Náš Autogram - nový, krajší a lepší podpisovač už týždne využívate naplno. My sa vám ho snažíme stále vylepšovať a naposledy sme pridali aj podporu formulárov pre OR SR.
Sorkáč…nemám konto na githube:
Stiahol som Autogram 2.1.5 pre Win a na systéme Win 10 Pro sa nerozbehne inštalácia, len preblikne na chvíľku okno s čekovaním systému, potom zhasne a ďalej sa nič neudeje. Nie je ani v bežiacich taskoch.
Koniec hlásenia
Ma kludne bloknite ak spamujem
Na Ubuntu 22.04 kým mi beží Autogram (z predchádzajúceho podpisovania, mám v nastaveniach viacnásobné podisovanie), tak sa neprihlásim na FS, lebo eID čaká kým ho Autogram pustí. Keď vypnem Autogram, tak potom eID hneď skočí na zadanie BOK.
Hoci mi to dáva logiku že Autogram chce dáku nadvládu, pre UX to je neštandardné a bežný user nepochopí, prečo mu nejde prihlásenie.
Ďakujem a držim palce
Je to v pohode, len pokukaj uz reportovane bugy na githube. Toto tam uz mame aj s navrhom fixu. Čakanie na prihlasenie na slovensko.sk · Issue #328 · slovensko-digital/autogram · GitHub
Ahojte, všetci.
Dnes sme vypustili verziu Autogramu v2.2.2, v ktorej sme opravili nejaké chyby a pridali aj nové fičúrky. Medzi najvýznamnejšie zmeny patrí:
- Oprava podpory ORSR formulárov - existujú dva druhy XML z ORSR a jeden z nich sa nepodpisoval dobre.
- Optional level parameter v API, ak je súbor už podpísaný.
- Podpora formulárov pre finančnú správu - toto zatiaľ end user nemá veľmi kde použiť, ale zjednodušuje sa tým integrácia do účtovných systémov.
- Zmenili sme backend zobrazovania PDF dokumentov - teraz sú to vyrenderované obrázky a oveľa lepšie sa scrolluje.
- Podpisovanie PAdES s TS certifikátom od I.CA
Okrem toho máme rozšírenie Autogram na štátnych weboch už vo verzii v2.0.3, ktorá oproti v2.0.2 opravuje a umožňuje podpisovanie ORSR formulárov v prílohách na slovensko.sk aj na sluzby.orsr.sk
Umoznuje Autogram aj viditelny podpis (t.j. v PDF sa ukaze nieco, co signalizuje, ze tam jeelektronicky podpis)? Podpisuj to napr. ma. Je to v plane? Je to casto ziadana vec partnermi, sposobuje to konfuzie, ked clovek posiela spat “prazdne” PDF.
Mozno @jsuchal?
Diky, hladal som na Githube a nenasiel, akurat zabudol na toto issue. Cize: zatial neexistuje. V plane je, ale asi dalekom.
Ja to robím tak, že „vizuálne“ podpíšem cez DocuSign, potom cez Autogram.
A post was split to a new topic: Centrálny podpisový komponent
Dali sme von novy release Autogramu 2.3.4.
Najvacsia zmena pre pouzivatelov je moznost nastavit si cestu na lubovolny PKCS driver. Tym sa otvara pouzitie aj pre ine krajiny.
Vizuálny podpis je asi jedna z najväčších hlúpostí, ako dokázal Adobe v Acrobate splodiť. Nemá to nič spoločné s podpisom, alebo certifikátom, dá sa tam napísať čokoľvek, vrátane absurdného dátumu a času, titulu, loga, vlajky. Ale ľudia to chcú hlavne preto, aby si mohli papier vytlačiť. Už toto samotné, že chcú papier z elektronického dokumentu, kde sa vlastne elektronický podpis stratí (pokiaľ sa nerobí zaručenej konverzia do listinnej podoby), je na odobratie hlasovacieho práva.
Čo je v certifikáte, kto to reálne podpísal a pod. vizuálny podpis nijako nerieši, dá sa tam dať čokoľvek, čiže je to akurát spôsob, ako oblbnúť jednoduchšie intelektuálne vybavených jedincov, alebo tých, čo sú neskúsení.
Prikladám absurdnú ukážku:
dummy_MocnyToPodpis.pdf (3.1 MB)
Ale áno, ľudia to chcú. Tak to všetci implementujú. Lebo
Vox populi, vox Dei.
Je to UX zalezitost. Otvorim PDF v beznej aplikacii (browser, Viewer, Okular atd.) - chcem vidiet podpis. Ak je tam elektronicky, tak nech sa ukaze jasne viditelny na tom mieste, kde ho ocakavam (teda zvycajne v podpisovej casti), pre dalsie rozkliknutie a overenie.
Dostat PDF, otvorit si ho a nic tam nie je (a podla typu PDF viewera, je tam bud nie jasne hlasenie alebo uplne nezrozumitelne hlasenie o nejakom podpise, ktory sa otvara v rovnako nezrozumitelnej podobe type certifikaty a pod.; prip. este horsie - nie je tam nic - vid PDF v prehliadacoch).
Ak chces mat funkcny podpis (teraz to nepisem pre nikoho osobne, ale tak vseobecne pre ludi ako ten “drahy dizajner”, ci “systemovy architekt”), aj ten elektronicky, tak ho jeho UX prisposob tak, aby sa dal lahko pouzivat a lahko overovat. Nezaplavuj tonami nezmyselnych certifikacii a inych onanii, ktorym aj tak nikto nerozumie. Je to overitelne a platne? Ukaz jednoduchu ikonku s moznostou kliknutia a dalsieho overenia online a realtime. Ikonka sa samozrejme ma niest nejake znaky, aby sa dala lahko dodatocne skontrolovat, ak treba… tak aspon cele meno, datum/cas, mozno ID podpisovej karty/podpisu atd.
Prave naopak, cim viac tam toho das, tym je vacsia sanca, ze to ludia nebudu naozaj kontrolovat. @DusanM ma pravdu.
Fun fact: Toto je presne dovod, preco odmietame do Autogramu toto dorobit. Ak to tam niekedy dorobime, tak tam bude napisane akurat tak nieco ako “Podpisane Autogramom”, aby ani nahodou nemal clovek pocit, ze ked to vidi, tak vie, kto to podpisal.
V poriadku, poznam a rozumiem tymto argumentom. Preto zdoraznujem nutnost validacie. Navyse, je to naozaj zalezitost UX - PDF viewer (akykolvek) ma za ulohu overit platnost podpisu a zrozumitelne ju komunikovat. Aj vtedy, ked dokument ziaden podpis neobsahuje, ale v dokumente sa nejaky graficky vyskytuje. To v dobe roky testovanych algoritmov (a AI) snad nie je problem identifikovat.
Vy ste na druhej strane, odmietate cokolvek graficke-viditelne pridat, potom su situacie, ked ludia, co elektronicke podpisy nepoznaju, sa stazuju na prazdne dokumenty. A sme v chaine software/apps, ktore jednoducho dnes nemaju dostatocnu podporu na validaciu/zobrazovanie/overovanie podpisov.
Len taká zábavka. Viete čo sa najčastejšie pridáva do vizuálneho podpisu okrem mena? Dátum a čas. A viete aký je to dátum a čas. Ten na počítači. To znamená, že aký si nastavím v OS, taký budem mať. A čo urobí bežný človek, no verí tomu.
Ja uznávam, že vizuálny podpis je pomôcka pre koncového používateľa, že tam niečo je. A áno, aj nás zákazníci donútili to tam dorobiť. Ako som písal - Vox populi, vox Dei - v komerčnom svete si to “populi” môžete vymeniť za peniaze a/alebo tlak zákazníka. Nič to ale nemení na fakte, že je to najväčšia sprostosť, akú Adobe vymyslel. Veľmi si to konkuruje v hlúposti s embedded files, ktoré sa autorizujú spoločne s podpisovaným dokumentom. Tam si dovolím tvrdiť, že je to ešte nebezpečnejšie. Tie sa u nás aktuálne tlačia v štátnej správe ďalej a ďalej.
Ak tam teda vôbec dáva zmysel niečo do vizuálneho podpisu vkladať, tak je to len meno z certifikátu, resp. subjekt. Alebo niečo všeobecné v duchu - tento dokument je elektronicky podpísaný v zmysle nariadenia. Ale keďže tam Adobe dovolí dať ľubovoľný text nijako sa neviažúci na certifikát, dátum a čas z nejakej pečiatky, tak je to celé zle.
Áno, ľudia to chcú. Lebo nevedia čo činia. Aj ja som ho použil, lebo teta na úrade aspoň tuší, že tam nejaký podpis je. Ale bolo tam info, že dokument je el. podpísaný a odkaz na občiansky zákonník a nariadenie. Takže, pozor na želania, niektoré sa môžu vyplniť. Aby sa Vám nestalo, že niekto z rodiny, kto sa až tak neorientuje, uverí nejakému tomu “unterwasermanovi”.
Poisťovne, banky chcú aj tak radšej sken papiera s podpisom perom ako eSignature
Napodiv banky sú už celkom zorientované. Aj niektoré poisťovne. Veľakrát dokonca bežne pečatia svoje dokumenty. Ale taký plynári, bytové podniky, to je celkom sranda. By som vedel rozprávať. Čiže vizuálny podpis neublíži ak dokument posielate, pri prijímaní ho však treba vždy skontrolovať. Podpis či pečať. Napr. Pečatenie faktúr má svoj zmysel kvôli podvodným faktúram. Len treba naučiť svoju účtovníčku, ako to skontrolovať, ak má nejaké podozrenie.