Rada vlády Slovenskej republiky pre digitalizáciu verejnej správy

Takže moje komentáre:
Ad 1) “Digitálna dekáda”:

• Mirri sa už pol roka tvári, že toto je najdôležitejšia aktuálna stratégia - no, v oblasti eGov, ktorú S.D sleduje, je to super-slabé a nič (viditeľné) sa nedeje
  • považujem za chybu, ak sa všetka práca na stratégii a plánovaní na úrovni SR, t.j. NKIVS->AP NKIVS + SP NKIVS->KRITy OVM odkladá “bude sa robiť po schválení digitálnej dekády v EK” - jednak to, čo sa v dokumente píše neovplyvní skoro nič v našich vlastných plánoch a dvak, governance Mirri/OVM takto stojí už tretí rok!
  • v dokumente navrhnuté opatrenia pre eGov oblasť sú zásadne nedostatočné na splnenie uvedených cieľov - pre eHealth a eID prakticky žiadne ani nie sú uvedené
  • vyššie uvedené veci som hovoril na Rade, nedostal som žiadnu konzistentnú odpoveď
  • pýtal som sa aj na odpočtovanie cieľov, bude to robiť EK každoročne, zrejme ak súčasť DESI
  • ale teda o dokumente sa má “diskutovať v pracovných skupinách Mirri”, tak to sa teším…

Ad 2) “Akt o správe údajov”:

• pýtal som sa na stav Zákona o údajoch, odpoveď Mirri bola, že uvidíme, ale tento rok nie, keď sa následne pýtal aj iný člen rady, odpoveď bola “určite to budeme riešiť”
  • pýtal som sa plánovanú zmenu kompetencií k Opakovanému použitiu informácií, ktoré má doteraz Min.spravodlivosti a hoci máme krásny zákon, v praxi je to dosť smutné - odpoveď nebola žiadna

Ad 4) “Investičný plán ŽS”:

• tento doc. si Mirri spravili zrejme celý sami, klobúk dolu partii čo ŽS rieši, ale…
  • hoci sa materiál prezentuje ako “informatívny”, obsahuje vlastne plán zmien fungovania verejnej správy v tých 16 dôležitých ŽS (aka. “reformy”) a má sa podľa neho rozdeliť viac ako 100M Eur z POO
  • dokument nebolo možné nijako seriózne pripomienkovať (toto vytýkala aj zástupkyňa Únie miest a obcí), niektoré veci sú v ňom dosť čiastkovo a nesystémovo riešené - viď. napr. školské ŽS
  • keďže má byť aj “vzatý na vedomie vládou”, žiadal som aby bolo vykonané MPK - odpoveď bola (nový GR SITVS) že skrátka žiadne pripomienkovanie tohto nebude a pripomienky sa môžu predsa riešiť v ďalších fázach (haha, najmä keď už bude schválené čo sa ide robiť a kto dostane koľko peňazí)

V závere rokovania bola ešte taká vcelku zaujímavá diskusia, kde sa ozvali najmä zástupcovia samosprávy, ITAS a ja, že stav povinnosti eGov vs. realita je dosť žalostný, že to nevedia splniť ale NKÚ im to vytýka, nefungujú občas ani dôležité komponenty v správe Mirri (napr. zaručená konverzia) a nie je to ani s kým riešiť, pre veľa IS nie sú uzavreté servisné zmluvy alebo poriadne SLA, nie je jasné čo bude s legislatívou Mirri a prehodnotením povinností, … Reakciu štátneho tajomníka Ivančina som pochopil asi tak, že zatiaľ jasný plán čo/kedy/ako bude zatiaľ nemajú.
Tak som aspoň žiadal, že keď o mesiac bude Správa o plnení NKIVS, tak nech do nej dajú reálne veci / problémy / čo sa bude diať ďalej a nie formality ako obvykle, a nech je možné to pripomienkovať. …uvidíme o mesiac

1 Like