Známe komplikácie pri niektorých tu spomínaných API. Ja som samozrejme za ich vytvorenie.
@Val API na eID autentifikáciu:
Áno, “dá sa to pripojiť”, ale celá byrokracia, čo je v tomto skutočný zmysel slova “integrácia” je zbytočná. Prečo by nemohlo byť úplne priamočiare API eID klienta, ktoré vie ktokoľvek použiť? Asi tak, ako toto API dnes vieme vytvoriť hackom, kedy sa na pozadí vykoná štandardná autentifikácia na ÚPVS. Za mňa štandardné API vytvoriť treba, a jeho súčasťou majú byť aj funkcie overenia prítomnosti karty v čítačke a offline scenár, kedy API poskytne iba bezvýznamový (ale stabilný) identifikátor karty.
@Val API na hromadné overovanie platnosti dokladov:
MV nechce z dôvodov bezpečnosti sprístupniť dávkový prístup. Príklad z ČR je dobrý argument. Ináč kde reálne dnes pri overovaní dokladov nie je možný online režim? Najmä ak tie “dávkové údaje” treba často aktualizovať, ináč kontrola stráca zmysel.
Je však pravda, že dnešné “API” za web stránkou nie je nijako podporované a môže sa kedykoľvek zmeniť, t.j. nie je spoľahlivé na produkčnú prevádzku.
@Branislav_Welter Katastrálne konania:
Nuž, o tomto s ÚGKK hovoríme už dávno. Naposledy pred zopár mesiacmi. Pre sledovanie katastrálnych konaní netreba vidieť žiadne osobné údaje a dá sa to aj dnes cez web “ručne”.
Je to smutné, ale u nich stále pretrváva hlboké nepochopenie a nezáujem o OpenData. Vypočul som si všetky klasické argumenty od “nemáme kapacitu toto robiť”, cez “náš web nikto scrapovať nebude”, až po “veď o to nikto nemá záujem”. A to mal pôvodne Mrva veľké OpenData vyhlásenia…
A že teda zriaďujú “pre firmy” (platené) API (dostupné po integrácii).
@maly Nevymazávanie doc. z CÚET / archív CÚET:
Toto naráža na formálny, ale reálny problém, že všetky na úradnej tabuli zverejňované dokumenty majú “lehotu zverejnenia”, t.j. aj dátum “zvesenia”. Odpoveď samozrejme je, že ak si aj už_zvesený dokument vypýtam infožiadosťou, tak ho dostanem, takže kde je problém s automatickou prístupnosťou?! Odpoveď: problém je nedostatok záujmu, resp. super nízka priorita pre toto v Nases.
@davidbenko Poloha vlakov:
Áno, ako sa píše v príslušnej diskusii, ŽSR stále úmyselne tieto údaje nesprístupnila, hoci teda API majú vytvorené a umožnia ho použiť komu sami chcú.