In simpler terms, the Court’s analysis on the importance of public transparency relating to software programmes and algorithms can be broken down into the following key findings:
Access to source code can be needed to verify automated government decisions;
“Intellectual property rights” do not automatically block transparency;
Security concerns must be balanced against democratic accountability; and
Transparency is especially critical for systems affecting social rights.
Tot kedze p. minister spominal, ze “… automat deti rozdeli …”
terminologia: Bezi skolsky rok 2025/2026 a deti sa teda hlasia na SS s tym, ze prvaci by mali byt v 2026/2027. T.j. zjednodusim to: Vacsina aktivit prebehne v 2026 a teda “2026” je v titulku.
Zmätok pri vypĺňaní adries trvalého bydliska. Niekedy uprostred procesu (počas updatu systému) sa stalo, že PSČ sa stalo povinným údajom. Admin školy bol na to upozornený, tak chýbajúce PSČ doplnil. Tým činom sa nám zároveň automaticky zmenili adresy na ulicu z opačného konca mesta a admin ich musel všetky ručne opraviť. S tým, že si máme pre istotu dáta skontrolovať, v prípade chyby prihlášku zmazať a zadať nanovo.
Ja som si potom našiel v dátach chybu v známkach, tak som teda prihlášku zmazal a začal vypĺňať znovu. To, že PSČ je už povinný údaj formulár nijako zvlášť nereflektoval, vyzeral rovnako. Prvý rodič vypĺňal adresu do freetextového poľa (potom ju nejako parsovali???), druhý rodič mal predvyplnené dáta (asi) z registra s PSČ predvyplneným (či tam bolo aj pri prvom pokuse, to naozaj neviem).
Chyba v známkach v nami zadanej prihláške spočívala v tom, že boli pomiešané známky medzi ročníkmi. Vyplnil som teda prihlášku znova a robil som si popri tom screenshoty. Ten istý výsledok, známky pomiešané. Poslal som report so screenshotmi na mailovú adresu supportu uvedenú v eprihláške (dolu v kontaktoch).
Po dvoch víkendových dňoch sa mi vrátil non-delivery report, že na túto mailovú adresu sa nepodarilo správu doručiť.
V pondelok som volal na hotline, tam mi nadiktovali správnu mailovú adresu (dnes už je opravená aj priamo na stránke systému). Poradili mi, že mám skúsiť podať prihlášku ešte raz, ale v inkognito režime browsera. To sa už podarilo, na tretí pokus prihláška úspešne podaná! A to som začal prihlášku vypĺňať až na tretí deň po spustení, potom, čo boli údajne vychytané úvodné muchy.
Tento týždeň prišli ďalšie prekvapenia. Najprv mailová informácia, že “Vaša prihláška bola zaevidovaná na strednej škole. V prílohe tohto e-mailu nájdete aktualizovanú verziu prihlášky vo formáte PDF”. Žiaľ, táto “aktualizovaná” verzia bol prázdny formulár bez akýchkoľvek údajov.
Vzápätí mail o tom, že “riaditeľ školy vykonal úpravu v elektronickej prihláške”. Prílohou bolo veľmi podobné PDF - prázdny formulár bez vyplnených dát, len s poznámkou “Duplicitné prihlášky”. Wow, duplicitné prihlášky. Akože to, čo som zmazal, sa dostalo na strednú školu? Všetky tie tisícky pokusov a omylov preputovali až na stredné školy? Paráda.
Obe mailové správy putovali forwardom na support. Stadiaľ sa mi dostalo uistenia, že o chybe vedia. A vraj platí to, čo vidím v systéme, nie to, čo mi prišlo mailom. Ostáva už len dúfať, že to tak aj zostane.
Drobnosti ako napr. mobil sa do prihlášky neuložil, aj keď som ho vyplnil, alebo rodné priezvisko sa na výslednej prihláške nenachádza, aj keď bolo dotiahnuté z registra - tie ani nestoja za pozornosť, len dokresľujú celkový obraz o sloppy engineering.
Dakujem. Cca koreluje s tym, na co narazila moja manzelka aj ako rodic a aj ako ucitel.
A teraz otazka za milion: Ako to asi dopadne, ked “ten automat” tie deti porozdeluje na skoly?
Skusim vysvetlit kontext: Doterajsie sypanie dat do systemu naznacuje, ze v datach bol, je a zrejme aj bude dost bordel. A v ramci hesla “bordel dnu, bordel von” zrejme vysledky z automatu nebudu spravne. Resp. inak: Ako moze automat deti pridelit spravne, ak pracuje s nepresnymi udajmi?
Otazka je zatial hypoteticka, ale teda doterajsie skusenosti nenaznacuju, ze sa na system, automat v nom a prostredie okolo nich (ministerstvo, dodavatel, …) da s kludom spolahnut.
Ostava napr. dufat, ze sa napr. dostaneme k zdrojovym kodom, kedze zakonna povinost zatial stale plati (aj ked je ohrozena, vid Zákon o ITVS - #48 by hanecak ).