Snažíme sa menej prihliadať na emocionálne “čo nás teší” a viac na argumentáciu, priority a pod., špeciálne vo veciach kde sme si to všetci spolu dohodli.
Ja osobne pokladám zavedenie verejných 160 wifi sietí na námestiach v dedinách aj bez akejkoľvek diskusie za priepastne lepšiu investíciu ako povedzme jeden “systém podpory tréningového procesu mládeže”. Rovnako ja osobne som rád že si to budú obce robiť sami a nie je to centrálny projekt čo ja viem, napr. DEUSu. Lenže takto otázka nestojí. Fakt by som nechcel byť členom výboru čo tieto štúdie schvaľuje, ak by som za projekty ne/hlasoval na základe úvahy cca. “toto pokladám za projekt dosť dobrý aby išiel ďalej, aj keď ho ešte bude treba trochu korigovať” (citát jedného člena RV pri jednom veľkom projekte).
Ale poďme teda vecne. Napr. tu máme dokument Strategická priorita: Komunikačná infraštruktúra. Síce S.D hlasovalo proti (lebo je totálne odfláknutý), ale je schválený. V ňom sa o wifi píše 1 odstavec textu, konkrétne že bude projekt WiFi4EU a z neho SK vybuduje cca. 60-80 sietí. Nič viac tam nie je naplánované. Teda asi WiFi4SK je v nesúlade s týmto dokumentom?
Zároveň sa tam uvádza: “Bezplatný Wi-Fi internet by mal byť dostupný na verejných priestranstvách vo všetkých mestách a dedinách EÚ do roku 2025.” Je to prianie, alebo cieľ? Máme k tomu nejaký postup, vyhodnocovanie? Projekt WiFi4SK asi teda prispieva k jeho naplneniu? - a hneď máme merateľný ukazovateľ…
Projekt má byť financovaný zo ŠC 7.1 OPII. Tam je relevantný merateľný ukazovateľ “Percento populácie využívajúce mobilný širokopásmový prístup na internet”. Tento projekt k tomu asi nejako prispieva, bude sa to v hodnotení OPII nejako započítavať? V príslušnej investičnej priorite 2a) sa ako-tak súvisiaca aktivita dá nájsť akurát “Budovanie prístupových sietí v oblastiach zlyhania trhu”. Je toto nejako v projekte riešené? Otázky či teda obce, ktoré už si zaviedli wifi na námestí, nie sú v nevýhode, alebo či je v poriadku ak “starú” wifi vypnú lebo chcú žiadať o podporu na novú padli aj na verejnom prerokovaní projektu.
Ako sa určila celková suma určená na tento projekt?
(Ináč je niekde dostupný aktuálny stav čerpania z jednotlivých špecifických cieľov vs. predpokladané alokácie na šc?)
Keď už sme pri takto vzdialených úvahách, ak sa ukáže že toto je životaschopný model (dúfam že áno), najmä s ohľadom na vykazovaciu byrokraciu, a bude teda oveľa viac žiadostí ako je možné z predpokladaných 10M Eur pokryť, budú ďalšie výzvy tohto typu robené z PRV (a nie OPII)? Totiž takto sa to naplánovalo v Strategickom dokumente, viď. napr. tabuľka č.33…
Stále málo invencie?