Efakturacia je v PL riesena tak, ako to ma byt riesene aj v SR

No veď toto:

Podľa aktualizovanej štúdie FR SR počíta s tým, že zavedenie povinnej elektronickej fakturácie zvýši výber DPH o 300 mil. eur ročne. Ide o expertný odhad, ku ktorému chýbajú podklady na jeho overenie.

Toto je skôr z ríše vlhkých snov, že vďaka eFakture vyberieme na daniach o 300 mil EUR viac. Ak by to tak bolo a náklady na vybudovanie a prevádzku budú nižšie ako prínos, budem prvý, ktorý bude tlieskať a je mi jedno, či štát k tomu vybuduje API alebo nie. A keci o znížení byrokracie som sa už načítal. Výsledok je vždy len viac štátnych úradníkov a tučnejší štát. :open_mouth:

1 Like

A tie riziká akosi nikto nevyčíslil. Takže asi tlieskať nebudem.

1 Like

Tak som tu CBA otvoril teda ja no.

(Vypocet je za 10 rokov.)

Skoda, ze sa tam nespominaju ziadne naklady na strane obcanov, ale ani prinosy (dorucovanie, papier, mzdove naklady)

presný výpočet prínosov je nerelevantný v prípadoch že ide o povinnosť vynútenú EU právom, ako v tomto prípade. Rozdiely medzi krajinami sú vo zvolených koncepciách pripojenia k PEPPOLu. Určite je to koncepčnejšie než transakčná daň.

Ok. Trošku viac som “googlil“ k problematike. Takže beriem späť čo som napísal, nech sú štatistiky akokoľvek (štatistika je to exaktná matematika o nepresných číslach), odhad zníženia daňovej medzery aj na základe informácií z iných krajín asi sedí a prínos tam je. Finančný. Povedzme, že by bol výber daní naozaj taký, že to zlepší ich výber o 300mil. Celkom tomu neverím, ale rád sa nechám pozitívne prekvapiť. Karuselové podvody sú problém a je tam vskutku veľa peňazí, ak to pomôže zabrániť aspoň tomu, môže sa tomu odhad vskutku blížiť. Úsporu v materiáli a práci pri prepisovaní nehodnotím, nemá to zmysel, sú to aj tak drobné v tom celom.

Ale stále platí, že riziká, ktoré to prináša, sú veľký problém.
Takýto systém poskytuje takmer kompletný prehľad o podnikaní firmy. Dokáže zmapovať obchodných partnerov, dodávateľov, odberateľov, identifikovať tých kľúčových, vyprofilovať jednotlivé subjekty, poskytnúť informácie o objeme realizovaných obchodov. Toto sú informácie, ktoré si firmy významne cenia a snažia sa ich chrániť, pre konkurenciu ale aj pre niekoho s politickou objednávkou je to neoceniteľný zdroj informácií. Netvrdím, že niektoré informácie už teraz FS nemá, má ich aj teraz vďaka povinným hláseniam, ale pokiaľ viem, toto sa týkalo primárne B2B, po zavedení eFaktury sa to zrejme bude týkať aj B2C. (zas až toľlko sa v problematike neorientujem - zatiaľ). To znamená, že sa to bude zrejme týkať aj bežných občanov.

Rovnako zníženie byrokracie je skôr zbožné želanie, reálne to napr. v Taliansku prinieslo naopak zvýšenie byrokracie, takže sa môžeme tešiť na ďalšie bujnenie verejnej správy. Niekto tie dáta hold bude musieť byť schopný aj spracovávať a vyhodnocovať, niečo sa dá automatizovať, všetko ale určite nie.

A teraz tie bezpečnostné riziká.

Single point of failure.

Tu unikali údaje z NCZI, teda zdravotné dáta, snáď ešte citlivejšie, ako tie finančné. Už máme skúsenosť s tým, ako funguje alebo fungovala finančná správa na Slovensku. A teraz si skúste predstaviť, že niekto má prístup k takto ceneným a citlivým údajov. Motivácia je zrejmá. Všetky tieto dáta za zbierajú na jednom mieste. Takže sa tu môžeme baviť o cielených útokoch, chybách v SW, insider útokoch alebo úniku dát so zámerom alebo aj náhodne. Od neoprávneného prístupu zamestnancov, zámerného prístupu na politickú objednávku, korupciu, až po slabé zabezpečenie, alebo len náhodné nesprávne zdieľanie údajov. Zo strany štátu ale napríklad aj dodávateľa a jeho zamestnancov. Kybernetické útoky sú zrejme zvládnuteľné, ale tie ostatné a teda útoky zo strany insiderov, vládnej moci, štátnych orgánov sa dajú eliminovať len ťažko. Zostáva nám len veriť. V normálnom štáte by asi moje obavy boli menšie, ale riziko zneužitia je aj tam.

Profilovanie koncových spotrebiteľov ale aj podnikateľov môže byť síce legálne, ono sa to ošetriť dá zákonmi, ale nie som celkom presvedčený, že toto chceme. Je to minimálne citlivá téma. Bojujeme proti zberu, ukladaniu a zneužívaniu dát cez GDPR a rôzne opatrenia na strane jednej a na strane druhej ich ideme všetky odovzdať štátu a tam ten zber údajov centralizovane zavádzame. Netreba zabúdať že moc vždy korumpovala, absolútna moc korumpuje absolútne. Všetky údaje znamenajú absolútnu kontrolu - viď Čína. Ja nechcem robiť strašiaka, len ma prekvapilo, že k tejto vysoko citlivej téme z pohľadu bezpečnosti som nezachytil takmer žiadnu diskusiu. Zrejme to nikoho netrápi. Riziká nikto nevyčísľoval. Nevidel som nikde info, ako dlho sa budú údaje archivovať, ako budú chránené a zabezpečené, ako bude riešený a chránený ich prenos, ako bude monitorované nakladanie s nimi. Ako bude prebiehať audit.

2 Likes

Toto nie je pravda. OpenPeppol model, ktory sa tu pouzije nema centralne ulozisko. Na FS maju tiect len reportingove data - t.j. v podstate take ako dnes co posielas v kontrolnom vykaze.

Vid napriklad Tematika: Záznam z webinára 05.03.2026 :Elektronická fakturácia – novinky, otázky a odpovede | e-Faktúra | Akadémia finančnej správy cas cca od 36:00

2 Likes

Tak potom sa hlboko ospravedlňujem. Zjavne nie som zorientovaný. Vďaka za usmernenie.

1 Like

Opravte ma ak sa mýlim. Ale z toho čo som zatiaľ pozrel, tak doteraz v kontrolných výkazoch boli informácie ako dič, čislo faktúry, dátum, suma a dph. neobsahovali podrobnosti ako množstvo, jednotková cena, opis tovaru. Zavedením eFaktury sa ale toto mení, či? položky, opis, množstvo, JC, zľavy. Čiže teraz po novom dostanú v podstate plnú sadu. Aspoň to sa uvádza vo ViDA. Čiže profilovanie je reálny dôsledok. Či?

Faktúry tečú cez digitálneho poštára ktorého si zvolíte (komerčný) do systému komu faktúru posielate. Z tohto sa posielajú len vybrané dáta smerom na FS. Konkrétne presne aké neviem (tak hlboko nie som), ale vo videu hovoria, že to je len to čo chce eú aby sa kontrolovalo a nič viac.

Tomuto sme praveze z vacsej casti zamedzili, vid Janovu odpoved:

Samozrejme riziko stale plati, lebo este to nie je hotove a dokrivit sa da vzdy a vsetko napriek paradnym vychodiskam a analyzam. (Vid potom aj nizsie cast o “demokracii karpatskeho typu”.)

Ale ked sa vratim spat ku “kompletný prehľad o podnikaní firmy”, tak mozeme ist tot hned vedla do Madarska a tam nie ze nieco take hrozi, tam take uz davno maju. (Ale pozor, nie som ani Madar, anio pravnik, ani uctovnik, t.j. len viem, ze maju “vela” financnych dat, ale neviem, ci naozaj “vsetky”.)

Pozitivom je, ze sa napr. da spravit analyza, ktora zmapuje, kde v ekonomike su kriticke miesta predstavujuce riziko pre celu krajinu, vid napr. Complexity Science Hub * News * Mapping An Entire Economy Down To The Smallest Detail

Samozrejme v “demokraciach karpatskeho typu” si k takym datam vedia najst cestu aj “kontroverzni podnikatelia” a spravit vdaka nim nieco ine.

A teda zase sa vratim naspat k tomu, coi pisal Jano: IIRC volakedi FS SR mala presne plany typu “a mi to spravime cele sami a bude tam vsetko”. T.j. vysoka sanca aj na zneuzivanie. S Peppol ako EU standardom si uz nejdeme bastlit vlastne monoliticke vseobjimajuce a vsetkoobsahujuce riesenie, ale budeme mat distribuovanu(-ejsiu) siet rieseni ktora na FS posle len “vycuc’, nie “vsetko”. Drzme si teda palce, aby nasej FS SR vydrzal tento zablesk zdraveho(-jsieho) rozumu.

2 Likes

mne sa k tomuto veľmi páči Talianske riešenie - namiesto vlastných bastlov a programových molochov dal štát ešte jednu možnosť - štátny fakturačný program, kde priamo nahádžeš položky, odberateľa a údaje, štát ju rovno odošle mailom / prípadne si vytiahneš PDF, zaeviduje ju do systému, predpripraví ti podklady pre daňové priznanie (plus automaticky urobí niečo ako náš súhrnný výkaz, ak fakturuješ do krajín EU) a v prípade, že nedosiahneš limit 70k ročne, tak zaplatíš flat tax rate 5% a máš vystarané aj s daňami…

za každú vystavenú faktúru si vezme 2€ na prevádzku systému, takže nie je to zadarmo, ale je to mnohokrát lacnejšie ako riešiť externých účtovníkov alebo platiť licencie za účtovný program…

1 Like

No veď toto. Chápem, že je to niečo za niečo, len tá demokracia karpatského typu mi spôsobuje vrásky. Množina dát sa podľa všetkého zväčšila oproti kontrolným výkazom, takže predsa len to nebude také ružové, ale to je zrejme preto, že si to vyžiadala EU a tam nebolo už kam uhnúť.

efaktura umozni nielen kontrolu dph, ale aj dane z prijmov - danove priznania (prav. osoby, resp. DzPFO typ B), analyzu trendov apod.

z pohladu vacsich podnikatelov sa moze zdat, ze to je zjednodusenie a tych par korun si mesacne priplatia.

z pohladu drobnych zivnostnikov je to nastupna alternativa za nedavno zrusenu transakcnu dan. napr. je vela SZCO, ktori vystavuju v mesiaci vela faktur na mikrosumy ie. 2-10 eur. pre tychto moze byt nutene pripojenie na efakturu znicujuce. videl som to aj pri transakcnej dani ako sa snazili do postovych poukazov uviest viac VS, aby usetrili .. pre drobnych SZCO je uz velka zataz zvysenie odvodov od 1/1/26, ktora sposobila vlnu v uzatvarani zivností, alebo prechod a 1-osobove eserocky.

taktiez zlozitejsie pripady doteraz nikto nepopisal ako funguju cez peppol - korekcia faktury, storno, .. to su zlozite funkcionality, ktore stoja furu nakladov na vyvoj, udrzbu a integraciu .. stat hadze na plecia konecnych pripojitelov obrovsky balik zodpovednosti a este si za to pyta peniaze. uplne suhlasim, ze ked to chce, malo mal by plne znasat naklady.

tiez sa tu vychvaluje akesi “dorucenie faktury adresatovi” - ale nikdy som doteraz nemal taku potrebu, vsetko bezne odosielane emailom. mnoho adresatov su jozko dedko z hornej dolnej, ktory fakturu nepotrebuje a nikdy nebude v systeme registrovany.

1 Like