Nedávno som si dával meniť OP kvôli uplynulej certifikácií čipu a keďže som bol tesne po štátniciach tak som mal super nápad si ísť zapísať rovno s tým aj titul. Keďže študujem na “pokrokovej” univerzite MUNI, tak mi vydali digitálny diplom spolu s papierovým. V mojom optimistickom presvedčení, že žijeme na Slovensku už v 21. storočí som si k okienku zobral len vytlačený digitálny diplom (samozrejme neakceptovateľný ale nech ten úradník ma aspoň niečo v ruke) a usb s diplomom. V mobile som ho mal tiež keby ho bolo treba zaslať emailom. Žiaľ ako dole popisujem ani jeden spôsob mi úradník nezobral a chcel po mne len papierový originál. Ten som mal doma, tak som si nakoniec nechal vyhotoviť nový OP bez titulu.
Nedalo mi, a ešte v ten deň som spísal oficiálnu sťažnosť ktorú som na úrad poslal. No a po mesiaci čo si tú sťažnosť postupovali jeden druhému mi nakoniec odpísalo Krajské riaditeľstvo PZ v BA, že sťažnosť bola neopodstatnená, pričom takmer vôbec nevysvetlili prečo. Ešte plánujem zavolať tomu, čo rozhodol ale už neviem ako inak argumentovať. Možno aj niečo chápem zle, keďže nie som právnik a spisoval som to “z brucha” tak ako ja chápem zákony. Preto sa obraciam na komunitu, či ste niekedy mali podobné skúsenosti aj s inými úradmi alebo či to čo požadujem je stále nereálne v našom štáte.
Takto som spísal danú sťažnosť (výpis podstatných vecí):
Dňa <dátum> som osobne navštívil <pracovisko> aby som podal
žiadosť o výmenu občianskeho preukazu, pri ktorej som si zároveň požiadal o uvedenie skratky
akademického titulu na novo vydaný občiansky preukaz, na co mám právo podla §3 ods. 7 písm. a)
zákona 395/2019 Z. z. o občianskych preukazoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej
len zákona). Podla §6 ods. 3 tohto zákona som ako občan, ktorý žiada uviesť údaj podla § 3 ods. 7
písm. a) tohto zákona povinný predložiť doklad o udelení akademického titulu. Pracovníkovi som
predložil vytlačenú podobu elektronicky podpísaného diplomu vydaného Českou vysokou školou.
Pracovníkovi som bol ochotný predložiť usb dátový nosič, ktorý mal uložený daný
diplom v digitálnej podobe a tiež som bol ochotný odoslať email obsahujúci diplom v digitálnej
podobe na email úradu. Ani jednu možnosť mi pracovník neumožnil, neponúkol vysvetlenie, ani
neponúkol inú možnosť predloženia digitálneho dokumentu a tým sa dopustil nezákonného
postupu a poškodenia mojich práv.
Ďalej pokračujem v sťažnosti s argumentáciou prečo si myslím, že by to malo byť inak:
- Na zadnej strane diplomu škola dokladá, že digitálne vydaný diplom je
rovnopisom originálu diplomu a teda je totožný a rovnako akceptovateľný ako prvopis a
teda splna podmienku v §6 ods. 9 zákona 395/2019 Z. z. o občianskych preukazoch.- Podla Nariadenia Európskej únie c. 910/2014 cl. 25 ods. 2 má kvalifikovaný elektronický
podpis rovnaký právny účinok ako vlastnoručný podpis.- Podla §11 ods. 1 písmeno a) zákona 305/2013 Z. z. o elektronickej podobe výkonu pôsobnosti orgánov verejnej moci (ďalej len zákona) majú orgány verejnej moci prístupnú elektronickú schránku určenú na doručovanie elektronických podaní.
- Podla §17 ods. 1 je orgán verejnej moci povinný uplatňovať výkon verejnej moci elektronicky podla tohto zákona.
Kedže podla zákona 395/2019 Z. z. o obcianskych preukazoch §7 ods. 1 musí byt žiadost o
vydanie obcianskeho preukazu podávaná osobne na príslušnom úrade a nie elektronicky, tak by mal
mat obcan možnost predložit dokumenty v digitálnej podobe.
Spomínaná zadná strana elektronicky podpísaného diplomu má tento text na zadnej strane:
Informace o vydání diplomu v digitální podobě
Prvopisem diplomu je jeho vyhotovení v listinné podobě opatřené vlastnoručními podpisy
děkana fakulty a rektora univerzity. Masarykova univerzita vydává v souladu s platnou
legislativou rovněž stejnopis diplomu v digitální podobě. Jedná se o shodné vyhotovení
diplomu, které s listinnou podobou diplomu nese shodné autentizační prvky. V digitální
podobě se jedná o kvalifikovaný elektronický podpis děkana fakulty a rektora univerzity.
Diplom je dále opatřen kvalifikovanou elektronickou pečetí, která prokazuje, že diplom byl
vydán Masarykovou univerzitou. Datum a čas vystavení diplomu v digitální podobě je
doložen kvalifikovaným časovým razítkem. Diplom v digitální podobě je vydán v souladu
s nařízením Evropské unie č. 910/2014 o elektronické identifikaci a důvěryhodných
službách pro elektronické transakce na vnitřním evropském trhu (eIDAS) a je tak uznatelný
ve všech členských státech Evropské unie. Uznání digitální podoby diplomu mimo státy
Evropské unie se řídí legislativou státu, ve které se o uznání diplomu žádá.
Odpoveď na moju sťažnosť ako vysvetlenie obsahuje toto:
Zákon č. 395/2019 o občianskych preukazoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov striktne určuje v § 6 ods. 3 s poukazom na § 6 ods. 9 čo sa predkladá k žiadosti o vydanie občianskeho preukazu pri zapísaní skratky akademického titulu. Štátna zamestnankyňa pri výkone štátnej služby OD postupovala pri vydávaní občianskeho preukazu v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi. Z uvedeného dôvodu je sťažnosť neopodstatnená.
Pôvodné dokumenty (cenzurované):
staznost_redacted.pdf (99,4 KB)
staznost_odpoved_redacted.pdf (1,1 MB)