Na uvod prosim vyplnit malu anketu o RSS, kym nie ste ovplyvneni obsahom a dlzkou postu
- Neviem, co je to RSS.
- Nikdy som RSS realne nepouzival(a).
- RSS bolo fajn, ale uz je obsolete.
- RSS stale pouzivam.
Zaujima ma nazor komunity na RSS sluzbu celkovo a konkretne aj na jej implementaciu na weboch uzemnej samospravy.
Nemam na mysli informovanie o novych clankoch na webe, ale notifikacie povinne zverejnovanych informacii. Ako su napriklad zmluvy, faktury, objednavky a hlavne dokumenty na uradnej tabuli. Pre lepsiu predstavu zopar ukazok:
Summary
MC Lamac - uradna tabula RSS
MC Nove Mesto - uradna tabula Ãradná tabuľa
MC Stare mesto - zmluvy, objednavky, faktury Bratislava-Staré Mesto (zmluvy.egov.sk)
MC Petrzalka - uradna tabula Informácie o verejných vyhláškach – Petržalka
Zlate Moravce - uradna tabula Zlaté Moravce Feed
Zlate Moravce - dalsie dedikovane feedy: mesto Zlaté Moravce RSS
Senica - dedikovane feedy: RSS - Really Simple Syndication | Mesto Senica – oficiálne stránky
Dalsie najdete cez Google search: “obec rss” a “mesto rss”
Prinos RSS je v tom, ze uzivatel nemusi opakovane kontrolovat web, aby mu neusla nova zverejnena informacia. Konkretne pri samosprave zverejneny dokument na uradnej tabuli. RSS funguje ako pseudo push notifikacia (podla toho aka frekvencia obnovenia sa nastavi). Je to lahko integrovatelny nastroj do e-mail klienta alebo ako plugin do weboveho prehliadaca. Advanced users mozu mat RSS citacku ako samostatny sw.
Ziadat teda od samosprav, ktore RSS sluzbu nemaju, aby si ju implementovali? Napriklad, ked budu modernizovat web alebo nasadzovat uplne novy web? Mala by to byt jedna z „povinnych“ features? Chapem, ze nasadit RSS na existujuci custom web moze byt problem.
Ti, ktori ste v ankete odpovedali: „RSS bolo fajn, ale uz je obsolete.“, co podla vas RSS v sucasnosti nahradilo alebo vie nahradit? Napadaju mi tieto alternativy k RSS sluzbe:
-
dedikovany newsletter alebo viacere newslettery podla temy alebo kategorii dokumentov zverejnovanych na uradnej tabuli. Vyzaduje to technicke riesenie na strane samospravy a e-mail registraciu od uzivatela.
-
RSS generatory - toto nie je vseliek. Niektore weby to nepodporuje, napriklad uradna tabula Bratislavy. Nepodarilo sa mi ju nacitat cez ziadny znamy free RSS generator (skusal som Feedly, RSS.app a FetchRSS).
Umyselne som z temy vynechal statnu spravu, lebo ta zverejnuje informacie vo vacsich poctoch/objemoch, ktore nie je myslitelne sledovat cez RSS. Priklad: CRZ (keby sa dal aspon zvolit parametricky feed na konkretne ICO).
Dakujem za aspon kratke reakcie a pripadne mi napiste aj osobne, kto chcete riesit tuto temu detailnejsie.