni, po vsetkych skusenostiach co so statnym IT mame, tomu zase uplne nerozumiem ja.

1 Like

Nevola sa po jednom statnom, ale ak ty mas statu neico poskytovat, co nemusis, a stat si ma kontrolovat vsetko vo svojej rezii, t.z. ak teraz na teba prenasa, aby si online informoval stat, co kedy a za kolko fakturujes, potom su to rovnake informacie, do ktorych statu nic nie je.

Ak ich chcel kvoli daniam, potom ani za posielanie akychkolvek vykazov a danovych priznani nic statu neplatis.

T.z. to je ten koncept, stat to potrebuje pre vyber dani, nepotrebuju to podnikatelia, aby mohli predavat, alebo kupovat. Oni sa vedia dohodnut.

Potrebuje to iba stat, aj pre stat tu DPH firmy vyberaju.

Statne API ma byt alternativa, ako si splnit zakonne povinnosti, dalsie integracie, atd, atd. uz moze robit kto a ako a za kolko chce.

A toto mame odkial, ze to takto ma byt? Preco by MALO byt statne api?

Lebo je to v kompetencii statov a stat musi prijimat faktury, ktore mu vystavuju podnikatelia bezplatne.

Ostatne veci mali zostat na dobrovolnej baze. T.z. ak chcem fakturovat statu, potom posielam fakturu cez statne api, ak chcem posielat fakturu podnikatelovi, potom pouzitie peppol je dobrovolne. T.z., ak niekto chce peppol sluzby, nech si za nich plati.

Lebo stat ta nuti robit nieco. A on chce tie informacie, nech si za nich plati.

1 Like

Potiahnime tento koncept teda ad absurdum. Chcem podnikat v SK/EU cize stat mi ma poskytnut vsetko co on potrebuje odo mna?

Namatkovo:

• uctovnictvo - poskytne mi uctovnicku zadarmo? lebo toto nemas sancu urobit sam. a robi sa to LEN kvoli statu, ja to nepotrebujem.
  • skolenie BOZP - poskytne mi skolenie BOZP zadarmo stat? robi sa to kvoli statu ja to nepotrebujem.
  • zabezpecenie pracoviska - poskytne mi hasiace pristroje? ja ich nepotrebujem.
  • bankovy ucet - poskytne mi stat bankovy ucet? ja viem fungovat aj len hotovostou.

Tento koncept “stat mi to ma ponuknut zadarmo, ked to odo mna chce” podla mna neexistuje pre pripady, ze sa dobrovolne rozhodnem podnikat.

OK, potom rovno zacni platit ,ze mozes posielat spravy cez slovensko.sk

Lebo to, co hovoris ty je zavadzanie podobnych nezmyselnych praktik a poplatkov za nieco, co nema ziadnu pridanu hodnotu pre nikoho.

Menis nieco na el. formu, vyjde ta to drahsie, ako papier, je to nezmysel.

2 Likes

Tz. stat by mal nastavit iba standard (t.z. format tych e-dokumentov), nie cez koho, alebo ako to mas implementovat v praxi. A samozrejme, mal by ti dat moznost si povinnost splnit aj bez akychkolvek poplatkov, tak ako je to pri beznom odosielani vykazov cez financnu spravu.

Samozrejme? Preco samozrejme? Je tu 1000 veci co “samozrejme” tiez musim platit a dalsich 1000 veci co “samozrrejme” NEmusim platit. Podla coho ty urcujes, ze to je “samozrejme”?

Naozaj? Uz si sa niekedy s niekym hadal, ze “mu nedosla faktura”? Alebo fejkove podvodne faktury? Atd…

OpenPeppol vznikol a funguje v desiatkach krajin, cize asi to nejaku pridanu hodnotu ma, ze ?

Tvoje namatkovo sú ale všetko nadstavba/služby, tu hovoríme o API na prenos informácií, použiť ako príklad účtovníctvo nesedí, mne skôr ako porovnateľná vec príde elektronické zasielanie účtovných výkazov, ktoré je tuším bezplatné.

Veď SD roky bojuje za sprístupnenie štátnych API, v čom sa toto API líši?

Štát chce odo mňa nejakú informáciu (ponechajme teraz bokom či je pre neho nutná alebo nie), tak mi má dať možnosť, ako mu tú info programaticky odovzdať a to bezplatne.

Ak mám za toto platiť, tak prečo nie rovno spoplatniť aj ďalšie toky informácií, ktoré štát od podnikateľov požaduje.

Bojujem teraz proti API ci co ti vadi? API existovat bude predsa.

Neviem či to bude prínosné prispieť do tejto debaty, ale skúsim.

Štát je v prvom rade správa vecí verejných a teda účelom je zabezpečovanie potrieb spoločnosti, ochrana verejného záujmu a poskytovanie služieb občanom, ktoré nemožno zabezpečiť individuálne. Ide o organizovanú činnosť štátu a iných verejnoprávnych subjektov, ktorá má za cieľ riadiť spoločnosť, zabezpečovať poriadok, spravodlivosť a rozvoj.
Toľko z encyklopédie. :slight_smile:

Treba si položiť jednoduchú otázku. Aký je účel mať eFaktruráciu a nejaké API, pre koho to je a čo z toho bude mať štát a čo z toho budú mať občania.

Štát si môže financovať čo len chce, ak je to v prospech spoločnosti a jej občanov. Kľudne aj API pre podnikateľov, ak tým dosiahne to, že prospeje občanom. Lebo ich bude viac, bude sa im lepšie podnikať, prinesú viac peňazí do rozpočtu. To kľudne môže byť legitímny cieľ a ak sa na tom ako spoločnosť zhodneme, môže.

Zatiaľ mi nikto nepovedal, čo z toho budeme mať. Lepší výber daní, nejaký rozvoj, menej podvodov na DPH, nejaký vyšší alebo verejný záujem, naštartuje to ekonomiku (to už je skôr z oblasti sci-fi) ? Ja osobne netuším. Vyčíslil niekto náklady na realizáciu takého niečoho a údržbu a na druhej strane prínos pre štát a jeho občanov.

Čiže moja základná otázka je, či to bude mať nejaký prínos alebo sa tým sleduje nejaký vyšší záujem a pre koho to bude. Čo bude ten prínos a či bude finančný, rozvojový a/alebo kľudne aj iný - nefinančný. Kultúra tiež nie je o peniazoch, ale asi sa zhodneme, že je prínosom pre spoločnosť.

Ak nevidím žiaden prínos pre spoločnosť, tak to netreba. Ak to potrebujú len a len podnikatelia, tak si to vyriešia aj bez účasti štátu. Určite na to štát nepotrebujú a väčšinou si to vyriešia lepšie, ako keď sa im do toho štát bude montovať.

Riziká v podobe - štát bude o mne a mojom podnikaní všetko vedieť tam rozhodne sú. Možnosti zneužitia týchto dát sú obrovské. Štát je v správe a ochrane údajov väčšinou žalostne slabý. Ten náš obzvlášť. Možnosti politického ale aj podnikateľského zneužitia existuje. Tu unikne všetko. Prínos resp. benefit pre občana otázny. Čiže za mňa, čo je štát do toho, komu čo ktorá firma fakturuje a za koľko. Ak chce vyšetrovať, má na to nástroje aj dnes. Finančnú správu, daňový úrad, políciu, orgány činné v trestnom konaní, povinný nahlasovanie, banky a zákony. Čiže môže a má na to aj nástroje aj prostriedky. Nepotrebujeme zber všetkých aj pre neho nepotrebných dát ešte aj na štátnej úrovni. Tie sme už aj tak dali kde komu a teraz riešime dôsledky. Kartové spoločnosti, banky, internetové a softwarové spoločnosti o nás systematicky zbierajú dáta. Výsledok je, že sa cielene a čoraz viac tieto dáta zneužívajú na profilovanie, cielenie reklamy vrátane tej politickej, ovplyvňovanie verejnej mienky, sociálne inžinierstvo, ovplyvňovanie správanie a pod. Viem si dobre predstaviť, ako by sa zrovna tieto dáta dali zneužiť a to ja mám ešte slabú predstavivosť na rozdiel od tých, ktorý by v tom mali finančné záujmy.

Výsledkom je menej slobody. Ak má byť toto cieľom, tak sme v …. -
Postavili sme si šibenicu, zavesili na ňu a ešte si pri tom tlieskame a tešíme sa aké to bude super “pohojdať sa”.

3 Likes

A prínosy by mali byť v CBA štúdie.