Zrušenie trvalého pobytu / Zmena na zahraničnú adresu

Už asi 10 rokov žijem v zahraničí a neplánujem sa v blízkej budúcnosti vrátiť. Posledná vec ktorou ma Slovenské úrady ročne obťažujú je trvalý pobyt - respektíve veci naň naviazané. Má niekto skúsenosti s jeho zrušením? Pýtal som sa na to a vraj mi vezmú OP ktorý mi slúži ako identifikačný doklad. Môžem použiť pas no ten je dosť nepraktický oproti kartičke v peňaženke. Chodievam na Slovensko aj voliť a hádam že to sa dá aj s pasom. Existujú ešte nejaké nevýhody? Rátam aj s tým že nebudem môcť použiť eID keďže je v OP, ale tým že od štátu nič nepotrebujem tak ma to tak veľmi netrápi. Ak nejaký systém (napr. kataster) vyžaduje zmenu adresy tak dúfam že môžem povedať že trvalú adresu nemám ale to ukáže až prax. Ďakujem za každý názor.

Kedysi si mohol mať OP len s trvalým pobytom na Slovensku. Pred pár rokmi to zmenili, ide to aj s trvalým pobytom v zahraničí. OP treba pri odhlásení vrátiť alebo vymeniť. V novom bude uvedená obec a štát pobytu.

Sám som to spravil, pred mnohými rokmi som sa odhlásil a odovzdal OP. Keď ich začali vydávať aj občanom bez pobytu v SR, tak som si o preukaz zas požiadal. Potrebovali úradne preložený doklad o zahraničnom pobyte. Poznám niekoho, komu sa nedávno podarilo vymeniť OP bezprostredne po odhlásení aj bez takéhoto potvrdenia.

nejaký systém (napr. kataster) vyžaduje zmenu adresy

Do katastra sa dá zapísať aj adresa trvalého pobytu v zahraničí, normálne oznámiš novú. Pri (elektronickej) žiadosti žiadne iné potvrdenie o adrese nechceli.

Možné nevýhody:

• Pretože ten zahraničný pobyt bude uvedený v preukaze, mal by si pri presťahovaní slovenským úradom oznámiť zmenu adresy.

• Ak máš slovenský vodičský preukaz a stratíš ho, nový by si mal dostať len v štáte obvyklého pobytu. To v tvojom prípade Slovensko už roky nie je, s trvalým pobytom sa však dá predstierať opak.

Ďakujem za odpoveď. To sú celkom dobré správy. Takže to znamená, že môžem trvalý pobyt zmeniť na zahraničný a v OP budem mať niečo ako “Česká republika, Praha“. To znie super, lebo ak by som sa presťahoval v rámci Prahy tak to nemusím znova riešiť keďže tam nie je nová adresa. Len ak by som šiel do iného mesta.

Díky za info o vodičáku. To hádam tiež nebude problém keďže vrámci EU sa vodičáky uznávajú.

Skúsim sa na to budúci rok spýtať teda rovno takto namiesto zrušenia.

Bolo by super to info pridať do Zmena trvalého bydliska | Návody.Digital no hádam že už sa to moc neaktualizuje. Snáď to tu niekto nájde.