Tak sa zapojim aj ja, maly podnikatel, ne-informatik, pouceny laik. Vo vseobecnosti mi najviac vadi uzivatelska neprivetivost statnych portalov. Konkretne … a cudujem sa, ze tieto institucie este nikto nespomenul … mi piju krv portaly institucii s ktorymi kazdy podnikatel komunikuje pravidelne a interakcia s nimi je nevyhnutna: Socialna poistovna a Zdravotne poistovne, statna i sukromne. Kedze k interakcii so zdravotnymi poistovnami ma stat nuti, zahrnam do tohto problemu aj sukromne.
Ide o ich intranety. Ak by ste ich nahodou nepoznali, na poziadanie mozem hodit nejake printscreeny. UX design ziadny.
Socialna poistovna je asi najkrajsi priklad. Kedysi mali take skarede tlacivo na prihlasovanie a odhlasovanie zamestnancov. S “informatizaciou” cele to skarede tlacivo preniesli do elektronickej podoby, normalne jedna k jednej aj vyzorovo a so vsetkymi tymi sialenymi kodmi (prikladmo: ked je trvaly pracovny pomer zadaj “2” a podobne skvosty).
Rad by som vypichol, ze vsetky tieto institucie vyzaduju informacie, ktore vobec nepotrebuju, resp. nie su potrebne pre dany ukon, z pamati napr: Socialna poistovna chce vediet rodne priezvisko a rodinny stav. Okrem nepotrebnosti tohto udaju pre prihlasenie zamestnanca si tym aj zanasaju bordel do systemu, lebo ked prihlasujete kazdu chvilu nejakeho dohodara a tieto info nemate, tak si ich jednoducho vymyslite. Databaza SocPoist musi byt tym padom neuveritelny bordel.
Zdravotne poistovne: mesacne tam importujete mzdove vykazy. Ako by to malo byt:
- jednotne API a odoslanie priamo zo softwaru (Pohoda, …)
Ako to je: vygenerujete si XML subor, ktoreho strukturu nejako udava Urad pre dohlad nad zdravotnou starostlivostou, prihlasite sa do intranetu Zdravotnej poistovne a idete to importovat. Minimalne 2-3 rocne import neprebehne a Vy potom telefonujete striedavo do poistovne a hotlink Pohody ze kde je problem.
Raz bol napriklad problem v tom, ze v Pohode, v udajoch zamestnavatela, nebol zadany telefon aj s predvolbou (alebo nejaka medzera tam bola navyse ci take cosi). Urad nejako pozmenil predpisanu strukturu XML a zrazu ta predvolba bola problem. A opat sme sa oklukou dostali k tomu preco je krista pana sucastou importu miezd za dany mesiac aj telefon zamestnavatela.
Kapitolou samo o sebe je, ako jednotlive poistovne dokazali tie svoje intranety zbastardit.
Zaverom este spomeniem Financnu spravu. Oni sa tam o nieco aj snazili … o tom asi budete vediet viac … ale ak by Tina s Michalom Blazejom urobili studiu pouzitelnosti tak vysledok je isto katastrofalny. Napr. case study “potrebujem potvrdenie o neexistencii danovych nedoplatkov a chcem on poziadat”. Kedze to potrebujem raz za uhorsky roka vzdy zabudnem ako to bolo, este ani raz sa to nezaobislo bez telefonatov na helpdesk.