SW vybavenie škôl

… drobny, a mozno off-topic update: natrafil som na toto: Učiteľské účty RIAM | Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky

To v zasade obnasa zriadovanie email kont pre niektorych (neskor vsetkych ucitelov a este neskor vraj aj ziakov), co obratom obnasa nakup sluzieb Outlook 365 zo strany Min. skolstva (volakedy sucast obstaravani EDU NET, dnes neviem). T.j. uplne zadarmo to uz nie je.

Cim mierim k tomu, ze 1) mozno nakupujeme privela (chceme povedzme Oauth2, ale ludia rovno vyfasuju aj INBOX, ci chu alebo nie), 2) komuluju sa u mna naznaky, ze je problem s interoperabilitou (iny OS. iny boreser, menej bezne nastavenia, atd.), 3) GDPR?, 4) a co nestatne skoly? 5) a co interoperabilita nestatnytch skol so statom? 5) …

Co som tym chel povedat: Nie som ucitel, t.j. nemam info z prvej ruky a zatial tie informacie co mam nevydali na vlastne separatne vlakno. Ani to zatial nie je okaty tunel. Len to uz zavana buducim vendor-lock. Ak o tom prosim niekto nieco viete alebo by ste sa do toho radi “montovali”, dajte mi prosim vediet.

Trochu to tu ozivim, kedze okrem “monopolu” ostatne mesiace zrazu riesime aj “suverenitu”: Pozeram Hlavná stránka | MetaIS a tam v “Dokumenty” subor Standardy_digitalneho_vybavenia V2.7.pdf:

Alebo projekt_2054_Projektovy_zamer_detailny.pdf :

T.j. vsetci budu mat vsetko, ale teda od dominantneho resp. monopoleneho dodavatela.

Otazok je vela. Okrem tych, co su tu vyssie alebo zazneli skor a inde, napr. aj, ale nie len:

1. Ked ziaci prestanu byt ziakmi, prichadzaju o ucet v ktorom za roky nazhromazdili data a teda 1) musia sa s tym vysporiadat rychlo (inak platia), ale 2) bez dostatocnych znalosti o alternativach, kedze tie im v skole zrejme nik nevysvetlil.
  2. Sme vydieratelni: Vlada USA nam teraz moze vypnut o.i. skolstvo, zo dna na den, len tak.

Pozrime sa teda este do stanovisko projekt 2054.pdf:

Posudenie nasadenia napr. LibreOffice ci Google Docs som nenasiel. To si teda vykladam tak, ze bola v lepsom pripadne urobena nasledujuca uvaha:

1. Microsoft ma monopol. Vieme, ze nas zdiera (radovo desiatky milionov rocne), ale maskuje to na papieri dobre vyzerajucimi velkymi zlavami a “lokalnymi distributormi”, a.k.a. “biele kone”, ktore si akoze konkuruju vo verejnych obstaravaniach. Vieme. A my tomu vlastne vobec nerozumieme a navyse sa nam tak nejak celkovo nechce nic robit, takze to nechame tak.
  2. OpenSource. Ako uz bolo spomenute, nerozumieme tomu a vlastne sa nam ani nic nechce robit, takze to nechame tak.
  3. Ergo kladivko: Len v tomto projekte minieme behom dvoch rokov na MS licencie dalsich cca 13.6M€ s DPH bez skumania alternativ, bez planu ako sa z toho vymanit a v buducnosati platit menej a ucit lepsie, atd. a pod. Bez vsetkoho, skratka len tak.

Uzavriem dvoma ustipacnymi poznamkami, citlivejsim a slusnejsim sa ospravedlnujem:

1. Ak teda vlastne tymito vydavkami verbujeme konkretnej firme buducich zakaznikov, nemala by platit firma statu?
  2. Akoze vtip z verejnej spravy na temu “preco nepouzivame Open Source”:
    1. Vies, kolko je 20% z 0€?
    2. Ved predsa nula!
    3. Tak vidis, preto nepouzivame Open Source.
    4. ???
    5. (hint, zmurk zmurk: 20% je uplatok a kedze “Open Source licencia je zadarmo”, tak nie su skatule so sampusom ani ine podobne “benefity”.)

aj díler dáva prvé dávky zdarma kým sa vyvinie návyk u zákazníka :slightly_smiling_face:

ale buďme úprimný, predstava že by v škole chceli vyučovať OpenOffice, LibreOffice, alebo GoogleDocs je naivná. Kto bude pripravovať tie plány, cvičenia … Jednoducho tak je to pre učiteľov najschodnejšie, učiť jeden Office … a najlepšie to má podchytené MS.
Asi by mala byť možnosť aby aj nadšenci mohli učiť niečo iné, ale už vidím aj rodičov ako sa sťažujú že sa neučí NORMÁLNY office ale len AKÝSI náhradný, podivný a že teda oni do tejto školy deti nedávali na nejaké experimenty…

Dovolim si nesuhlasit, kedze argument “je to zle, riesenie je tazke a nikomu sa nechce s tym parat” za padny argument nepovazujem. A zaroven sa mi zda nestastne vzdat snahy o zlepsenie rovno tam, kde to ma najvacsi zmysel, kedze deti nemusime oducat od MS, staci ich naucit zmysluplnejsie alternativy.

V ekonomickej rovine:

Slovensko sa o.i. (vraj) snazi byt trhova ekonomika. Ak je trh takto masivne ohnuty v prospech jednej firmy, kazi to podstatu veci a teda cokolvek, co stoji na tom otvorenom trhu, je ohrozene. Typicky slobodna hospodarska sutaz celkovo a tym padom aj verejne obstaravanie konretne. (Ako sa mozeme tvarit, ze Microsoft v tych obstaravaniach realne sutazi? Sam proti sebe?) A z toho plynuce “ferove ceny” a teda “blahobyt”.

Ak sa nam to nechce, tak rovno rusme Protimonopolny urad. Ak moze mat monopol Microsoft, preco nie aj dalsi v inych segmentoch?

Tiez v ekonomickej rovine, ale zosirsia:

SR sa tiez (vraj) dlhodobo snazi o tzv. “znalostnu ekonomiku”. Ak ale napr. lokalni SW vyvojari maju uzamknutu velku cast trhu (SR mina na MS licencie radovo desiatky milionov rocne, Nemecko pol miliardy rocne, atd. = kolac, o ktory sa nik dalsi z titulu monopolu/dominancie nemoze uchadzat), tak o to tazsie mozu “vyrast” a teda zvacsit tu nasu znalostnu ekonomiku.

Podobne aj tie deti: Ak ich naucime konkretny jeden produkt namiesto principov a oboznamenim sa s dostupnymi alternativami, ak je sanca, ze niekto z nich spravi “disruption” prave v tomto segmente? Alebo inom segmente IT? Nemame vobec ambiciu co i len cast z tych miliarovych obratov a ziskov nejake presmerovat do SR?

Atd. a pod.

edit: Plus “slon v porecelane”: NATO, “Cloud”, atd. Tak dlho sme ignorovali vsetky tie “tazke veci” pod kapotou, az sme dnes v situacii, ze nas zo dna na den moze vypnut jeden Donold.

Myslis plany a cvicenia, co ti za par minut prace vygeneruju LLM? Nuz, ale ano, ked to robia ako pacholici z 19. storocia, tak potom…

A mimochodom, ucit maju pouzitie nastroja, je jedno akeho, pretoze dolezite je ucit abstrakciu a nie konkretny editor. Kedze textovy editor je dnes uplne jedno, aky pouzivas. Aj tak vsetky zvladaju otvarat vsetky formaty a este aj Markdown (vdaka za ten tlak, co prisiel nesuvisiaco a vplyvnil velke editory). Cize ak sa bavime o kompatibilite, je to uplne jedno. Mozu pouzivat LibreOffice a ziadne licencie netreba. Alebo mozu pouzivat bezplatne Google Docs a detto. A dokonca kombinovat - zadat ulohu a tri timy - tri editory a kto urobi najlepsi vysledok.

PS: Dnes je napr. lepsie pisat MD a ten si naimportovat, aspon mas garanciu, ze vsetko vyzera rovnako. A nie jeden nadpis ako text bold a druhy ako nadpis H3 a treti ako zeleny text na cervenom podklade.

Ved ja nevravím ze som napísal svoj názor, alebo ze s Vami nesúhlasím. Ja len popisujem ako to je v praxi …

toto sú veci čo ani učiteľov a ami rodičov ale že vôbec nezaujímajú …
Ak niečo chceme zmeniť, musíme najprv zmeniť tento fakt.

1 Like

A teda chceme to zmenit napr. tak, ze aj buducu generaciu rodicov naucime tak, aby ich to nezaujimalo?

ak sa pýtaš mňa, tak sa pýtaš nesprávneho. Ja nemám ambíciu meniť rodičov. Pri tom čo vidím vo svete a aká je kvalita populácie (nielen u nás) je to boj s veternými mlynmi …

Asi rozumiem.