Začnem s krátkym príbehom. Asi pred rokom som použil internetový obchod na slovakrail.sk, kde som si vytvoril účet a pekne kúpil lístok. Na Slovensko celkom slušne urobené, ale web obsahoval pár UI/UX chýb, tak som im napísal mail s presným popisom chýb, na ten mi bolo odpovedané automatickou odpoveďou o preposlaní na kompetentné oddelenie. Žiadna dalšia komunikácia neprebehla, takže som dúfal, že moje bugreporty boli dostatočne presné a preto ma ďalej nekontaktujú.
Teraz som sa po roku snažil prihlásiť a web mi vysvetlil, že mám zlé prihlasovacie údaje. Tak si hovorím, password reset je cesta. Až na to, že po vyplnení formuláru (ktorý mi oznámil, že mail bol odoslaný) mi nič neprichádzalo, tak som im písal, že majú chybný formulár alebo veľmi pomalý mailserver. V odpovedi som sa dozvedel, že vo februári zrušili všetky účty ktoré neboli zaregistrované (netuším čo to znamená).
Support mi radil opäť sa registrovať, kde som narazil znova na moje staré obľúbené problémy, že celá stránka je napísaná v jazyku ktorý je predpokladám bežný pre zamestnancov, ale ja ako návštevník netuším čo názvami ako “BČK”, alebo “registrácia” znamenajú. Napríklad pri formulári “Registrácia pre Zákaznícke konto” ( https://ikvc.slovakrail.sk/customer-account-web/pages/reg/registration-smart.xhtml ) kolónka BČK pri vypĺňaní identifikačného dokladu (ak si správne pamätám výsledky googlenia to bola bezkontaktná čipová karta), alebo checkbox “Mám záujem aj o registráciu pre bezplatnú dopravu” (jasné, že chcem bezplatnú dopravu, ale možem ju mať len tak?) a hlavne veľké upozornenie “V prípade, ak už máte registráciu Zákazníckeho konta a napriek tomu budete vytvárať novú registráciu Zákazníckeho konta, porušíte tým obchodné podmienky ZSSK.” , totižto podľa mojich vedomostí som registráciu mal.
Celý tento rant mi po napísaní príde mierne nepodstatný , ale hnevá ma to, že za rok neboli schopní ani pridať hover popisok alebo niečo na BČK (čo som im explicitne písal, že má nejasný význam), a takisto to, že môj účet bol zmazaný bez žiadnej notifikácie alebo aspoň oznámení po pokuse o prihlásenie.
Slovakrail.sk je stránkou ŽSR a
Zakladateľom a stopercentným vlastníkom akcií Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s. (ZSSK) je Slovenská republika. Práva štátu ako akcionára ZSSK vykonáva zo zákona Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.
takže to považujem za štátne IT. Celkovo som šťastný, že je aspoň niečo aspoň trochu funguje, ale bolo by fajn keby to bolo aj ľahko použiteľné.
Neviem či existuje možnosť ako dosiahnuť zmenu (niekde by stačili upresňujúce popisky ku skratkám čo používajú), ale ak áno tak by to bolo celkom fajn A ak máte podobné skúsenosti prosím podeľte sa, budem sa cítiť lepšie, že nie som jediný nespokojný
.
PS: Mal som vyplnený registračný formulár, dal som ho odoslať a dozvedel som sa “Platnosť stránky vypršala, prosím obnovte stránku.”, to vždy poteší.