Nove MPK k novele katastralneho zakona:
https://www.slov-lex.sk/elegislativa/legislativne-procesy/SK/LP/2025/434
opat do 10.9.
Máte prosím niekto informácie ako to je s ESKN ? Kedy sa bude dať žiadať elektronicky cez eFORM (za 50% poplatky), kedy bude kataster vydávať elektronick0 originály? Alebo mi niečo ušlo?
Ja som počul niečo také, že nebude spustený a nahradia tichučko novým systémom… Nepriamo to vyplýva aj z toho projektu, ktorý tu nedávno bol zdieľaný… Som zvedavý ako odôvodnia účelné a efektívne nakladanie s verejnými zdrojmi EU pri ESKN, keďže ESKN nikdy nebol na 100 % funkčný… snáď to nie je pravda.
dámy/páni z MIRRI čo tu ste, viete prosím uviesť ako to je ? Alebo mám dať infožiadosť na KN ?
Jednou z najciteľnejších zmien pre verejnosť je zrušenie bezplatných informatívnych výpisov z listu vlastníctva (LV). Doteraz si mohol ktokoľvek zadarmo prezerať základné informácie o nehnuteľnosti a jej vlastníkoch (tzv. informatívny výpis). Po novom sa za každý výpis z LV bude platiť poplatok 6 € v prípade elektronického výpisu použiteľného na právne účely. Úrad argumentuje, že sprístupní online aj elektronický list vlastníctva s právnou váhou, avšak za spomínaný poplatok. Tým sa ruší doterajší model, kedy si verejnosť mohla údaje len prezerať zadarmo; namiesto toho bude potrebné zakúpiť elektronický výpis.
Zavedením spoplatnenia sa formálne stanoví, že údaje z katastra sa nesmú používať na komerčné ani marketingové účely bez súhlasu úradu. Novela totiž dopĺňa ustanovenie, podľa ktorého bude možné šíriť alebo zverejňovať údaje z katastra len so súhlasom ÚGKK. Tiež sa precizuje, že neoprávnené zverejnenie či spracovanie údajov z katastra bude považované za priestupok (správny delikt) na úseku katastra. Úrad tak chce zabrániť, aby voľne dostupné informácie z katastra boli nekontrolovane využívané firmami na marketing, alebo aby boli osobné údaje vlastníkov masovo šírené na iných portáloch bez dozoru.
Vyzera, ze karavana ide dalej.
Podľa navrhovaného §69a ods. 2:
“Údaje o vlastníkoch nehnuteľností v rozsahu meno a priezvisko, ak ide o fyzickú osobu alebo názov, sídlo a identifikačné číslo organizácie, ak je pridelené, ak ide o právnickú osobu, veľkosť spoluvlastníckeho podielu, údaj o tom, či na nehnuteľnosti viazne ťarcha a údaj o tom, či je v liste vlastníctva vyznačená plomba, sú prístupné používateľovi po vykonaní autentifikácie podľa odseku 5.”
Takže po registrácii sa dostaneš k týmto údajom, avšak nedostaneš výpis z LV. Výpis z LV na informatívne účely už nebude… Veľký krok späť… A keď budeš potrebovať výpis, zaplatiš 6 eur… Pred niekoľkými rokmi sme mali odvážne plány v oblasti otvorených dát a prístupu k informáciám. Napriek tomu sa už tretíkrát objavujú snahy obmedziť prístup k jednej z najdôležitejších databáz. Síce podľa citovaného ustanovenia bude možné údaje prezerať zadarmo, avšak len po registrácii – a tak vybraná skupina bude mať možnosť sledovať, kto koho a z akého dôvodu lustroval. Údaj o ťarche sa pritom objaví už iba vo výpise z listu vlastníctva. To však nemusí znamenať, že si vlastník musel zobrať úver na luxusný byt od banky – môže ísť napríklad aj o zákonné záložné právo spolubývajúcich, pričom samotné financie na kúpu mohol vlastník dostať napríklad od sestry:). Ide o zavádzajúci výklad zákonov, ktorý sa snaží navodiť dojem, že v tvojom vlastnom záujme je uzavretie systému – údajne preto, aby ti „neukradli“ osobné údaje. V skutočnosti však ide len o priznanie, že úrad nedokáže zabezpečiť systém pred neoprávneným hromadným sťahovaním či kybernetickými útokmi.
o tých online žiadostiach, ktoré už nie sú zverejnené nič nové?
Inak obávam sa že po zmene vlády to niekto bude chcieť vrátiť naspäť a zase sa budú robiť drhé change requesty do softvéru, ktorý bude teraz implmentovať aktuálne znenie …
No veď treba nejako zarobiť na konsolidáciu a vytiahnuť z ľudí peniaze. Všetky poplatky stúpli, no tak tu zaviedli aj nový spôsob, ako z ľudí ťahať peniaze za niečo, čo bolo doteraz zadarmo. Ono to vlastne tiež nebolo zadarmo, lebo na to išli naše dane. Zaujímalo by ma, či za 6 EUR dostaneme znovu len informatívny výpis, alebo normálny. Lebo informatívny za 6 EUR je asi každému prakticky na dve veci - slušne povedané na nič.