Vytvorenie strany Digitalne?

Ahojte,

riesil som nedavno ze ak viem urobit takmer hocico digitalnym podpisom ze ci viem aj zalozit stranu? Pretoze podla mna ak digitalny podpis staci na danove priznanie alebo takmer 99% veskerych formularov ze preco nie aj pri tvorbe strany? Ved takto by bolo podla mna ovela garantovanejsie ze podis je pravy.

Dobrý deň,

právne úkony vykonávané orgánom verejnej moci, fyzickými osobami a právnickými osobami podľa zákona č. 85/2005 Z. z. o politických stranách a politických hnutiach v znení neskorších predpisov sa vykonávajú výlučne v listinnej podobe. Zoznam občanov, ktorý sa podľa tohto zákona predkladá k návrhu na registráciu politickej strany, nie je teda možné podpísať elektronicky.

V prípade ďalších otázok nás neváhajte kontaktovať.
S pozdravom

Mgr. Martin Gajdoš
riaditeľ odboru | odbor volieb, referenda a politických strán | SVS
https://infoweb.minv.sk/podpis/img/whole.12529471.png
Štefánikova 15 | 812 19 Bratislava | Slovenská republika
tel.: 0961 577 150 | mobil: 0903 776 796
martin.gajdos5@minv.sk | www.minv.sk

Zákon č. 85/2005 Z. z. § 6

(3) Návrh musí byť písomný, podpísaný každým členom prípravného výboru a pravosť podpisov musí byť osvedčená.1) V návrhu musia byť uvedené mená, priezviská, rodné čísla, adresy trvalého pobytu všetkých členov prípravného výboru a musí byť uvedené, kto z členov prípravného výboru je splnomocnencom.

(4) K návrhu musia byť priložené tieto doklady:

a) zoznam občanov, ktorí súhlasia, aby strana vznikla; tento zoznam musí podpísať najmenej 10 000 občanov, ktorí dovŕšili 15 rokov veku, a každý občan musí uviesť svoje meno, priezvisko, adresu trvalého pobytu a číslo občianskeho preukazu alebo číslo pobytového preukazu občana Európskej únie (ďalej len „zoznam občanov“),

Navrh sice musi byt pisomny ale nie pisomne podpisany.

Takze co ja viem? Mne to pride ze zalozit stranu Digitalne by malo byt mozne.

Dakujem za Vas nazor.

Zvlastne, skus mu poslat este toto.

(4) Písomná forma je zachovaná, ak je právny úkon urobený telegraficky, ďalekopisom alebo elektronickými prostriedkami, ktoré umožňujú zachytenie obsahu právneho úkonu a určenie osoby, ktorá právny úkon urobila. Písomná forma je zachovaná vždy, ak právny úkon urobený elektronickými prostriedkami je podpísaný zaručeným elektronickým podpisom alebo zaručenou elektronickou pečaťou.

(5) Na právne úkony uskutočnené elektronickými prostriedkami, podpísané zaručeným elektronickým podpisom alebo zaručenou elektronickou pečaťou a opatrené časovou pečiatkou sa osvedčenie pravosti podpisu nevyžaduje.

zdroj: obciansky zakonnik Slov-Lex

Ja by som si nebol istý, či je písomná forma a listinná forma to isté. Mám pocit, že existujú výnimky, kedy ak nejaký predpis alebo zákon hovorí o tom, že niečo musí byť v listinnej podobe, tak je síce pekné, že písomná forma v zmysle občianskeho zákonníka je zachovaná aj pri elektronickom podpise, ale listinná forma je niečo iné. To je papier.

Tu úradník píše, že:

“… podľa zákona č. 85/2005 Z. z. o politických stranách a politických hnutiach v znení neskorších predpisov sa vykonávajú výlučne v listinnej podobe.“

Čiže to asi nepôjde. Lebo to je výnimka.Ale môžem sa mýliť.

1 Like

Ano takuto vyhovorku som uz zazil aj ja inde, ale akosi mi to ide stale proti srsti, ze taketo rozdelenie existuje. By som povedal, ze ta elektronicka (s vynimkou specialit okolo archivacie) je vo vsetkych ohladoch lepsia.

Toto bude asi k teme:

§ 33

(2) Právne úkony vykonávané orgánom verejnej moci, fyzickými osobami a právnickými osobami podľa tohto zákona sa vykonávajú výlučne v listinnej podobe, ak tento zákon neustanovuje inak.

Toto je realne v tom zakone.

KEP je podľa zákona postavený na úroveň vlastnoručného podpisu.

https://www.zakonypreludi.sk/zz/2005-85

Ale teda realne logicky pokial obcianskym viem podpisat aj predaj vlastneho domu. Tak potom nejaka trapna peticia alebo nieco kde sa musi podpisat tisice ludi aby to platilo. Skor sa mi zda ze je to nieco co by radi zakryli. Lebo kym volit sa takto neda lebo ze vraj volby maju byt tajne. Tak peticie a tieto veci su zase verejne.

Ba do konca ked ja poslem harok sam tak je to bezpecnejsie ako ked 20 ludi co sa dojde podpisat si mozu precitat kto sa podpisal pred nimi. Ak to zbiera niekto na trznici.

Mna skor trapi ze 15 rocni mozu dat podpisy. To pojdem akoze do nejake osady ze decka tu mi to podpiste a je vybavene kto to naozaj overi kde? Polovica bude Sandokan alebo Sarkezi.

§ 6

Vznik strany

(1) Strana vzniká dňom zápisu strany do registra strán (ďalej len „registrácia strany“).

(2) Návrh na registráciu strany podáva prípravný výbor ministerstvu.

(3) Návrh musí byť písomný, podpísaný každým členom prípravného výboru a pravosť podpisov musí byť osvedčená.1) V návrhu musia byť uvedené mená, priezviská, rodné čísla, adresy trvalého pobytu všetkých členov prípravného výboru a musí byť uvedené, kto z členov prípravného výboru je splnomocnencom.

(4) K návrhu musia byť priložené tieto doklady:

a) zoznam občanov, ktorí súhlasia, aby strana vznikla; tento zoznam musí podpísať najmenej 10 000 občanov, ktorí dovŕšili 15 rokov veku, a každý občan musí uviesť svoje meno, priezvisko, adresu trvalého pobytu a číslo občianskeho preukazu alebo číslo pobytového preukazu občana Európskej únie (ďalej len „zoznam občanov“),

V tej 3) pisu dve odlisne veci. Ze navrh na vznik ma byt pisomny. Co ale pisomny bude a dokonca aj v listinnej forme len nie papierovej. Lebo tu by sa dalo hadat ze co je listina v dnesnej dobe? A ze keby som im to doniesol na bivolej kozi vytetovane ze ci by s tym mali problem? Lebo zakon neustanovuje presne pojem listina. Ze to ma byt papierova listina. A dalej ale sa nepise ze zoznam podpisov ma byt v papierovej forme. Teda kym navrh ma byt pisomny aj keby listinny respektive papierovy tak o zozname podpisov to tam nieje povedane. Co je ale zaujimave ze v jednej vete sa pise ze to ma byt podpisane a zaroven to musi obsahovat menu priezvisko adresy a cislo OP. Pokial viem tak Cislo OP na certifikate nieje alebo je? Rodne cislo tam je ale cislo OP tam asi nieje.

Teda minimalne by sa to dalo napadnut na EU sude ze **eIDAS(**platí princip, že elektronická podoba dokumentu nesmí být odmítána jen proto, že není na papíře) by tieto veci mal zarucovat.

Ale teda ako 4a) ma fakt pobavilo ze volit mozes od 18tich ale zalozit stranu alebo hnutie sa da od 15tich? :smiley:

Extremne ma vytaca ze nemame zakony v GITe ze by som si dal blame pozrel ktory kreten tam co pridal.

Inak do roku 2019 bolo mozne zalozit stranu s podpisom od hocikoho kto mal obciansky. Inak ma to taku zaujimavu genezu

2019

2019

a) zoznam občanov, ktorí súhlasia, aby strana vznikla; tento zoznam musí podpísať najmenej 10 000 občanov a každý občan musí uviesť svoje meno, priezvisko, adresu trvalého pobytu a číslo občianskeho preukazu alebo číslo pobytového preukazu občana Európskej únie (ďalej len „zoznam občanov“),

2005

a) zoznam občanov, ktorí súhlasia, aby strana vznikla; tento zoznam musí podpísať najmenej 10 000 občanov a každý občan musí uviesť svoje meno, priezvisko, adresu trvalého pobytu a číslo občianskeho preukazu (ďalej len „zoznam občanov“),

Ústavnoprávny výbor NR SR (8. októbra 2019)

K bodu 13 (tlač 1607)

Vládny návrh zákona o občianskych preukazoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov (tlač 1607) odôvodnil M. Bagačka, štátny tajomník Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.

Spravodajcom bol podpredseda výboru J. Ježík, ktorý informoval o obdržanom stanovisku OLAP, z ktorého si v časti C. stanoviska osvojil 6 pripomienok pod bodmi 1 až 6.

Rozprava:

Poslanec T. Bernaťák predniesol pozmeňujúci a doplňujúci návrh (1 bod).

Hlasovanie:

o pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhoch prednesených spravodajcom, podpredsedom výboru J. Ježíkom, osvojených zo stanoviska OLAP (6 bodov) – hlasovanie 9/0/1 (schválené),

o doplňujúcom návrhu prednesenom poslancom T. Bernaťákom (1 bod) – hlasovanie 9/0/1 (schválené).

Spravodajca predložil návrh uznesenia (odporúča schváliť vládny návrh zákona so zmenami a doplnkami) – hlasovanie 9/1/0 (uznesenie č. 717), schválené

Myslim ze tento stat je postaveny na tom ze tu je smetisko. Uz len to ze zmenit zakony je nerealne. Pretoze do teraz existuje kvantum zakonov kde sa uvadzaju slovenske koruny. Je v tom fakt ze svincik.

No a potom je problem lebo u nas neexistuje poradie prava. Ustava nieje nicomu nadradena pretoze velmi vela zakonov ustavy sa odkazuje na neskorsie upravy v zakonoch. Pricom v prave ma platit ze zakon ktory prisiel ako prvy ma prednost. U nas je to akoby opacne ze novsi zakon prebija starsi sa mi zda niekedy.

Tak tu máš teda zásadne zlé pochopenie princípu. Potom by sa nedali robiť novely, nové zákony by nemali zmysel.

Nový zákon má vždy prednosť. Ale pozor: v konkrétnych veciach. A tam kde nový zákon explicitne neruší tie staré, ale ide proti nim, tam musí rozhodnúť jediný orgán, ktorý vie “vysvetliť” zákon - súd. Alebo parlament prijať “novelu”, ktorá to vysvetlí.

Iný príklad je, ak orgán štátnej správy má v zákone splnomocnenie niečo zo zákona(ov) upraviť predpisom. Ale to mu MUSÍ umožňovať sám zákon.

Treba si uvedomiť Ústavu SR článok 2 a jej odseky: Čo by mali dobrí ľudia vedieť o zákonoch - EnergiaWeb
Navyše naše zákony sa podriaďujú Ústave, ale tá má slabšiu moc ako EU “zákony”…

Tu však nenarážame na zákon(y) ale na vysvetlenie “úradníka”.

Som to zle pochopil Lex posterior derogat priori (neskorší zákon ruší skorší). Neskorsi = novy

Ja ze u nas to je zle. Mne by davalo logiku ze pokial su zakony v konflikte plati ten ktory bol skor prijaty. Nehovorim o uprave toho isteho zakona. Ale ked zakon 1/2003 ti vravi X a zakon 2/2004 ti vravi Y. Tak plati X lebo ten druhy zakon neni v sulade s tym prvym zakonom. Ako ked sa u nas robia dialnice tak sa len vybera ze ktory zakon sa kde porusi aby to bolo take co naj vyhodnejsie. Lebo dodrzat sa nedaju vsetky.

Ale presne ze ako pises problem je ze tu “uradnik” si nieco vysvetluje tak ako to jemu vyhovuje bez sirsich suvislosti.

Máš explicitné novely - tie ktoré vo svojom texte priamo rušia ustanovenia “starých” zákonov. Tam je to jednoznačné.
Máš implicitné novelizácie, kde nie je priamo napísané, že sa “staré” veci rušia. Tu si dal príklad s Korunami (Slovenskými a dokonca ČeskoSlovenskými) a Eurom. Napriek tomu, že starý zákon píše o Sk, tak je potreba zaplatiť v Euro ekvivalente 1 : 30,126… A v implicitnej novelizácii by zasa logicky malo platiť - novšie = správne.

A potom nie je možné vytiahnúť “starý a zabudnutý” zákon a že je nadradený tomu novému.

No a potom je tu rozpor medzi dvoma zákonmi, nie ako novelizácia, len rozpor. A tu bohužiaľ už musí rozhodnúť “vyššia moc”. Len podľa práva je to súd, nie úradník. Úradník podľa Ústavy čl. 2. ods. 2 môže konať len v medziach zákona. => Musí mať splnomocnenie zákona na rozhodovanie a konanie. My občani máme slobodu rozhodovania: ods. 3: každý (okrem orgánu štátnej správy) môže robiť čokoľvek čo nie je zakázané a nemožno nariadiť čo zákon nenariaďuje.

A teda ak mám možnosť podpísať elektronicky aj papierovo => úradník MUSÍ akceptovať oba spôsoby.

Som sa dopatral k neoficialnemu cislu z roku 2021-2023

Aktivované certifikáty pre podpis (ZEP/KEP): Počet ľudí, ktorí majú na čipe aktívne certifikáty pre vytváranie kvalifikovaného elektronického podpisu, sa odhaduje na približne 700 000 až 800 000.

Keby je umoznene hlasovat ako v Estonsku ze digitalne tak toto je podla mna vcelku velka masa ludi ktori by mohli pohnut vecami dopredu.

voľby sa tu už rozoberali, voľby s KEPom určite nie, je potrebné zachovať anonymnosť voľby, ale hlasovacie preukazy by som rovno zrušil pre voľbu mimo bydliska a vydanie volebných lístkov kdekoľvek na Slovensku po prihlásení s eID a zadania BOKu, tak to si viem určite predstaviť. To by bola skvelá vec. Na základe toho by bola overená totožnosť, vydali by mi hlasovacie lístky tam, kde sa práve nachádzam a ďalšie by mi nevydali, lebo by sa poznačilo, že už som ich obdržal v niektorej volebnej miestnosti. Čiže by som mohol hlasovať iba raz. Samozrejme najskôr žiadosť, aby ma v mojom volebnom okrsku vyškrtli zo zoznamu, lebo si lístky vyberiem niekde na Slovensku s eID počas konania volieb a teda nemusím riešiť, kde v čase volieb budem. Na záhrade, na návšteve, u rodiny. Na dovolenke niekde na Slovensku.

A číslo 700-800 tis. mi príde trošku veľa, ale nepoznám aktuálne čísla. To by musel mať KEP každí 7. občan vrátane detí, mladistvých a dôchodcov, ktorí určite KEP neriešia, preto mi to príde cez, ale akt. čísla nepoznám. Navyše ešte treba odrátať držiteľov starších eID, kde už sa certifikát pre KEP vydať nedá, iba pre zdokonalený el. podpis a tých je stále v obehu dosť.