Akčný plán iniciatívy pre otvorené vládnutie 2026-2028 (OGP)

Follow-up na Akčný plán iniciatívy pre otvorené vládnutie 2022-2024 (OGP) , kedze OGP v SR zatial stale ide. Nejake oficialne info zatial neviem najst (=> TODO: doplnit sem neskor), takze aspon startujem vlakno ma “poznamky” a diskusiu.

2 Likes

Historicka poznamka: SR sa k OGP pridala v roku 2011, podpisovala IIRC p. Radicova ako vtedajsia premierka. Vid potom aj https://www.opengovpartnership.org/members/slovak-republic/ .

Ustipacna poznamka: Uz vcelku dlho nic zasadne v danej teme nerobime a robi sa len nejake “nevyhnutne minimum”. Stale plati, co pisal Jano:

… hladaju temy, ale kedze ich nevedia (a ani nemaju kapacitu) priamo “tahat”, sustredia sa na cast, aby kazda tema mala nejakeho lidra …

Ale zrejme dnes nikto vo Vlade nema odvahu podpisat vystupenie. Tazke ideme dalej.

Aktualne som sa k tomu opat trochu pripojil, opat s temou Open Data. Chapajuc, ze “nie su ludia”, som sa snazil najst nieco, co az tak vela prace nevyzaduje, ale zaroven predsa len nejako obsiahne a pomenuje realne pomery v tom, ako stat zverejnuje udaje. Kedze jeden z volakedajsich a aj dnesny premier SR bol byval povedal, ze OpenData su pre stat najma o ekonomickych prinosoch, tak som navrhol doplnit “Analýza zverejňovania datasetov ústredných orgánov štátnej správy na portáli otvorených dát” (tiez povodne OGP uloha), vid napr. https://www.minv.sk/swift_data/source/rozvoj_obcianskej_spolocnosti/vseobecne/2024_ANALYZA_FINAL.pdf , o ekonomicky rozmer: vycislit, alebo aspon odborne odhadnut, ake ekonomicke prinosy nam plynu z aktualne zverejnenych datasetov (vid https://data.slovensko.sk/ ). Preco prave takto:

1. V podstate mame napr. data z Registra adries ( Národný katalóg otvorených dát ) ci Registra UZ ( RÚZ Open API | registeruz.sk ) k dispozicii uz viac ako dekadu a teda niekto by mal byt nejako schopny kvantifikovat, co z toho mame. Typicky tu mame FinStat, ktory teda ma nejakych zamestnancov a nejake zisky, a teda odvadza statu dane a ine poplatky. Alebo lokalne a aj nadnarodne firmy, ktore udaje o adresach integruju do svojich map a navigacii. Atd. a pod.
  2. Zaroven su tu debaty o tom, ci sa zverejnuje vela alebo malo, dobre alebo zle, atd. Nie vzdy je jasne, co znamena “vela”, “dobre”, … a teda “pozitivny ekonomicky dopad” by bola velicina a argument, ktory by do toho vniesol nieco objektivne(-jsie), kedze:
    1. ziadne dopady => asi sa zverejnuje malo a/alebo zle
    2. velke dopady => asi sa zverejnuje vela a dobre
    3. male dopady => asi sa zvernuje malo resp. malo kvalitne a ak by sa robilo viac a lepsie, tak aj dopady by boli vyssie
  3. Specialna poznamka k RA: Od upgradu data.gov.sk cca rok dozadu uz udaje zial nie su aktualizovane, t.j. “nefunguje”, vid Konsolidovane data registra adries - #8 by Val . A teda lepsia analyza zverejnovania by o.i. vedela lepsie pomenovat, ze taketo “vypnutie” tiez ma nejake dopady.

OK, t.j. useknem a uzavriem: Ano, nieco take by sa pacilo nie len mne. Ale nie, USV ROS na to nema personalne kapacity, MIRRI tiez nie. Ergo to nema kto spravit a teda uloha v OGP nebude. (Ale USV ROS + MIRRI aspon prislubili, ze doplnia metodiku, aby niekto niekedy nakoniec ten ekonomicky rozmer nejako predsa len zmapoval.)

2 Likes

Inak, ak sa teda bavime o mapovani dopadov, tak sa jedna o tento prieskum resp. jeho nasledovnikov v dalsich rokoch:

Ak to má byť relevantné tak by to malo byť robené podľa nejakej metodiky. Nejaké existujú, toto by asi nebol problém nejakú zobrať. Najväčší problém vidím v tom, že by to mal robiť nejaký ekonóm a nie dátový analytik alebo právnik a na toto nemáme v Dátovej kancelárii kapacity. Lebo v opačnom prípade to dopadne tak že to síce nejako niekto spraví, ale nič relevantné sa z toho nedozvieme. Podľa mňa to nie je ľahká úloha ani pre toho ekonóma, nemám pocit že by to ostatné krajiny bežne robili (ak áno tak to robí nejaká konzultačka alebo univerzita).