Myslim, ze sa vam zlievaju 2 vlakna do jedneho. E-mail a telefon sa riesi v tomto vlakne.
Vo vztahu obcan-stat su casto pritomne aj osobne/citlive udaje a do tohto vztahu by nemali byt zbytocne zatahovane dalsie 3. strany (minimalne nie bez explicitneho consentu obcana), ktore s danou sluzbou vobec nesuvisia.
To, ze recaptcha zjednodusi zivot programatorom, mna ako koncoveho uzivatela nemusi vobec zaujimat. Nevidim dovod preco by som musel napr. pre ucel scitania sa akceptovat nejake podmienky Googlu. Ako Google suvisi s mojim scitanim sa (resp. registraciou na vakcinaciu alebo do e-hranice)?
Vo vseobecnosti, ak postavime obcana do pozicie, ze moze nejake podmienky (3. strany) odmietnut (alebo sa voci nim ohradit), tak treba ratat aj s takymto scenarom.
Ak by sa recaptcha zamenila napr. za eID, tak by som v tomto pripade namietky nemal. Ale to by eID muselo byt povinne a kazdy obcan by musel disponovat pristupom k internetu a zariadenim kompatibilnym s citackou (ci uz doma alebo na kontaktnych miestach zriadenych statom).