Administrácia plošného testovania

Nedalo, su to z hladiska casu, priestoru, poctu absolutne neporovnatelne veci. To co funguje v malom, nefunguje na mnoho nasobne vacsi rozsah a verte len komplikuje a znizuje pravdepodopbnost uspechu (ktora aj tak sa znizuje hlavne pristupom ludi)

UZ nadpis je spatny, pretoze indikuje, ze SW bude pouzity na plsone testovnaie, co nie je pravda, spracuju sa v nom vysledky a urobia potrebne reporty/pohlady

Odkaz pre vyvojara https://www.somvrade.sk/ (nevidim na stranke kontakt na neho):

1. prichod na odberne miesto sa zaregistroval ok
  2. pri odchode z odberneho miesta hlasilo, ze sa odchod neda odoslat, asi preto, ze odchod som zadal aktualny cas - 5min (lebo odchod som klikal az po 5. minutach od opustenia odberneho miesta). Ked som nechal v odchode prednastavenu hodnotu casu, tak sa to podarilo odoslat
  3. bolo by fajn mat moznost zadat okrem odchodu aj poznamku napr. ze po mne uz dalsich ludi neberu, lebo maju vecernu prestavku.

„Môžeme konštatovať, že úrad na ochranu osobných údajov sa neorientuje ani v základnej legislatíve, ktorá upravuje jeho činnosť,“ tvrdí úrad vlády. Legislatíva EÚ známa ako GDPR sa údajne „nevzťahuje na spracúvanie osobných údajov v rámci činností, ktoré nepatria do pôsobnosti práva Európskej únie“.

Úrad vlády dodal, že vyhláška hygienikov, ktorá dovoľuje certifikáty kontrolovať, nespadá ani pod slovenský zákon o ochrane osobných údajov, pretože sa netýka osobných údajov spracovaných automatizovanými prostriedkami alebo súčasti informačného systému.

Toto vyberam specialne pre @IvanK a @lubor.

Ba-Dubravka ma takto pekne monitorovany stav ludi na odbernych miestach . akrualizuju ho kazdu hodinu. takto to mohlo byt za cele slovensko. https://dubravka.korona-test.sk/

no ale pravda je ze ukazanie papiera subsumovat pod spracovanie je dost prelomove, v takom pripade spracovavaju aj tvarovu biometriu ( ergo vidia tvar) a osobne vztahy. preukazovat sa cimkolvek v obchode je trochu divne ale porusenie gdpr?

Ja som to čítal včera. Mam bezsennu noc za sebou.
Cele testovanie a následné “legitimovanie” je o spracúvaní OÚ. Ked ma niekto vynimku z testovania, ma ukazovať vrátnikom, SBS atd detaily zo svojej zdravotnej dokumentácie? . @vliv2 ide o osobitnú kategóriu osobných údajov, údaje o zdravotnom stave, for godsake. A teraz to poletuje kde kade a som povinný ich poskytnúť hocikomu kto si o ne požiada, inac ma nepusti do obchodu, biznis centra, na úrad…? To je zlý sen. To je veľmi zlý sen.

2 Likes

nechcem povedat ze je to uplne ok, ale pozeram na to trochu inak.
sic zakon ", najmä získavanie, zaznamenávanie, usporadúvanie, … bez ohľadu na to, či sa vykonáva automatizovanými prostriedkami alebo neautomatizovanými prostriedkami)
Ak by teda niekto zapisoval tvoje udaje s poznamkou negativny, tak ide o celkom jasne spada do zakona. Ale bez toho je to ako obdoba toho ze ti zmeria teplotu a podla toho ta pusti alebo nepusti. Rovnako nejaky cas si ta zapisovali aj s kontaktami pri navsteve fitka aby v pripade nakazy ta mohla hygiena dohladat. Citim ze to nie je uplne v sulade s ochranou osobnych udajov ale v takejto situacii to mas svoje racio a zrejme by sa to dalo odvodit z ustavnych principov ( alebo aj nie ).

Len drobna poznamka - GDPR sa sice nevztahuje na spracuvanie o.u. v ramci cinnosti, ktore nepatria do posobnosti prava EU, ale prave preto mame na Slovensku zakon 18/2018 Z.z., ktory GDPR doplna v tom zmysle, ze pre Slovensku republiku
a) pokryva ochranu osobnych udajov pre oblasti mimo posobnosti prava EU
b) vymedzuje postavenie a posobnost Uradu na ochranu osobnych udajov na Slovensku a to spolocne pre tie oblast, ktore patria aj ktore nepatria do posobnosti prava EU

Mam dojem, ze je to Urad vlady, kto sa neorientuje v zakladnej legislative pre oblast ochrany osobnych udajov na Slovensku.

Striktne povedane, Ty nie si povinny ich poskytovat, ta vyhlaska opravnuje tu druhu stranu od Teba tie udaje pytat (nahliadnut do nich, teda ich spristupnit predavacke, SBSkarovi, …). Urad na ochranu osobnych udajov - podla mna spravne - upozornil, ze aby to bolo v sulade so zakonom, musia byt prijate opatrenia, ktore reflektuju zakladne principy ochrany osobnych udajov … a za to “kacirstvo” to nasledne schytal od Uradu vlady, ktory sa (bohvie na akom zaklade) citi kvalifikovany vykladat legislativu o ochrane osobnych udajov.
Kedze ochrana sukromia/osobnych udajov patri medzi zakladne ludske prava, teoreticky by sa mali ozvat skor ako SD ozvat ludskopravni aktivisti, zatial som vsak nic take nezachytil…

Nie som odbornik, ale:

1. Aky je rozdiel pri PCR teste a pri lubovolne inej oinfoekcnej chorobe, kazdy je povinny informovat zamestnavatela a vsetky sooby s ktorymi si bol v styku aby prijali opatrenia a zemdzili sireniu infekcie (musi im teda povedatze si infikovany. V tomto pripade ochrana zdravia ma urcite prednost pred ochranou osobnych udajov aj keby ich nahodou niecim porusovalo, pretoez sirenie infekcie vedome je trestny cin
  2. CLovek nakazeny (okrem toho, ze musi informovat podla bodu 1) ma sediet na riti bud na infekcnom oddeleni alebo u seba dioma v karantene, teda slusne povedane doma na riti. Ak to porusi porusuje zakon. Ludia (staci len pozriet vyjadrenia) su nedisciplinovani a ka mas svoj dom a povies, ze do Tvojho domumlze vstupit ten a ten za takjych pravidiel, tak mas na to pravo (jedno ci to je dom, obchod, firma atd.) a ked poviem, ze my mas ukazat doklad, ze si negativny (taky sa teraz vydal), tak je Tvoje osobne pravo rozhodnut sa ci bdues to respektovat a do mojho domu vstupis (alebo obchodu, firmy) alebo povies, ze je to prosuseni niecoho (Tvojich zasad, prav atd.)a proste ku men nevstupis a my to neukazes. Takze je to podla man v sulade aj GDPR, pretoze Ty sa dobrovolne rozhdones coi ku mne pojdes alebo nepojdes (obchod, firma sa tiez dobrovolne rozhodnu ci to budu pytat, nic si nebudu zapisovat, nic nebudu chranit a noc nebudu zverejnovat)

Treba si pozriet to vyjadrenie Uradu na ochranu osobnych udajov - zjednodusene povedane, jedine, coho sa dopustili je, ze upozornili ze je potrebne splnit nejake poziadavky, aby vsetko bolo v sulade so zakonom. Inak povedane, v zasade nenamietali ani proti tomu, aby odo mna predavacka ci SBSkar vyzadovali ukazat certifikat, len chceli aby - ked uz sa to inak neda vyriesit - aby ta predavacka ci SBSkar boli pouceni o tom, co mozu a najma co nesmu robit ked uz im dotknuta osoba spristupni udaje na svojom certifikate.

Dohodnime sa, ze nikto pri vstupe do obchodu asi nebude kotrolovat certifikat a pytat obciansky preukaz (to mozu nametkovo robit policajti), tak ako nikto nekontroluje v obchode ked je otovoreny pre seniorov (a nepyta obciansky ci naozaj mate nad 65 rokov). kym cloveka neidentifikujem obcianskym preukazom a nekontrolujem ci je to zhodne s tym co je na certifikate, tak su to nahodne kontroly s tym ci mate negativny certifikat a je to o zodpovednosti ludi. Niekto ani nekontroluje ci je to naozaj Janko Mrkvicka, nito nic nezaznamenava (kazdemu je jasne, ze to ani inak realne nemoze byt), takze vlastne ani neviem o akom porusovani zakona sa tu bavime a neviem o com rozprava Urad pre ochranou osobnych udajov (proste alibizmus ako vysity, co ked nahodou aby som bol mimo obliga): Pri celej tejto akcii (celoplosneho testovania), amme kopu kuvikov, ktory bud nepochopili zmysel alebo len chcu hladat nedokonalost a problem kde vobec nie je.

My sa tu sice mozme dohodnut na comkolvek, ale faktom je, ze Urad verejneho zdravotnictva nariadil vsetkym prevadzkovatelom zakazat vstup osobam do vnutornych i vonkajsich priestorov prevadzok okrem vynimiek, a tie vynimky sa musia preukzat certifikatom. Prevadzkovatel si o tom moze mysliet cokolvek, ale asi netuzi po tom, aby ho obvinili z porusenia tohto nariadenia a tak prikaze zamestnancom, aby ten zakaz realizovali. Vyhlaska Uradu verejneho zdravotnictva od neho neziada nic, co by len naznakom zavanalo ochranou osobnych udajov, a tak ked tam pridem, som vystaveny lubovoli cloveka, ktoremu ochrana osobnych udajov nic nehovori a nikto mu v tom smere nedal ziadne instrukcie … co mi pomoze ze sme sa tu na niecom “dohodli”?

1 Like

Konkrétne v tomto vlákne tu máme skôr kuvikov, ktorí reagujú vzťahovačne na akýkoľvek návrh na zlepšenie a argumentujú zmyslom testovania tam, kde ho nikto nespochybňuje.

A just nie.

2 Likes

Na Slovensku bolo cca 50% ludi proti testovaniu (zucastnili sa lebo “museli”). Inak aj teraz su este ludia proti testovaniu, aj starostovia, kto spochybnuje 2.kolo (ktore je nutnost a je nutnost dalsi tyzden), tak ten do dnesnej doby nepochopil hlavne zmysel a ciel testovania), takze bohuzial je potrebne byt nadalej tvrdy. Kazde Vase vylepsovanie potecialne zhorsuje naplnenie hlavneho ciela a vobec tomu nemusite verit

Sloboda je poznanie nevyhnutnosti a tam kde absentuje a neviete s tym co urobit (ano chybaju schopnosti, to je pohlad druhy), tak “pasca” je pouzivany postup. Plne demokraticke krajiny neurobia plosne testovanie (aj preto si to nedovolili), ale Cina a ich rpostriedky su absolutone fungujuce, pouzrite si ich cisla (urcite to nie je o demokratickych postupoch) a bude jednoznancny vitaz (nielen s pandemiou, ale tym padom aj ekonomicky), Demokracie sa este dlhodobo budu v problemoch. Bohuzial je to tak. V buducnosti o tom politoilogiavia, historici budu viest siahodlhe traktaty preco demokracia ma svoje obmedzenia v nestandardnych podmienkach.b